22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών εξέφρασε ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης  τόνισε ότι η πρόταση δεν κατατέθηκε επειδή προέκυψε κάτι καινούργιο σε όσα έως τώρα γνωρίζαμε αλλά για λόγους κομματικών τακτικών. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως υπογράμμισε ο Χανιώτης Βουλευτής, με αφορμή αυτή αναπτύσσονται επικίνδυνες θέσεις για τη δημοκρατική ομαλότητα με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή του κ. Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές. «Πρόκειται για έναν επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο με δύο συνέπειες: εκθέτει τη χώρα διεθνώς και υποσκάπτει την πίστη των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα. Χρειάζεται πολλή προσοχή σε αυτό το σημείο και δεν βλέπω να τη διαθέτει ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ο Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση η κυβέρνηση κάνει όσα απαιτούνται για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει τις ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν, ενώ προειδοποίησε και για τη δημιουργία ενός τοξικού σκηνικού. «Ας ενισχύσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αυτό που μας αφορά όλους και για εμένα αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, είναι η πιθανότητα αναβίωσης του τοξικού κλίματος της προηγούμενης δεκαετίας. Η άρνηση για την άρνηση, η αδιαφορία για τη θεσμική προστασία της δημοκρατίας μας, η μισαλλοδοξία και η εχθροπάθεια. Την ίδια στιγμή, λουστράρονται και έρχονται περιποιημένες στο προσκήνιο του δημοσίου διαλόγου διάφορες θεωρίες συνωμοσίας τις οποίες ασπάζονται πολιτικές δυνάμεις που θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. Κι όλα αυτά δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον.

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σε ηλικία 73 ετών.

Ο γνωστός ως «Ιταλός», μέλος του ΠΑΚ επί χούντας και ο άνθρωπος που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, την οποία παρουσίασε την 3η Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου, άφησε την τελευταία του πνοή, μόνος του, στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία, ενώ ήταν μέλος του ΠΑΚ. Μετά την πτώση της δικτατορίας, συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, χωρίς να καταφέρει να μπει στη Βουλή, καθώς και στις ευρωεκλογές του 2004.

Το 1988, στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της, χωρίς αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από την ομιλία του το 1996 στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στη χώρα στο τέλος τού τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

Ανδρουλάκης: Αποχαιρετώ έναν ρομαντικό αγωνιστή με συγκίνηση και σεβασμό

«Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των συντακτών της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κινήματος, δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε για τον εκλιπόντα: «Βαθιά δημοκράτης, πατριώτης και ιδεολόγος, χάραξε μια πολιτική διαδρομή, που χαρακτήριζε το ήθος και η συνέπεια. Πρωτοστάτησε και πέτυχε το 1994 να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Αποχαιρετώ έναν ρομαντικό αγωνιστή με συγκίνηση και σεβασμό», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Πρόταση για την ίδρυση πόλης με το όνομα “Ρωμανία”

Το 1988, στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης, κοντά στη Μαρώνεια, με την ονομασία “Ρωμανία”, προορισμένης να φιλοξενήσει Ποντίους μετανάστες. Παράλληλα, πρότεινε να προστεθεί στο όνομα της περιφέρειας Θράκης και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας:

  • Το όνομα Ρωμανία είναι η απάντηση στη νοσταλγία και ταυτόχρονα μήνυμα επανεπικοινωνίας και συνεργασίας σε όλους τους βαλκάνιους και ευξείνιους λαούς.
  • Η προσδοκία όμως για την ίδρυση της Ρωμανίας υπάρχει σ’ αυτούς και είναι πολλοί, που πίστεψαν και προωθούν την ιδέα της νέας πόλης εκφράζεται δε από τον στίχο, ανώνυμου Πόντιου ποιητή, για την πτώση της Κωνσταντινούπολης «Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο» όπου αυτό το άλλο που ανθεί είναι η ιδέα για την πόλη της Ρωμανίας.

Το ιστορικό εννοιολογικό πλαίσιο που περιέβαλλε το σχέδιο για τη Ρωμανία κατά το 1994, όταν εκφράστηκε δημόσια αυτό το αίτημα του Χαραλαμπίδη, το οποίο και έλαβε και οργανωτική μορφή με τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, είχε κυρίως να κάνει με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων στον Καύκασο και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης. Η κριτική στο εγχείρημα έγινε από πολλές πλευρές αγγίζοντας ευρεία θεματολογία, από την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας πόλης έως την ονομασία της.

Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της. Η πρόταση, εν τέλει, δεν οδήγησε σε ίδρυση πόλης ούτε σε μετονομασία της Θράκης.

Εργογραφία

Συνέγραψε 27 βιβλία συσχετιζόμενα με κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά ζητήματα και τον πολιτικό αγώνα του ποντιακού λαού.

  • Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΑΣΟΡ
  • Αγροφιλία
  • Ελληνική ποιότητα και ανάπτυξη
  • Πόλεων και τόπου παιδεία
  • Πόντιοι
  • Δικαίωμα στη μνήμη
  • Ρωμανία. Η αρχιτεκτονική μιας νέας πόλης
  • Δημοκρατία Ανάπτυξη Παγκοσμιοποίηση
  • Στο δρόμο της αλήθειας και της απελευθέρωσης
  • Αγώνας σε δύο μέτωπα
  • Ιδέες, αρχές και γραφειοκρατία
  • Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα
  • Για το νέο ραντεβού με την ιστορία
  • Πολυκεντρική Ελλάδα
  • Η Νέα Δεξιά
  • Ανατομία μιας παρακμής
  • Το σχέδιο μας για την Ελλάδα
  • ΠΑΣΟΚ η σύγκρουση του νέου με το παλιό
  • Η ιστορία θέλει, η επίσημη πολιτική δεν μπορεί
  • Εθνικά Ζητήματα
  • Πόντιοι δικαίωμα στη μνήμη
  • ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μνήμη και Αναγέννηση
  • 19 Μαΐου ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας
  • Aspects of the new eastern question
  • Προλεχθέντα
  • Πώς μπορεί να κυβερνά η αριστερά

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη: Το έγκλημα των Γερμανών ναζί εις βάρος της οικογένειάς της

Η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Στην πόλη των Χανίων, στην οδό Πετρώφ, στην 2η πάροδο στον αριθμό 3, ζούσε η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη. Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Κακόπετρος Χανίων. Γονείς της ήταν ο Κωνσταντίνος Δεσποτάκης και η Μαρία (Χαμηλάκη). Η Ολυμπία Δεσποτάκη είχε άλλα πέντε αδέρφια. Τον Μανόλη, τον Θεοφάνη, τον Σπύρο, τον Χαράλαμπο και τον Αναστάση.

Οι δυο τελευταίοι Χαράλαμπος και Αναστάσης ήταν δίδυμοι.

Τη ζωή της Ολυμπίας Δεσποτάκη χάραξε ένα τραγικό γεγονός που συνέβηκε στο χωριό της τον Κακόπετρο, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τα τέσσερα από τα πέντε αδέρφια της. Τον Μανόλη, τον Σπύρο, τον Χαράλαμπο και τον Αναστάση.

Οι Δεσποτάκηδες του Κακόπετρου ήταν όλοι παλικάρια και βρίσκονταν πάντοτε στους αγώνες κατά των Τούρκων. Η Ολυμπία θυμάται για τον παππού της:

«…ο παππούς μου λεγόταν Μανόλης Δεσποτάκης. Σε μια μάχη που έγινε εδώ κοντά στον Κακόπετρο το 1897, Δρομονερό λέμε σήμερα την περιοχή, ετραυματίστηκε στον ώμο.

Στην αρχή δεν έδωκε σημασία στο τραύμα αλλά αυτό εκακοσύνεψε, μολύνθηκε και οι δικοί μας αποφασίσανε να τον πάνε στην Αθήνα να γιατρευτεί.

Αλλά δεν τα κατάφερε.  Επέθανε στη διαδρομή.

Τον θάψανε μαζί με ένα όπλο μαρτίνι, λάφυρο τουρκικό. Εγώ δεν τον γνώρισα. Ο πατέρας μου έλεγε πολλά καλά γι’αυτόν…».

Ο πατέρας της Ολυμπίας Κωνσταντίνος Δεσποτάκης ή Δεσποτοκωσταντής, ακολούθησε την ηρωική πορεία της οικογένειας και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Η Ολυμπία Δεσποτάκη συνεχίζει για τον πατέρα της:

Η Ολυμπία Δεσποτάκη, σε ηλικία δώδεκα ετών, λίγο πριν το θανατικό του σπιτιού τους φορώντας ένα άσπρο φορεματάκι. Μετά την εκτέλεση των αδερφών της, η μάνα της την έντυσε με μαύρα ρούχα και ένα τσεμπεράκι.

´«…είχα ένα καλό πατέρα. Αγωνιστή της ζωής. Να ζήσει την οικογένειά του. Είμαστε έξι παιδιά. Και έβαζε εμάς και την Κρήτη πάνω απ’όλα. Πολέμησε στους πολέμους από το 1912 ως το 1922. Έχω και μια φωτογραφία με παράσημα. Τα πήρε στον πόλεμο με τσι Τούρκους και τσι Βουλγάρους…».

Η Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944, ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό Κακόπετρος της ορεινής Κισάμου και όπως είναι γνωστό, παντού σκορπούσαν στο διάβα τους τον όλεθρο και την καταστροφή.

Πήγαν στο σπίτι της Μαρίας και του Κωνσταντίνου Δεσποτάκη και πήραν τα τέσσερα από τα αγόρια (ο πέμπτος έλειπε) της οικογένειας που είχε συνολικά έξι παιδιά. Κανείς δεν περίμενε το κακό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Οι γυναίκες ήταν στο σπίτι ενώ τα τέσσερα αδέρφια είχαν αρνηθεί να ακολουθήσουν τον πατέρα τους που είχε φύγει από νωρίς για να κρυφτεί σε μια σπηλιά στα Παπαδιανά. Αδίστακτοι οι Γερμανοί, αφού τα εκτέλεσαν στην άκρη του δρόμου, πέταξαν τα άψυχα σώματά τους στην κάτω μεριά του δρόμου, στο σημείο που το απόγευμα της ίδιας μέρας τα βρήκε η δύστυχη μάνα τους.

Την επόμενη θάφτηκαν στον Μιχαήλ Αρχάγγελο, χωρίς ψάλτη, χωρίς παπά. Η κηδεία έγινε πρόχειρα από τις γυναίκες του χωριού και από τους συγγενείς τους. Αυτή είναι η θλιβερή ιστορία για τον Μανώλη Δεσποτάκη, είκοσι εφτά χρονών τότε, για τον Σπύρο είκοσι τεσσάρων και για τα δίδυμα Αναστάση και Χαραλάμπη μόλις δεκαεφτά χρονών!

Η Ολυμπία θυμάται για τ’αδέρφια της:

´«… επήγανε στα Χανιά και μάθανε τέχνες. Ο Μανόλης ήτανε 27 χρονών κι είχε μάθει τσαγκάρης. Ο Σπύρος ήταν 24 κι είχε μάθει επιπλοποιός. Ο Θεοφάνης είχε μάθει τη τέχνη του τενεκετζή –φανοποιού, έφτιαχνε κάδους, κουτσουνάρες, μεταλλικά κιβώτια. Οι άλλοι δυο ήταν μικροί, δεν είχανε πάει στα Χανιά να μάθουνε τέχνη. Ο Θεοφάνης παντρεύτηκε στις Βουκολιές κι είχε μείνει εκεί στο χωριό. Δεν ήταν εδώ τον Αύγουστο του 1944 και γι’αυτό δεν τον σκότωσαν οι Γερμανοί…».

Το 2006, η Ολυμπία Δεσποτάκη περιέγραψε στην Χανιώτισσα λογοτέχνη κ. Πηνεπόλη Ντουντουλάκη τον χαμό των τεσσάρων αδερφών της τον Αύγουστο του 1944. Η αφήγησή της είναι συγκλονιστική:

«…το 44, 28 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, σηκώνεται η θεία μου η Ρουμπίνη Χαμηλάκη, αδελφή της μητέρας μου και φωνάζει: Σηκωθείτε και είναι ζωσμένο όλο το χωριό!

Όλος ο δρόμος είναι γεμάτος Γερμανούς: Σηκώθηκε η μητέρα μου και λέει στα παιδιά: Παιδιά μου, βάλετε δυο δυο τα παντελόνια γιατί θα σας πάνε στην Αγυιά και θα κοιμάστε στο τσιμέντο και θα κρυώνετε!  Ελάτε να φάτε κάτι!  Τους έδωσε ψωμί και τυρί και φάγανε.

Ήταν εκεί η μάνα μου, η θεία μου η Ρουμπίνη, η γιαγιά μου η Αικατερίνη Χαμηλάκη και εγώ.

Ο πατέρας μου είχε πάει στα Παπαδιανά σε μια σπηλιά. Είχε πει και στα αδέλφια μου να πάνε μαζί του, εκείνα όμως δεν θέλησαν να τον ακολουθήσουν.

Τ’αδέλφια μου φάγανε και βγήκανε στον εξώστη. Καθίσανε εκεί και τα τέσσερα, σειρά σειρά. Έρχεται ένας Γερμανός και τους λέει;  Κομ, κομ! και παίρνει τα παιδιά μαζί του. Καθώς βγαίνανε στο δρόμο κάτι είπε ο Γερμανός στο Σπύρο και τον ακούσαμε που γέλασε. Από εκεί τους χάσαμε. Όλη μέρα ακουγότανε άφθονοι πυροβολισμοί στο χωριό.

Η μάνα μου έλεγε κάθε τόσο: Άραγε, μην τα΄χουνε σκοτώσει; Γύρω στις δέκα το πρωί ήρθανε δυο τρεις Γερμανοί. Εκρατούσανε κάμποσα κοτόπουλα που είχαν πνίξει. Με νοήματα είπαν της μητέρας μου να τα μαγειρέψει. Οι τρεις γυναίκες εμαδήσανε, καθαρίσανε και βράσανε τις κότες. Έρχονται μια δεκαριά άτομα το μεσημέρι, κρατούσανε καραβάνες, πίνανε το ζωμό, η μάνα μου τόνε βγάζει ένα τραπέζι έξω και στρώνει ένα άσπρο τραπεζομάντηλο. Αυτοί βγάλανε το τραπεζομάντηλο, ακουμπήσανε στο τραπέζι τις καραβάνες, βάζανε μέσα το κρέας και παίρνανε τις καραβάνες και φεύγανε. Έρχεται δεύτερη παρέα και πήρανε κι αυτοί φαγητό.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα βλέπαμε τα αυτοκίνητα των Γερμανών φορτωμένα έπιπλα, προίκες, ως και πλεξάνες κρεμμύδια και φεύγανε προς Βουκολιές. Από τη δική μας μεριά δεν έδειξε κανείς γερμανός. Είδαμε όμως σ’όλο το δρόμο από Μιχελιανά μέχρι Σελί να είναι αραδιασμένοι Γερμανοί. Σαν είδαμε και άδειασε ο δρόμος, εφύγαμε λίγα μέτρα πιο πέρα, που ήταν ένα παλιό σπιτάκι και το πατητήρι μας. Όπως επήγε η μητέρα μου στο χωράφι, βλέπει σωρό σκοτωμένα τ’αδέρφια μου. Έπιασε το κεφάλι της και φώναζε: Μου τα σκοτώσανε οι σκύλοι!

Φαίνεται τους είχαν εκτελέσει μέσα στο δρόμο και ύστερα τους τραβήξανε και τους πετάξανε στην κάτω μεριά του δρόμου. Φωνές κλάματα εμείς, μας άκουσε η θεία μου η Ελασία Δεσποτάκη από το Μετόχι και λέει: Εσκοτώσανε κανένα στα Χατζιανά!  Η μητέρα μου πήγε λίγο πιο κάτω και φώναξε στη συννυφάδα της: Ελασία, Ελασία, τέσσερα, τέσσερα!  Η Ελασία η Δεσποτάκη ήρθε με τις κόρες της, άρχισαν το θρήνο. Ύστερα ακούσαμε φωνές στα Παπαδιανά, Τσιχλιανά, Μετόχι, ακούγαμε τα κλάματα. Τα Μαλανδράκια, της αδελφής του πατέρα μου παιδιά, το Μιχάλη και τον Αναστάση, τα πήραν οι Γερμανοί και τα εκτέλεσαν πενήντα μέτρα πιο πέρα από το σπίτι τους.

Ο Αναστάσης έπεσε νεκρός, ο δε Μιχάλης, χτυπημένος στην κοιλιά, σηκώθηκε κρατώντας με τα χέρια του τα εντόσθιά του και τρέχει στο σπίτι. Φωνάζει: Μάνα, με σκοτώσανε!  Ο Γερμανός ακολούθησε το αίμα. Το παιδί πάει στο σπίτι, πέφτει στο κρεβάτι και έρχεται ο φονιάς και βάνει, μπροστά στη μάνα, το όπλο στο μήλιγγα του γιου και τον αποσκοτώνει. Όλα τα μυαλά του έμειναν κολλημένα στον τοίχο. Οι περισσότερες χωριανές ήρθανε και μονομερίσανε σε μας.

Οι γυναίκες κουβαλήσανε τ’αδέρφια μου στο σπίτι του θείου μου, γιατί η μητέρα μου φοβήθηκε μην έρθουν πάλι οι Γερμανοί και κάψουν το σπίτι και δε βρει ούτε πτώματα να θάψει. Το πρωί σηκωθήκανε, βάλανε τα παιδιά πάνω στις πόρτες και τα κατεβάσανε ένα ένα. Στο πρώτο έβαλε τον ώμο η μητέρα μου αλλά στη μέση του δρόμου έπεσε κάτω και λιποθύμισε. Τα κηδέψανε στον Μιχαήλ Αρχάγγελο. Νεκροθάφτες ήταν η εξαδέλφη μου η Σοφία Δεσποτάκη και η Χρυσάνθη η Τσιχλάκη. Τα αδέλφια μου θάφτηκαν δυο δυο, ο Μανόλης και ο Σπύρος μαζί και τα δίδυμα σε άλλο τάφο.

Όταν εγύρισε η Σοφία στο σπίτι της ετρέχανε τα αίματα από τα ρούχα της. Ούτε παπάς υπήρχε να τους κηδέψει, ούτε ψάλτης να τους ψάλλει. Μόλις εκτελέστηκαν τα αδέρφια μου φόρεσα μαύρο τσεμπεράκι. Μέχρι το ’51 που παντρεύτηκα δεν έβαλα κοντό μανίκι, ούτε έβγαλα τις μαύρες κάλτσες. Το τσεμπεράκι το φορούσα μέχρι που έγινε η εκταφή των αδελφών μου. Ήμουν τότε 15 χρονών.

Μετά την κηδεία, μόλις εγυρίσανε οι πικραμένες γυναίκες στα σπίτια τους, εκόψανε κομμάτι από μαύρο ρούχο και κρεμάσανε σε κάθε εξώπορτα ένα μαύρο σταυρό. Θυμάμαι αξέχαστα που έσκισε η μητέρα μου το τσεμπέρι της γιαγιάς μου και εκρέμασε σταυρούς και στις δύο εξώπορτές μας. Εκεί εμείνανε οι σταυροί μέχρι το’51 που αρραβωνιάστηκα. Τότε πήγε η θεία μου η Ελασία και λέει: Περιμένεις γαμπρό και θα έχεις τους σταυρούς στην πόρτα σου;

Και τότε η μητέρα μου έβγαλε τους σταυρούς. Οχτώ μέρες μετά την κηδεία η μητέρα μου ξεκίνησε να πάει στον κήπο. Βλέπει, όπως επήγαινε στο δρόμο, ξερασμένα αίματα, κοντυλοφόρους, μαντηλάκια πεσμένα κάτω, χτενάκια, ότι είχαν τ’αδέρφια μου στις τσέπες τους. Πάει εκείνη, παίρνει το σκαπέτι, επήρε το χώμα με το αίμα, το’βαλε στην άκρη του δρόμου κι έχτισε με τα χέρια της έναν τοίχο και σκέπασε το αίμα, να μην το φάνε οι σκύλοι. Επήγαινε και θύμιαζε εκεί μέχρι που έφτιαξε ο μακαρίτης ο πατέρας μου ένα εικονοστάσι στο ίδιο σημείο.

Ο πατέρας μου είχε τέσσερα πρώτα ξαδέλφια και μια εξαδέλφη στον Άστρικα. Μόλις έμαθαν για το κακό ήρθαν όλοι στα συλλυπητήρια. Συνενοηθήκανε τα πέντε αδέλφια και κάνανε εκεί, στον Άστρικα, τα εννιάμερα. Τα σαράντα έγιναν στον Κακόπετρο. Είχαν φέρει πάρα πολλά στεφάνια. Οι νονοί των αδελφών μου, οι φίλοι, οι συγγενείς μας, είχανε στολίσει τον Αι Γιώργη γύρω γύρω. Όταν έγινε η εκταφή, ο πρώτος τάφος που ανοίχτηκε ήταν ο δικός μας.

Ο παπάς είχε πάει πιο πέρα να κάνει αίτηση στον άλλο τάφο. Εγώ έσκυψα στον τάφο μας να δω. Όπως ήταν η νεραντζιά η ανθισμένη έτσι ήταν όλο τους το σώμα, στους δυο μεγάλους μου αδελφούς, κάτασπροι νερατζανθοί φαινότανε πάνω στα οστά. Τα είδα με τα μάτια μου. Αγιασμένα, αγιασμένα!  φωνάζανε όλοι. Ο παπάς μόλις τα είδε απαγόρεψε να πλησιάσει κανείς. Το ίδιο βρέθηκε να είναι και ένας άλλος, ο Τσιχλάκης ο Επιμενίδης, τον οποίο πάλι απαγόρεψε ο παπάς να βγάλουν από τον τάφο. Έμεινε εκεί. Όταν ήταν έτσι αγιασμένα τα οστά, δεν επιτρέπανε τότε να μπει στον τάφο άλλος κανείς…».1

Η Ολυμπία Δεσποτάκη, το 1951 παντρεύτηκε τον Γεώργιο Δρακακάκη και δημιούργησαν οικογένεια. Για τα γεγονότα του Κακοπέτρου και την δολοφονία των τεσσάρων αδελφών της, η Ολυμπία Δεσποτάκη – Δρακακάκη συνέθεσε ένα τραγούδι με τα παρακάτω λόγια:

Το μοιρολόι που θα πω να μάθετε να λέτε
του Κακοπέτρου τα δεινά παντοτινά να κλαίτε
Δευτέρα ξημερώματα κυκλώσαν το χωριό μας
Αυγούστου εικοσιοχτώ, κακό στο ριζικό μας.
Θ’ αρχίσω το ιστορικό με μάθια δακρυσμένα
τα Δεσποτάκια φάγανε άδικα τα καημένα.
Παιδιά ετουφεκίσανε, αθώα παλικάρια
και τα ’στειλαν να κατεβούν στου Άδη τα σκοτάδια.
Σα να ’ταν φοβεροί ληστές και επικηρυγμένοι
έτσι τα τουφεκίσανε, οι τρισκαταραμένοι.
Φονιά εσύ που τα ’βαλες εις τη γραμμή αράδα
δεν ένιωσες λιποψυχιά, γή πόνο γή ζαλάδα
Τ’ απόγευμα που φύγανε οι τρισκαταραμένοι
πάει η μάνα και ζητά τσοι γιους τση η καημένη
Και μόλις είδε το σωρό απάνω εις το χώμα
τον πόνο και το θρήνο τση να πει δεν είχε στόμα.
Την άλλη μέρα η μάνα τους, η Δεσποτοκωστίνα
στον ώμο τζη τα σήκωσε και πήγε τα στο μνήμα.
Δυο – δυο τα βάλανε στη γης στση εκκλησιάς την άκρη
κι ο ουρανός εσείστηκε κι έβγαλε μαύρο δάκρυ…

Στο Σέλινο κουφοβροντά

Στο Σέλινο κουφοβροντά,
βρέχει μα βρέχει μπάλες.
Οι Γερμανοί περάσανε
στα Τρα Χωριά τα πέρα,
Μονή και Κουστογέρακο
και Λιβαδά και καίνε,
τα παλληκάρια φτάξανε.

 

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, με αφορμή τις συνεχείς και αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στη νότια Κρήτη και ειδικότερα στην Γαύδο από τις αρχές του έτους.

Η επίσκεψη το υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, εκτός απρόοπτου, θα έχει διήμερη διάρκεια και με εκκίνηση από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεν θα επισκεφτεί το νησί μας την Παρασκευή το πρωί καθώς θα συμμετέχει στο αυριανό υπουργικό Συμβούλιο.

Στην Κρήτη ο υπουργός αναμένεται την Δευτέρα 1η Απριλίου. Πρώτος σταθμός του κ. Καιρίδη νησί της Γαύδου όπου θα συναντήσει την δήμαρχο και να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος και το μοναδικό χώρο που μέχρι σήμερα έχει κατά ανάγκη φιλοξενήσει κατά διαστήματα κάποιους από τους δεκάδες μετανάστες που καταφθάνουν στο νησί. Αμέσως μετά θα μεταβεί στα Χανιά όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Καιρίδης θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο Ηράκλειο, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων με επίκεντρο το μεταναστευτικό αλλά και άλλα ζητήματα όπως οι εργάτες γης από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr τον κ. Καιρίδη θα συνοδεύει και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

www.neakriti.gr

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Χέρι-χέρι οι παρατάξεις Μαλανδράκη – Κασσελάκη, υπερψήφισαν προϋπολογισμό και πρόγραμμα τεχνικών έργων

Ανακοίνωση σχετικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου Πλατανιά, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό “χαμηλών προσδοκιών” που βρίσκεται “μακριά από τις ανάγκες” των πολιτών.

Όπως αναλυτικά αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά:

Άλλος ένας προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών, μακριά από τις ανάγκες των πολλών, υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά. Αυτή τη φορά μάλιστα η Δημοτική Αρχή βρήκε «σύμμαχο», και επίσημα πλέον, την παράταξη του κ. Κασσελάκη, η οποία με αφορμή την υπερψήρφιση του προϋπολογισμού αποκαλύπτεται η στρατηγική ταύτιση των δυνάμεων που στην ουσία από κοινού υπερασπίζονται την αύξηση της ανταποδοτικότητας, την λογική της επιβάρυνσης των δημοτών , μέσω ενός Δήμου που προσθέτει βάρη στα λαϊκά στρώματα , έτσι όχι μόνο δεν έκανε αντιπολίτευση , αλλά συμπορεύτηκε με τη συμπολίτευση, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2024!

Η πρωτόγνωρη αυτή στάση για παράταξη της αντιπολίτευσης έρχεται να επιβεβαιώσει όσα επισημαίνει τα τελευταία χρόνια η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» περί ανυπαρξίας μείζονος αντιπολίτευσης.

«Στον Δήμο Πλατανιά υπάρχει μία και μόνο αντιπολίτευση, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτή την ευθύνη την έχουμε αναλάβει εμείς», τόνισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι  με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», καυτηριάζοντας το γεγονός ότι με τη σύμπλευση των παρατάξεων Μαλανδράκη και Κασσελάκη υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το πρόγραμμα τεχνικών έργων και ο προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως χαμηλών προσδοκιών, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις, επισημαίνοντας ότι για άλλη μία χρονιά παραμένει προκλητικά ανεπηρέαστος από τις ανάγκες των πολλών, με το κύμα ακρίβειας να εντείνεται και να πιέζει δραματικά τις πιο φτωχές οικογένειες.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, θέτοντας μία σειρά από ζητήματα και προβλήματα, για τα οποία δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή Μαλανδράκη όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 σταθεροποιεί και πάλι χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, κινείται στα απολύτως απαραίτητα και είναι χαμηλής αξιοπιστίας, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί, όπως και στο παρελθόν, από τις δεκάδες τροποποιήσεις και αναμορφώσεις του.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό – «συμπλήρωμα» του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που βρίσκεται εντός των μνημονιακών – μεταμνημονιακών κανόνων. Έναν προϋπολογισμό που αποδέχεται τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους συγκριτικά με το 2010, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι της ΣΑΤΑ έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 2,2 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το 2010! Έναν προϋπολογισμό που έχει θεσπίσει ως ιερό «ευαγγέλιο» την έννοια της ανταποδοτικότητας (7,2 εκατ. έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των κατοίκων του Δήμου), που αποδέχεται να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες (πάνω από 200) στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 ήταν τα εξής:

  • Ανάπτυξη και προϋπολογισμός από ποιον, για ποιον και προς όφελος ποίων;
  • Από ποιους παίρνει και σε ποιους δίνει;
  • Με τι σχέδιο;«Ό,τι έρθει, όπως έρθει, αρκεί να προβληθεί σωστά από τον ταλαντούχο σε θέματα επικοινωνίας κ. Δήμαρχο», όπως παρατηρήθηκε στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών, επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκαν στην πράξη. Συγκεκριμένα:

2018: προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17 εκατ. ευρώ.
2019: προϋπολογισμός: 42 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.
2020: προϋπολογισμός: 62 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 23 εκατ. ευρώ.
2021: προϋπολογισμός: 39 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.
2022: προϋπολογισμός: 54 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17εκατ. ευρώ περίπου.
2023: προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 23 εκατ. ευρώ περίπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι τη δεκαετία της έντονης οικονομικής κρίσης, αλλά και των επόμενων ετών, της πανδημίας και της ακρίβειας, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποστηρικτικές κοινωνικές δομές στον Δήμο.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» επανέλαβαν τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό το σοβαρό έλλειμμα, ανέφεραν ότι το έργο του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντικό αλλά δεν αρκεί, υπογράμμισαν ότι απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με συγκεκριμένα κριτήρια και η δημιουργία ΚΑΠΗ, ενώ τόνισαν, για άλλη μία φορά, ότι όραμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός Δημοτικού Γηροκομείου στον Δήμο Πλατανιά καθώς και μίας σύγχρονης δομής για ΑμεΑ.

Όπως τόνισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής φάνηκε στην εισήγησή της και στην απόφασή της για αυξήσεις 16% στα δημοτικά τέλη και στην εισήγηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά έχει επιπλέον έσοδα από τα 230.000 πρόσθετα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα και, προσθετικά, από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Δυστυχώς οι ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» δεν έχουν εισακουστεί μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι το ζητούμενο ήταν και παραμένει η αλληλεγγύη, όχι η φιλανθρωπία.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» ανέδειξαν τις ασφυκτικές ανάγκες των κατοίκων για μέτρα στήριξης και ανακούφισης και ζήτησαν, για άλλη μία φορά, να υπάρξουν μειώσεις τελών σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχιακοί υπάλληλοι, εστίαση, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης, καθώς, παρά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και τις συντηρήσεις των υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η στέγαση 260 μαθητών στο Γυμνάσιο Πλατανιά, το αναξιοποίητο οικόπεδο στο Μόδι, η ανάγκη για ελέγχους στατικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων καθώς και το γεγονός ότι παραμένουν, ως αίθουσες διδασκαλίας, οι προκάτ αίθουσες σε μια σειρά από σχολικές μονάδες.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» αναφέρθηκαν ακόμη σε σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοτική Αρχή παίρνει «βαθμό κάτω από τη βάση», μεταξύ των οποίων:

  • Η πολιτική προστασία και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία με στόχο την πρόληψη για την αποφυγή καταστροφών.
  • Η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του δημοτικού και του αγροτικού οδικού δικτύου, στο οποίο γίνονται κατά κανόνα πρόχειρες παρεμβάσεις, με κίνδυνο πολλές φορές για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
  • Η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών του 2019, με την απορρόφηση των κονδυλίων να εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς χαρακτηριστικά αργούς, αντίστοιχα και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών σπιτιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
  • Η προώθηση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Η κατάσταση των δομών τηςΠρωτοβάθμιας Υγείας και η απουσία Κλιμακίου ΕΚΑΒ στην περιοχή.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η διαχείριση του νερού και ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ.
  • Οι υποδομές που απουσιάζουν από την παραλιακή ζώνη, το έλλειμμα πεζοδρομίων από το Μάλεμε έως το Κολυμπάρι και οι αναπλάσεις στα χωριά της ενδοχώρας.
  • Η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθαριότητας μέσω ιδιώτη εργολάβου (650.000 ευρώ ανά έτος)και όχι με τη σύσταση μίας καλά στελεχωμένης Υπηρεσίας στον Δήμο.
  • Η εμμονή στη ναυαγοσωστική κάλυψη μέσω εργολαβιών, ύψους 600.000 ευρώ.
  • Η μη αξιοποίηση, μέχρι σήμερα, του Αεροδρομίου Μάλεμε και μιας σειράς δημοσίων κτηρίων που ρημάζουν (Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου κ.ά.).

Για τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατέθεσε, ξανά, πρόταση για την άμεση σύσταση Γραφείου Αθλητισμού και ζήτησε τη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων από τον προϋπολογισμό, ενιαία και ισότιμα, σύμφωνα με τη δράση τους και όχι κατά το δοκούν.

Η αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής έχει συμβάλλει στην υποβάθμιση και ερήμωση της ενδοχώρας του Δήμου, τόνισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» και πρόσθεσαν ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης βάζει διαρκώς χαμηλά τον πήχη για να μπορεί να περάσει από πάνω και να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτό με καθαρά επικοινωνιακούς όρους.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
Ανθούσης Δημήτριος
Ακρωτηριανάκης Αντώνιος

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου, συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια της ένταξης  του Δ. Αποκορώνου στο  Ερευνητικό πρόγραμμα  Stato da Terra – Stato da Mar» (Κράτος Γης – Κράτος Θάλασσας) και με θέμα: «Έρευνα – καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων και αγροτικών κατοικιών, περιόδου Βενετοκρατίας ,στον Δήμο Αποκορώνου, Nομού Χανίων».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαρ. Κουκιανάκης, ο Ιταλός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Pietrangelo Peteno, η Dr  Αμαλία Κωτσάκη καθηγήτρια  Αρχιτεκτονικής Σχολής/ Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης Αρχαιολόγος και άμισθος ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου και η αρχιτέκτονας κα Μαριάνθη Αγγελάκη. Επίσης  στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος κα  Αργυρω Μπενάκη Αργυρώ και η Εντεταλμένη Σύμβουλος κα  Αργυρώ Σουχλακη, υπεύθυνες για  θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί  σε συνεργασία με άλλους εταίρους  (Ιταλία – Βενετία , Κροατία και Σλοβενία – Ίστρια) και από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει ο Δήμος  Αποκορώνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης/ Αρχιτεκτονική Σχολή.

Η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα σε συνεργασία  με το Πολυτεχνείο Κρήτης/Αρχιτεκτονική Σχολή θα αφορά :

– Καταγραφή και τεκμηρίωση των αγροτικών προβιομηχανικών κτισμάτων της Βενετοκρατίας. Συγκεκριμένα :
• Εντοπισμός των κτισμάτων στο πεδίο,
• Αναλυτική φωτογράφιση των ευρημάτων,
• Χρονολογική ένταξη και σύνταξη σύντομων κειμένων για την ιστορία των κτισμάτων,
• Αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης τους ,
•Σύνταξη καρτέλας καταγραφής και τεκμηρίωσης των κτισμάτων.

-Συγκρότηση του Δικτύου των κτισμάτων και συσχετισμός με υπάρχουσες περιπατητικές διαδρομές στην περιοχή.

Τέλος διατυπώθηκαν συγκεκριμένες δράσεις και προγραμματισμός που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση του προγράμματος  και
ανανεώθηκε το ραντεβού μας για αρχές καλοκαιριού με συγκεκριμένη ατζέντα.

Την Κυριακή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Τυποποιημένου Ελαιόλαδου

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, οργανώνουν τον 10ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου με την αξιολόγηση των δειγμάτων να γίνεται στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. στο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο.

Ο Διαγωνισμός έχει στόχο ν’ αναδείξει την ποιότητα αλλά και να ενδυναμώσει την εικόνα του κρητικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή επετειακή εκδήλωση απονομής έχει ενδιαφέρουσες ομιλίες από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο εστιατόριο.

Μετά το πέρας του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες μπορούν να αναπτύξουν δωρεάν ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες ποιότητας σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Ο Αντιπεφεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε πως «παρά την δύσκολη χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου λάβαμε ένα ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων από πολλούς παραγωγούς τυποποιητές και από τις τρεις κατηγορίες συμβατικής, βιολογικής, ΠΟΠ & ΠΓΕ. Ευχαριστούμε πολύ τους παραγωγούς και τους τυποποιητές που μας στήριξαν, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τους κριτές, τους φορείς ελαιολάδου της Κρήτης, τους ομιλητές και όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν σκληρά για τον Διαγωνισμό. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Εξαιρετικό Παρθένου Ελαιολάδου “Kriti”, τα πλούσια οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, η ποιότητα και η διατροφική του αξία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες».

Πρόγραμμα εκδήλωσης 

10:30 -11:00 Προσέλευση – Έναρξη

11:00 – 11:15 Χαιρετισμοί

11:15 -11:25   «Προτάσεις βελτίωσης της καλλιέργειας ελιάς».

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Γεωπόνος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

11:25 -11:35  «Προκλήσεις στην αλυσίδα αξίας του ελαιόλαδου».

Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και δοκιμαστής ελαιολάδου

11:35 -11:45 «Το ελαιόλαδο στην εστίαση της Ιταλίας».

Fillipo Falugiani, Πρόεδρος AIRO (Διεθνής Σύνδεσμος Εστιατορίων Ελαιόλαδου), εστιάτορας και δοκιμαστής ελαιόλαδου

11:45 – 11:55  «Το ελαιόλαδο στην γαστρονομία . Υπεραξία και τουριστικό προϊόν στο πιάτο του επισκέπτη.»

Βασίλης Λεωνίδου, Executive Olive Oil Chef.

11:55 – 12:05  «10 χρόνια Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου – Ποιότητα και Αξιοπιστία».

Ελευθερία Γερμανάκη, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου και υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ

12:05 – 12:15 «Παράγοντες που επηρεάζουν την οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολάδου»

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:15 – 12:25  «Αποτελέσματα Παγκρήτιου Διαγωνισμού, Σχολιασμός & Ποιοτικό Προφίλ Δειγμάτων».

Έφη Χριστοπούλου, Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής, Χημικός, Εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

12:25 -13:00 Τελετή απονομής Βραβείων & Τιμητικών Διακρίσεων

13:00 -14:00 Κλείσιμο Εκδήλωσης – Μπουφές με συνταγές από το σήμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης «κρητικό δεκατιανό»

Τζανάκης: Η “καταιγίδα” αφρικανικής σκόνης γεμίζει νοσοκομεία – Τι απέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι εξαιρετικά συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, περιγράφει στο iatropedia.gr πόσο κινδυνεύει η Υγεία μας και τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες για να αποφύγουν παροξυσμικά αναπνευστικά επεισόδια, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

“Πλήττονται συνήθως οι άρρωστοι, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες βαριές αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς σε παροξύνσεις. Μια παρόξυνση δεν είναι άμοιρη επιπτώσεων. Κάποιος με ΧΑΠ πεθαίνει πάνω σε μια παρόξυνση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Δεν ξέρουμε ποτέ που θα οδηγήσει μια τέτοια κατάσταση”, επισημαίνει.

Η καταιγίδα της αφρικανικής σκόνης είναι σύνηθες φαινόμενο στην νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, η οποία πλήττεται ξανά τα τελευταία 24ωρα.

Την εξέλιξή του φαινομένου παρακολουθεί στενά το δίκτυο ΣΧΕΔΙΑ της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο έχει αποφανθεί πως οι συγκεντρώσεις σωματιδίων σκόνης με διάμετρο 10 μικρά ή λιγότερα (PM10), την Τετάρτη (27/03) αλλά και σήμερα Πέμπτη (28/03) φαίνεται να υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας και συγκεκριμένα τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (50 µg/m³).

Πάνω από 3,5 φορές αυξάνονται οι επισκέψεις στα νοσοκομεία

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης που δημοσιεύθηκε στον διεθνή επιστημονικό τύπο το 2019, με τη συμμετοχή του Καθηγητή Τζανάκη, απέδειξε πως τα ακραία επεισόδια “καταιγίδας” αφρικανικής σκόνης μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και στις επισκέψεις ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με παροξύνσεις και δύσπνοιες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 17 χιλιάδων επισκέψεων στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων της Κρήτης, κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών “καταιγίδων” αφρικανικής σκόνης σωματιδίων (PM10) που συνέβησαν τον Μάρτιο του 2018.

“Αφορούσαν ασθενείς με αλλεργικά συμπτώματα, με παρόξυνση ΧΑΠ και δύσπνοια, που απευθύνθηκαν στο Παθολογικό, Πνευμονολογικό και Καρδιολογικό ΤΕΠ. Βρήκαμε ότι όταν η καταιγίδα αυτή της αφρικανικής σκόνης ξεπεράσει τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σωματιδίων PM10, τότε οι επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που οφείλονται σε παρόξυνση ΧΑΠ αυξάνεται κατά 3,6 φορές”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Αφρικανική σκόνη: Αυξημένη θνητότητα

Άλλες μελέτες στην Ισπανία, αλλά και η πιο πρόσφατη Ιταλική μελέτη του 2016, η οποία περιελάμβανε την παρακολούθηση ασθενών επί 10 χρόνια, απέδειξε πως οι καταιγίδες αυτές της αφρικανικής σκόνης μπορούν να οδηγήσουν και στον θάνατο.

“Κανείς δεν διασφαλίζει πως μια ΧΑΠ δεν θα οδηγήσει σε θάνατο”, εξηγεί ο επιστήμονας και προσθέτει.

“Αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν πάνω σε μια παρόξυνση, ακόμη κι αν μια παρόξυνση είναι λοιμώδους αιτιολογίας ή άλλης αιτιολογίας, μια από τις οποίες είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ή η σκόνη της Σαχάρας. Το φαινόμενο θέλει μερικές μέρες να εξελιχθεί ως πρόβλημα υγείας στους πολίτες. Από τη σημερινή εφημερία του Νοσοκομείου μας και στις επόμενες δύο με τρεις εφημερίες θα είναι πιο ευδιάκριτο το πρόβλημα στην έκτασή του”, επισημαίνει ο Νίκος Τζανάκης.

Παρόμοια ανησυχία διατύπωσε και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, η οποία έκανε λόγο για “τοξικό και επικίνδυνο μίγμα”.

«Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα», ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Μάτα Τσικρικά.

Πλήττονται και οι υγιείς, κινδυνεύουν οι ευάλωτοι

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα, απειλούν ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα -κυρίως αναπνευστικά- και θα διαρκέσουν έως αύριο Παρασκευή (27/03/24), ενώ δεν αποκλείεται το φαινόμενο να επανέλθει.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λέει, η αφρικανική σκόνη επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων. Μπορεί μάλιστα να εισέλθει στους πνεύμονες μέσω της λειτουργίας της αναπνοής, αλλά και να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι υποφέρουν από σοβαρά χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα (άσθμα, αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια, ΧΑΠ κ.α.).

Τα άτομα αυτά δεν αποκλείεται να υποστούν κρίσεις άσθματος, αναπνευστική δυσχέρεια, ακόμη και κάποιο καρδιολογικό επεισόδιο.

“Θα πρέπει να αποφεύγονται -αν είναι δυνατόν- οι αθλητικές δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους από τους υγιείς, ή ανεξαρτήτως κατάστασης υγείας, ή οι βαριές σωματικές και χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό. Οι δε άνθρωποι που πάσχουν από βαριές αναπνευστικές ή καρδιολογικές ασθένειες δεν πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη έκθεση και να μην βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους. Αν είναι αδύνατον αυτό να γίνεται με μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95 που χρησιμοποιούσαμε και στον κορονοϊό”, τονίζει.

Οι υγιείς δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν παράπλευρες δυσκολίες.

“Οι υγιείς δεν κινδυνεύουν με κάτι, αλλά μπορεί μια τέτοια κατάσταση να διευκολύνει την έλευση μιας ίωσης. Και σε βαρύτερη μορφή. Αλλά και να πάθουν μια ίωση, γιατί το ανοσοποιητικό του αναπνευστικού συστήματος απασχολείται με αυτή τη σκόνη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή του. Επομένως εμμέσως δεν κινδυνεύουν μεν αλλά μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Ο γιατρός τονίζει πως αν κάποιος πολίτης εμφανίσει αυξημένο βήχα, δυσφορία ή δύσπνοια και κάποιος ασθενής με ΧΑΠ εκδηλώσει έντονη επιδείνωση των συμπτωμάτων του, δηλωτικά παρόξυνσης, να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του ή να επισκεφθεί νοσοκομείο.

www.iatropedia.gr

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την περίοδο της Κατοχής, καθώς, σήμερα Πέμπτη, στις 7:30 το απόγευμα, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η Παγκρήτιος Ένωση και οι εκδόσεις Ασίνη παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη «Η Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής (1941-1945)». στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βασιλική Λάζου, ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ιστορίας,  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μανώλης Χατζηνάκης, πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαλιδάκης, ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συντονίζει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το 1941 η Κρήτη κατακτήθηκε από τον Άξονα μετά από σκληρή μάχη τόσο με τα συμμαχικά στρατεύματα όσο και με τον ντόπιο πληθυσμό, χαράζοντας εξαρχής τις σχέσεις μίσους μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων. Στο βιβλίο αυτό γίνεται για πρώτη φορά μια προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης της κατοχικής περιόδου στο νησί, καθώς υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές από την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη χώρα – με σημαντικότερη ίσως το γεγονός ότι εξαρχής, η Κρήτη θεωρήθηκε από τους Γερμανούς «Φρούριο» (Festung), μια κατάσταση που απέδιδε αυξημένες αρμοδιότητες και αυτονομία κινήσεων στον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή.

Μετά από πολυετή έρευνα σε ελληνικά, γερμανικά, βρετανικά αρχεία και επισκόπηση πληθώρας μελετών, μαρτυριών, απομνημονευμάτων και άλλων τεκμηρίων, ο συγγραφέας εξετάζει τις μεταβολές που επέβαλε η «γερμανοκατοχή» στην κρητική κοινωνία, οικονομία και πολιτική. Την ανασυγκρότηση ενός πολιτικού συστήματος μετά από μια κατακλυσμιαία αλλαγή εξουσίας, τους καινούριους θεσμούς και μηχανισμούς που συγκροτήθηκαν από τους νέους κυρίαρχους αλλά και από την αντίσταση εναντίον τους, τους παλαιούς θεσμούς που διαλύθηκαν ή μεταλλάχθηκαν, αναλαμβάνοντας νέους ρόλους, τις εξουσίες εντός του νησιού και εκτός αυτού (Αθήνα, Κάιρο, Βερολίνο) που υπόκειντο σε νέα ιεράρχηση. Προσαρμογή, αντίσταση, συνεργασία ήταν οι επιλογές απέναντι στη γερμανική κατάκτηση.

Ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Σκαλιδάκης σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2016 διδάσκει ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το πρώτο του βιβλίο: Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2014.

Αγγλίδα, μόνιμος κάτοικος Αζωγυρέ, κέρδισε παγκόσμιο διαγωνισμό τέχνης με πλεκτό για τον Βασιλιά Κάρολο | Φωτός

Η Ρεμπέκα Χάμιλτον Κουκουτσάκη, κάτοικος Αζωγυρέ του δήμου Καντάνου Σελίνου στα Χανιά, έλαβε την 3η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό τέχνης για το πρωτοποριακό πλεκτό έργο τέχνης που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας.

Ο διαγωνισμός, οργανωμένος από την WAA World Art Awards, την Averon Art Awards AAA και την Art Collectors Choice Awards, έλαβε χώρα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Χάμιλτον Κουκουτσάκη διακρίθηκε στην κατηγορία καινοτομίας, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 20 κορυφαίους συλλέκτες τέχνης, αναγνώρισε την αξία και την πρωτοτυπία του έργου της Χάμιλτον Κουκουτσάκη, επιβραβεύοντας την καλλιτεχνική της δημιουργικότητα και δεξιοτεχνία.

Η δημιουργία του πλεκτού έργου τέχνης потребоваλε μήνες αφοσίωσης και υπομονής, αποτυπώνοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία και το ταλέντο της Χάμιλτον Κουκουτσάκη. Η επιτυχία της αποτελεί σημαντική αναγνώριση για την ίδια, αλλά και για την Κρήτη, φέρνοντας στο προσκήνιο την τέχνη της πλέξης και την πρωτοποριακή ματιά της καλλιτέχνιδος.

Ο σύζυγός της και ενεργός αυτοδιοικητικά στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου έγραψε σχετικά:

“Την καμαρώνω και πάλι διότι παρόλο που έχουμε δύο ζωηρά παιδιά αμέτρητες επιχειρηματικές και αγροτικές υποχρεώσεις πάλι βρίσκει τον χρόνο ακόμα και στα βαθιά μεσάνυχτα να δημιουργήσει τα νέα της έργα τα οποία κάθε φορά εκπλήσσουν, συμβάλλοντας πολλές φορές και στην προβολή του πολυαγαπημένου χωριού τον Αζωγυρέ όπου διαμένουμε”

Η καλλιτέχνης είχε αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευσή της για το έργο της:

“Για πολύ καιρό, αναρωτιόμουν για τη δυνατότητα να πλέξω ένα πορτρέτο. Μετά από ένα χρόνο σχολαστικού σχεδιασμού και αφοσιωμένου πλεξίματος, ιδού το αποτέλεσμα! Το μοτίβο πλέξης που δημιούργησα είναι εξ ολοκλήρου χειρόγραφο, χωρίς τη χρήση προγραμμάτων υπολογιστή. Έτσι, μετά από αμέτρητους μήνες εργασίας, είμαι ενθουσιασμένη που σας παρουσιάζω την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα, τον Βασιλιά Κάρολο Γ’.”

Επισκεφθείτε τις σελίδες:

  • grosrougeart.etsy.com
  • instagram.com/grosrougeart