12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Covid: «Λαμπερό» αυτοδιαγνωστικό τεστ δίνει αποτέλεσμα σε ένα λεπτό

Ημερομηνία:

Είναι μια διαδικασία γνωστή πλέον στους περισσότερους η οποία αποτελεί πανδημική «κληρονομιά»: λήψη δείγματος για διεξαγωγή αυτο-διαγνωστικού τεστ και αναμονή επί ένα τέταρτο για το αποτέλεσμα σχετικά με το αν το άτομο έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν όλη αυτή η διαδικασία μειωνόταν στο ένα λεπτό και έδινε μάλιστα «λαμπερό» αποτέλεσμα;

Αυτό ακριβώς προτείνεται σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «ACS Central Science»: ένα αυτο-διαγνωστικό τεστ σάλιου για την COVID-19 του οποίου η έμπνευση είναι η βιοφωταύγεια.

Παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την ανίχνευση και άλλων ιών

Συγκεκριμένα ερευνητές από διαφορετικά ιαπωνικά κέντρα χρησιμοποίησαν ένα μόριο που εντοπίζεται στα καρκινοειδή και το οποίο ανιχνεύει την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιείται στα εμβόλια ενάντια στον πανδημικό κορωνοϊό.

Αντίδραση με την πρωτεΐνη-ακίδα

Από τις πυγολαμπίδες ως τις πεσκανδρίτσες πολλά είδη και δη θαλάσσια διαθέτουν τα χημικά «εργαλεία» ώστε να παράγουν φως. Η «φωτεινή» αντίδραση απαιτεί τη χημική ουσία λουσιφερίνη και το ένζυμο λουσιφεράση. Υπάρχει ωστόσο μια κατηγορία λουσιφερινών γνωστών ως ουσίες ΙΡΤ (imidazopyrazinone-type) οι οποίες λάμπουν όταν έρθουν σε επαφή και με άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θεωρούνται ένζυμα. Οι ιάπωνες ερευνητές υπέθεσαν ότι η λουσιφερίνη ΙΡΤ θα μπορούσε να αντιδράσει με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 η οποία επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός «φωτεινού» τεστ για ανίχνευση του ιού.

Χρησιμοποιώντας μια ουσία των καρκινοειδών με βιοφωταύγεια η οποία αντιδρά με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 (όπως φαίνεται στο ένθετο σκίτσο της φωτογραφίας), ερευνητές στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα υποψήφιο διαγνωστικό τεστ… του λεπτού για την COVID-19 (Ryo Nishihara).

Ανίχνευση στο σάλιο σε ένα λεπτό

Για να εξετάσουν αν η υπόθεσή τους ευσταθεί, οι ερευνητές εξέτασαν αρχικώς 36 λουσιφερίνες ΙΡΤ σε ό,τι αφορούσε την ικανότητά τους να αντιδρούν με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2.  Οπως είδαν, μόνο μια ουσία η οποία προερχόταν από μικροσκοπικά οστρακοειδή του γένους Cypridina εξέπεμπε φως. Μέσω περαιτέρω πειραμάτων οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη λουσιφερίνη μπορούσε να ανιχνεύσει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού στο σάλιο με ακρίβεια αντίστοιχη με εκείνη της τεχνικής που χρησιμοποιείται σήμερα στα εμβόλια ενάντια στον ιό. Και μάλιστα ήταν σε θέση να την ανιχνεύει μέσα σε μόλις ένα λεπτό, πολύ ταχύτερα δηλαδή από τα υπάρχοντα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Και για άλλους ιούς όπως της γρίπης

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες για ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ με βάση την ΙΡΤ λουσιφερίνη η οποία θα προστίθεται σε δείγμα σάλιου του ατόμου για το οποίο υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχει COVID-19 και θα δίνει γρήγορα… φωτεινό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσαν οι επιστήμονες, παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την ανίχνευση και άλλων ιών που διαθέτουν πρωτεΐνες παρόμοιες με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 όπως η γρίπη, ο MERS-CoV και άλλοι κορωνοϊοί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ