13.7 C
Chania
Σάββατο, 25 Απριλίου, 2026

Delmicron και Florona: Ανησυχία για το «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και γρίπης

Ημερομηνία:

Για τα νέα δεδομένα στην πανδημία του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Κυριακής (2/1) στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. Αναφερόμενος στην Florona, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού και μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για ένα περιστατικό στο Ισραήλ.

«Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορονοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι τα μέτρα προφύλαξης τόσο από την γρίπη, όσο και από τον κορονοϊό, είναι τα ίδια. Δηλαδή, είναι μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών.

Τι γνωρίζουμε για την Delmicron

Μιλώντας για την Delmicron, εξήγησε ότι ο όρος προέρχεται από των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. «Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» αποκάλυψε.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνείς δίκτυα τα συμπτώματα της Delmicron είναι τα ίδια με τα συμπτώματα της Όμικρον και της Δέλτα. Περιλαμβάνουν υψηλο πυρετό, επίμονο βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονοκέφαλο και βραχνιασμένο λαιμό.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Moderna Δρ. Paul Burton είπε οτι η νέα υπερματάλλαξη θα δημιουργηθεί εφόσον κάποιος μολυνθεί ταυτόχρονα με την Όμικρον και τη Δέλτα.

Ο Δρ. Burton είπε σε επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι είναι πιθανή η ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ των δύο μεταλλάξεων που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολύ επικινδυνη παραλλαγή.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εργατική Πρωτομαγιά και το 8ωρο εργασίας

Τόσο αίμα που χύθηκε για το 8ωρο εργασίας. Τόσο...

Σύλληψη 18χρονου για ζωοκλοπή στο Ηράκλειο

Συνελήφθη 18χρονος στο Ηράκλειο για ζωοκλοπή. Αφαίρεσε επτά χοίρους από αγρόκτημα 63χρονου. Η προανάκριση ενεργείται από το ΑΤ Μινώα Πεδιάδος.

Μαμουλάκης: «500 εκ. στους πολίτες – 2,83 δισ. στους μετόχους των Τραπεζών»

Ο Χάρης Μαμουλάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αναδιανομή υπέρ των ισχυρών, συγκρίνοντας τα 500 εκ. ευρώ μέτρα στήριξης με τα 2,83 δισ. μερίσματα τραπεζών.