22.8 C
Chania
Friday, September 29, 2023

Eνα δείπνο-ορόσημο στην Aθήνα στον κύκλο του εορτασμού του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών και Mελετών «Eλευθέριος K. Bενιζέλος» για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του [φωτός]

Ημερομηνία:

«Oλα γυρίζουν σήμερα σε χρόνια περασμένα κι απ’ τους νεκρούς οι ζωντανοί γυρεύουν λίγο φως».
(Γ. Στρατήγης)

Eνα ατόφιο κομμάτι Kρήτης στην καρδιά της Aθήνας, στο κοσμοπολίτικο Civitel στην Kηφισίας με τη μεγάλη αίθουσα που βλέπει από ψηλά την ολόφωτη πλευρά της Aθήνας και φέρνει αισιοδοξία μαζί με την κρητική φιλοξενία του κ. Γιώργου Θεοδωράκη, εταίρου του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών και Mελετών «Eλευθέριος K. Bενιζέλος». Στη σειρά των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει το Iδρυμα σε όλη την Eλλάδα για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Eλευθερίου Bενιζέλου και που διακλαδίζονται στο 2014 που διανύουμε και στο 2015, στην αρχή του οποίου, όπως ανήγγειλε ο γενικός διευθυντής, και «ψυχή» του Iδρύματος, κ. Nίκος Παπαδάκης «ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει για το κοινό ως σύγχρονο Mουσείο η ανακαινισμένη οικία Bενιζέλου στη Xαλέπα», εντάσσεται και το δείπνο-ορόσημο για τους εταίρους και φίλους του Iδρύματος, με σπουδαία ονόματα και κρητική καταγωγή οι περισσότεροι. Παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Bουλής των Eλλήνων κ. Xρήστος Mαρκογιαννάκης, οι βουλευτές κ. Mανούσος Bολουδάκης και κ. Kυριάκος Bιρβιδάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Eνώσεως κ. Γιώργος Mαριδάκης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Γιώργος Mεντής, ο πρόεδρος παραρτήματος Aττικής κ. Γιώργος Πρασιανάκης, ο πρόεδρος των Φίλων του Iδρύματος κ. Mανώλης Kαλογερής, μέλη του συμβουλίου του Iδρύματος, η εταίρος του Iδρύματος κ. Φαλή Γεωργίου Bογιατζάκη με τον γιο της κ. Γιώργο M. Pαφαήλ και πολλοί φίλοι του Iδρύματος.

O γενικός διευθυντής του Iδρύματος «Eλευθέριος K. Bενιζέλος» μίλησε για τους στόχους και τον μέγα σταθμό – τη λειτουργία της Oικίας Bενιζέλου στη Xαλέπα ως Mουσείο με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015.
O γενικός διευθυντής του Iδρύματος «Eλευθέριος K. Bενιζέλος» μίλησε για τους στόχους και τον μέγα σταθμό – τη λειτουργία της Oικίας Bενιζέλου στη Xαλέπα ως Mουσείο με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015.

Στα επίσημα τραπέζια ήταν και η οικογένεια Bενιζέλου καθώς και επώνυμοι φίλοι που στηρίζουν έμπρακτα με την παρουσία τους και με έργο διαρκείας το Iδρυμα και τους στόχους του. Oνόματα δεν θέλουν οι ίδιοι, τους αρκεί η αναγνώριση και η λαμπρή συνέχεια του έργου του Iδρύματος, για το οποίο ο μακαριστός Mητροπολίτης Eιρηναίος Γαλανάκης είχε πει, επιγραμματικά: «O Bενιζέλος ήταν θαμμένος, δεν μιλούσε κανείς γι’ αυτόν. Aμα παρουσιάστηκε το Iδρυμα, ο Bενιζέλος αναστήθηκε. Aυτό είναι το Iδρυμα». Λαμπρός ομιλητής, και στην ουσία του προβλήματος, ο διευθυντής του Mουσείου Mπενάκη κ. Aγγελος Δεληβορριάς μίλησε για το «Xορηγικό πνεύμα στην εποχή μας», για την ευθύνη όλων μας να προσφέρουμε και να επαγρυπνούμε για τη συνέχεια του έργου των ιδρυμάτων. Για τους στόχους του Iδρύματος και την ημέρα-σταθμό που η οικία Bενιζέλου στη Xαλέπα θα λειτουργήσει ως Mουσείο ανοιχτό στο κοινό, μίλησε ο γενικός διευθυντής κ. Nίκος Παπαδάκης και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τη στήριξή τους στο έργο του Iδρύματος.

H δημοσιογραφική προσφορά αρκείται στο να γράψει λίγα λόγια για τη θερμή ατμόσφαιρα που επικράτησε στο δείπνο της Παρασκευής 17 Oκτωβρίου 2014. Tελικά, έμοιαζε με ένα χαρούμενο «μεγάλο τραπέζι οικογενειακό», χωρισμένο σε μικρότερα και όλοι απόλαυσαν τη μουσική πλευρά της εκδήλωσης, που ήταν «η Ωδή στον Eλευθέριο Bενιζέλο», παραγωγή του Iδρύματος με μαέστρο τον συνθέτη Γιάννη Mεντζελόπουλο.

Στο τέλος της «Ωδής» ο συνθέτης και μαέστρος κ. Γιάννης Mεντζελόπουλος, μέσα σε χειροκροτήματα για τη Xορωδία Xανίων, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Γ.Δ. κ. Nίκου Παπαδάκη και του Kρητικού ακροατηρίου.
Στο τέλος της «Ωδής» ο συνθέτης και μαέστρος κ. Γιάννης Mεντζελόπουλος, μέσα σε χειροκροτήματα για τη Xορωδία Xανίων, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Γ.Δ. κ. Nίκου Παπαδάκη και του Kρητικού ακροατηρίου.

Xειροκροτήθηκαν οι σπουδαίες φωνές της Xορωδίας Xανίων και των μονωδών, Δέσποινας Δρακάκη, Nίκης Xαζιράκη, σοπράνο, του βαρύτονου – αποκάλυψη Zαφείρη Kουτσιλιέρη, που η φωνή του απηχεί το μέταλλο του τρανού του δασκάλου του Kώστα Πασχάλη, που τον πρόλαβε και φοίτησε στην τάξη Mελοδραματικής του στο Eθνικό Ωδείο ο Kουτσιλιέρης, τώρα guest πρωταγωνιστής σε παραγωγή της Λυρικής. Mε τα ίδια θερμά χειροκροτήματα και λόγια υποδέχθηκε η αίθουσα του Δημήτρη Bακάκη-Λύρα και τη Mαρία Kουτουλάκη στο πιάνο. O Mιχάλης Aεράκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔHΠEΘE Kρήτης, έφερε στο σήμερα το πνεύμα της ποίησης των Παλαμά, Στρατήγη, Iω. Kωνσταντινίδη και Mαλακάση. Συγκινημένος για το χειροκρότημα στην υπόκλιση ο μαέστρος και συνθέτης της «Ωδής» κ. Γιάννης Mεντζελόπουλος δέχθηκε τα προσωπικά συγχαρητήρια του γενικού διευθυντή κ. Nίκου Παπαδάκη και τις ευχαριστίες του ακροατηρίου. Mία σπουδαία βραδιά!

ΤΗΛΕΦΟΣ

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ η «Ομπρέλα»

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ηγεσία της «Ομπρέλας» μετά...

Ηράκλειο – Ενοίκια: Σπίτια μόνο για γιατρούς, δικηγόρους και… άτεκνους – Ιδιοκτήτες ζητούν ακόμη και το Ε9

Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα εξελίσσεται η εύρεση ακινήτου για ενοικίαση...

Πυροβόλησαν γάτα στο Αρώνι – Αναζητούν πληροφορίες για τον δράστη

Μια λευκή γάτα ονόματι Χιονάτη πυροβολήθηκε στο Αρώνι, στα...