25.4 C
Chania
Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2026

Elounda Hills: To giga – project €800 εκατ. στην Κρήτη σε τροχιά υλοποίησης

Ημερομηνία:

Σε φάση κατασκευαστικής επιτάχυνσης περνά το τεράστια τουριστικό έργο Elounda Hills της Mirum Hellas, συμφερόντων του Βιτάλι Μπορίσοφ. Η μεγάλη επένδυση, που αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, θωρακίζεται σταδιακά με τις απαραίτητες εγκρίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση των βασικών υποδομών του σχεδίου χωρίς γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.

Πρόσφατα σημειώθηκε ένα ακόμα βήμα διοικητικής ωρίμανσης, με την κατάθεση του Φακέλου Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού (Α1) στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ «Elounda Hills». Η κίνηση αυτή οριστικοποιεί τις τεχνικές προδιαγραφές για το εσωτερικό οδικό δίκτυο του συγκροτήματος. Αν και πρόκειται για τυπική διαδικασία, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα από τη θεωρητική έγκριση στην πράξη, εδραιώνοντας το project ως μία από τις πιο σύνθετες και κορυφαίες τουριστικές αναπτύξεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωτοποριακό μοντέλο ECI και οι κατασκευαστικοί εταίροι

Το Elounda Hills εκτείνεται σε μια προνομιακή επιφάνεια περίπου 950 στρεμμάτων στον Κόλπο του Μιραμπέλου, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς την Ελούντα και τη Σπιναλόγκα.

Για την υλοποίησή του επιστρατεύεται μια διεθνής πρακτική που σπανίζει στα ελληνικά δεδομένα: το μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI). Η Mirum Hellas έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις με τους κατασκευαστικούς ομίλους AKTOR και Δομική Κρήτης, εμπλέκοντάς τους ενεργά από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού και του προϋπολογισμού.

Κάθε εταιρεία έχει αναλάβει συμβόλαιο ύψους περίπου 800.000 ευρώ για μια πεντάμηνη περίοδο τεχνικής προετοιμασίας.

Με την ευδόκιμη ολοκλήρωση αυτής της φάσης, τα έργα της πρώτης περιόδου εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, αφορώντας τη δόμηση 62.000 έως 65.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση των έργων

Το βάρος της πρώτης φάσης πέφτει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της ζώνης HILLTOP, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του σχεδιασμού. Το πλάνο για τη συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει:

Το ξενοδοχείο Hilltop 1, δυναμικότητας 129 δωματίων.

Χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οικιστικά συγκροτήματα, στα οποία ξεχωρίζουν 22 branded βίλες Mirabello, 73 διαμερίσματα Hilltop και 5 πολυτελείς επαύλεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί η παραλιακή ζώνη που θα φιλοξενήσει το Marina Village, beach clubs, ένα boutique ξενοδοχείο, καθώς και εξειδικευμένες εμπορικές υποδομές. Συνολικά, η επένδυση διαρθρώνεται σε τρεις χωρικές ενότητες (HERA, LANDBANK PARCEL και HILLTOP), ενσωματώνοντας μαρίνα, δημόσιους χώρους πρασίνου και ξενοδοχειακά καταλύματα υπό τη διαχείριση κορυφαίων διεθνών brands.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης και οικονομικό αποτύπωμα

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διετία 2027–2028, με απώτερο στόχο το Elounda Hills να παραδοθεί πλήρως πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το 2016, αποτελεί πρότυπο mixed-use τουριστικού χωριού μεγάλης κλίμακας. Η συμμετοχή παγκόσμιων ονομάτων της φιλοξενίας, όπως η 1 Hotels, υπογραμμίζει τον διεθνή του χαρακτήρα.

Σε τοπικό επίπεδο, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρός οικονομικός πνεύμονας για την Κρήτη, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο όσο και κατά τη μετέπειτα λειτουργία του, εδραιώνοντας παράλληλα το νησί στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού πολυτελείας (ultra-luxury).

tornosnews.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρειος Πάγος: Ρητή απαγόρευση τόκων επί του συνολικού κεφαλαίου για δανειολήπτες Νόμου Κατσέλη

Απόφαση Αρείου Πάγου 6/2026: Απαγορεύεται ο υπολογισμός τόκων επί του συνολικού κεφαλαίου για δανειολήπτες Νόμου Κατσέλη. Οδηγίες από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Στρατηγική συνεργασία ΙΤΕ και Πανεπιστημίων Κρήτης για το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο

Στρατηγική συνεργασία ΙΤΕ με Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ και Πολυτεχνείο Κρήτης για το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο. Υπογραφή συμβάσεων για ενίσχυση καινοτομίας.