14.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

H Κρήτη εδώ και μία δεκαετία είναι πρώτη στις αυτοκτονίες – Μήπως είναι ώρα να γίνει κάτι;

Ημερομηνία:

Σημαντικό θέμα η κάκιστη κατάσταση του οδικού δικτύου στην Κρήτη (κυρίως του επαρχιακού, ιδιαίτερα μετά τις κακοκαιρίες των προηγούμενων ετών) όμως ακόμη πιο σημαντική είναι η κακή ψυχική κατάσταση των κατοίκων του νησιού.

Η Κρήτη καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της “Κλίμακας”, Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού, το 17% των αυτοκτονιών για το 2022 σημειώθηκε στην Κρήτη και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη κατέχει για μια δεκαετία περίπου τα πρωτεία στις αυτοκτονίες. Πρόκειται για ανησυχητικό γεγονός, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους.

Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών που πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερο λαμβάνοντας υπόψη τη νοοτροπία που υπάρχει στη κοινωνία της Κρήτης σχετικά με την αυτοκτονία. Πολλές αυτοκτονίες δεν καταγράφονται ποτέ… Πόσες; Δε θα μάθουμε μέχρι να αλλάξουν οι νοοτροπίες των ανθρώπων και αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για την αλήθεια. Τότε μόνο θα φανεί το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος.

Βλέπετε, η αυτοκτονία έχει ένα στίγμα. Και στην Κρήτη των περήφανων ανθρώπων που έχουν μάθει να δείχνουν πάντα δυνατοί, είναι δύσκολο να μιλούν για αυτά τα θέματα. Είναι δύσκολο να μιλούν για τις δυσκολίες της ζωής που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, που από οικονομικές δυσκολίες μετατρέπονται σε δυσκολίες στο επίπεδο των ανθρωπίνων σχέσεων. Και όταν καταρρέουν οι ανθρώπινες σχέσεις και οι άνθρωποι μένουν μόνοι δεν έχουν ποιον να εμπιστευτούν και να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Σε μία κοινωνία όπως την Κρήτη αυτό είναι πνιγηρό. Οδηγεί συνανθρώπους μας στον θάνατο.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η πολιτική κατάσταση της χώρας όπου επικράτησε τα τελευταία χρόνια μία ανεδαφική αισιοδοξία σύμφωνα με την οποία τα μνημόνια έχουν τελειώσει, η οικονομία ανασυντάσσεται, οι συνθήκες βελτιώνονται.

Όμως αυτή η βελτίωση δεν αφορά ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας που δε βλέπει καμία ουσιαστική αλλαγή στη ζωή του και συνεχίζει να ζει με δυσκολίες που γιγαντώνονται, περίπου σαν ξεχασμένοι από την ίδια την κοινωνία που φαίνεται να προχωρά χωρίς αυτούς. Είναι όμως ακόμα εδώ. Και αποτελούν μια σιωπηλή πλειοψηφία. Νοιώθουν ένοχοι για την αποτυχία τους να ορθοποδήσουν. Στα μάτια τμήματος της κοινωνίας είναι.

Eίναι το ίδιο αφήγημα της επιστροφής στην “κανονικότητα” που μετατρέπει ανθρώπους σε χρόνια αδυναμία που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους σε “κακοπληρωτές”, που νομιμοποιεί τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επειδή “είναι επιζήμια για την οικονομία” η προστασία τους. Η μεσαία τάξη διεθνώς αλλά ειδικά στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης έχει καταρρεύσει.

Όχι λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι απλά ψυχικής υγείας. Δεν είναι “τρελοί” αυτοί που αυτοκτονούν. Η “τρέλα” είναι η βολική εξήγηση. Η “τρέλα” είναι το στίγμα που δεν επιτρέπει να φανερωθεί το μέγεθος του προβλήματος. H “τρέλα” είναι αυτό που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποκρύπτεται το πραγματικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό. Και μόνο όταν ειδωθεί υπό αυτό το πρίσμα οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μιλούν ανοικτά. Και να απαιτούν λύσεις και μέτρα. Όχι κατ’ ανάγκη μόνο με δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων ψυχικών δομών αλλά ζητώντας αλλαγή στις συνθήκες που ωθούν τους ανθρώπους στα άκρα, δημιουργούν και μεγενθύνουν ψυχικά προβλήματα που οδηγούν και στην αυτοκτονία.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Χρειάζεται πολιτική λύση όχι ψυχολογική. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πρωτίστως η αιτία, όχι μόνο το σύμπτωμα.

Γιατί άλλωστε να υπάρχουν τόσες οργανώσεις και τόσοι πολίτες που αγωνίζονται για να φτιαχθεί νέος ΒΟΑΚ ακόμη και με διόδια και να μην υπάρχουν ακόμη τόσοι και παραπάνω για το ζήτημα των αυτοκτονιών;

Ο θάνατος είναι διαφορετικός όταν αυτός που στερεί τη ζωή είναι ο εαυτός σε απελπισία;

"google ad"

H Κρήτη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με άλλες περιφέρειες στον αριθμό των νεκρών από τροχαία, όμως βρίσκεται πρώτη πανελλαδικά στον αριθμό των αυτοκτονιών.

Είναι οι φίλοι μας, οι συνάνθρωποί μας, οι γείτονές μας, που έχουν μείνει μόνοι και έχουν βυθιστεί στην απελπισία σε μία κοινωνία όπου οι πολίτες έχουν στρέψει το βλέμμα στον εαυτό τους, είτε επειδή αυτό επιτάσσει η επιβίωση τώρα που καταρρεύσαν οι ελπίδες ή οι ψευδαισθήσεις (αναλόγως του πρίσματος που βλέπει κάποιος την πραγματικότητα) είτε επειδή αυτό επιτάσσει η εποχή μας. Η εποχή των selfies. Η εποχή που αυτός που βρίσκεται σε αδυναμία, ο φτωχός, ο χτυπημένος, είναι περίπου ένοχος για τη θέση που βρίσκεται. Είναι αποτυχημένος. Εδώ στην Κρήτη, αυτές οι αντιλήψεις έχουν ακόμη βαρύτερο αντίκτυπο και αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε. Άλλωστε, η πλειοψηφία αυτών που αυτοκτονούν είναι άντρες.

Επιτέλους, ας μιλήσουμε. Και όπως απαιτούμε καλύτερους δρόμους, ας απαιτήσουμε  από τους πολιτικούς μας τη λήψη μέτρων στήριξης των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Ας απαιτήσουμε καλύτερες ζωές. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά πρέπει πρώτα να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τον άνθρωπο και την κοινωνία, όχι τον εαυτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...