H νέα ελληνική πρόταση με στόχο τη λύση έχει επιπλέον λιτότητα

Κανένα σχόλιο

Αισθητές διαφορές σε σχέση με την πρόταση των δανειστών είχε η τελευταία ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ελλάδα στο πρόσφατο Eurogroup.

Σύμφωνα με το ελληνικό κείμενο που έχει στην διάθεσή της η «Κ», οι σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με τις προτάσεις των δανειστών είναι:

 • ΦΠΑ: Η Ελλάδα προτείνει τα ετήσια έσοδα να είναι 0,93% του ΑΕΠ αντί 1% που ζητούν οι δανειστές, ενώ στον συντελεστή 13% η Ελλάδα εντάσσει το σύνολο των τροφίμων και όχι μόνο τα βασικά τρόφιμα.  Επίσης στο 13% η Αθήνα εντάσσει και τα ξενοδοχεία, ενώ επιμένει στην διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει στην πρότασή της την ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ, σε περίπτωση που αυξηθούν τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση εισπραξιμότηατς του φόρου, όπως προτείνουν οι δανειστές να συμβεί στο τέλος τους 2016.
 • Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.
 • Παράλληλα, προωθεί περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016.
 • Να σημειωθεί ότι για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, στην τελική της πρόταση η Αθήνα εναρμονίστηκε με εκείνη των δανειστών (από 26% στο 28%), υποχωρώντας από την δική της αρχική θέση (από 26% στο 29%).
 • ΕΚΑΣ: Η Αθήνα προτείνει την σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος του 2018, ενώ οι δανειστές την πλήρη του κατάργηση έως το τέλος του 2019. Επίσης, οι δανειστές ζητούν την μείωσή του από σήμερα για το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ η Αθήνα δεν έχει σχετική πρόβλεψη.
 • Η ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση από το 4% στο 5%, ενώ οι δανειστές από το 4% στο 6%.
 • Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προτείνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι πιστωτές την έχουν απορρίψει ως μέτρο.
 • Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα ξεκινήσει από 31/10, ενώ οι δανειστές ζητούσαν οι αλλαγές να γίνουν από 30/6.
 • Η ελληνική κυβέρνηση δεν προβλέπει την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Η Αθήνα στην πρότασή της δεν περιλαμβάνει την μείωση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 1500 ευρώ που είναι σήμερα.
 • Στα εργασιακά, η ελληνική πρόταση διαφέρει από εκείνη των δανειστών στο ότι η Αθήνα δεν δεσμεύεται να μην αναλάβει νομοθετική δράση μέχρι το τέλος του 2015 για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
 • Αποκρατικοποιήσεις: Στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

kathimerini.gr

"Sponsored links"

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live