H συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στη δράση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στο νησί

Κανένα σχόλιο

H συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς και η δράση της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας της Κρήτης, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος #CONGREGATE, στη Θεσσαλονίκη.  Σκοπός της συνάντησης, να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα του έργου για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική αλλαγή.

https://www.euki.de/en/euki-projects/congregate/

Την ημερίδα διοργάνωσε το ΙΝΖΕΒ, ο «Αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την επίτευξη μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου», μέσω του οποίου προωθούνται τρόποι αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, και η ίδρυση συνεταιρισμών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Sponsored links"

Στην συνάντηση των εταίρων Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τσεχικής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Lazarte στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως συμμετοχική πρωτοβουλία πολιτών, αλλά και η πολύπλευρη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ως κύριου μετόχου της, αποτέλεσαν για ακόμα μία φορά παράδειγμα καλής πρακτικής για το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό οικοσύστημα της ενέργειας.

Προσκεκλημένοι ήταν φορείς της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και της Ευρωβουλής, καθώς και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

«Η Κρήτη είναι ένα νησί του οποίου το δυναμικό σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.  Αυτό το φυσικό πλούτο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο, για την ομαλή ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, με ισχυρή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στις διαδικασίες σχεδιασμού και εφαρμογής, συνεισφέρουμε στην ενεργειακή δικαιοσύνη προωθούμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η ειδική σύμβουλος Ερμιόνη Γιαλύτη και ως μέλος της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, η οποία παρουσίασε τα έως τώρα πεπραγμένα, καθώς και τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών από τη Περιφέρεια, υλοποιώντας στην πράξη τις πολιτικές της  Αποτελεσματικής Διακυβέρνησης και της ενεργού περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ στηρίζει έμπρακτα τα ευπαθή νοικοκυριά μέσω της παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος. Πέραν τούτου, η Περιφέρεια σχεδιάζει δράσεις επιμόρφωσης και διάχυσης της πληροφορίας για όλη την Κρήτη, σχετιζόμενες με θέματα ενέργειας, αειφορίας, και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό μηχανισμό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, με ισχυρή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών με στόχο την ενεργειακή δικαιοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης.

REFERENCE https://inzeb.org/events/congregate-study-tour-in-thessaloniki-greece/

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live