Categories: ΘΕΣΕΙΣ

H κατάρα του Ελληνισμού και κατά την Επανάσταση του 1821

Του Μιχάλη Γ. Κελαϊδή

Από την αρχαιότητα στην Ελλάδα έως τις μέρες μας σχεδόν τα ίδια γεγονότα συμβαίνουν. Το μόνο που αλλάζει ειναι ο τρόπος και τα πρόσωπα. Οι πολιτικές συγκρούσεις, οι εξορίες πολιτικών και στρατιωτικών, φιλοσόφων και ηρώων, οι δολοφονίες ικανών και μη για την εξουσία, οι πολέμοι μεταξύ κρατών – πόλεων μια παγιωμένη τακτική ενάντια στα θετικά που έχει προσφέρει αυτός ο λαός στην ανθρωπότητα.

Η εικόνα προ της Επανάστασης του 1821 δεν διέφερε πολύ από την αρχαία Ελλάδα. Και τότε όπως σήμερα υπήρχε η οικονομική ολιγαρχία. Οι έχοντες και οι κατέχοντες, οι αντιπρόσωποι του Σουλτάνου, οι προσκυνημένοι. Αυτοί που οι μωαμεθανοί ονόμαζαν κοτζαμπάσηδες, δηλαδή κοινοτάρχες και που οι εξαθλιωμένοι ραγιάδες ονόμαζαν Οθωμανούς χριστιανούς ή Τούρκους χριστιανούς. Ντύνονταν και συμπεριφέρονταν σαν αφεντικά. Εισέπρατταν τους φόρους για τα αφεντικά τους και φυσικά κρατώντας το μερίδιό τους για να ζουν καλά και για να διατηρούν τους προσωπικούς τους στρατούς, που αποτελούνταν από ένοπλους μπράβους, όπου τρομοκρατούσαν τους κακόμοιρους χωρικούς.

Οι πιο «τρανοί» και ισχυροί ήταν οι Μωραϊτες χάριν στους βεκίληδες. Οι βεκίληδες ήταν άτομα που η Πύλη κρατούσε ομήρους για πάσαν αντίσταση. Επειδή ήταν άτομα ελεγχόμενα από τους προύχοντες σιγά-σιγά απέκτησαν διασυνδέσεις με την κεντρική εξουσία και μεγάλα πλούτη, δημιουργούσαν τα «τζάκια» όπου ακόμα και σήμερα επιβιώνουν. Αυτή η μερίδα των ανθρώπων ποτέ δεν ήταν με το μέρος των οπλαρχηγών και του λαού οταν αυτοί επαναστάτησαν. Είχαν τη βόλεψη τους, την εξουσία, τα πλούτη. Ο γάλλος πρόξενος, τότε, έγραψε: «Οταν οι Κοτζαμπάσηδες μιλάνε για ελευθερίες δεν εννοούν να καλυτερέψει η θέση του λαού, αλλά για να μπουν οι ίδιοι στη θέση των Τούρκων».

Όταν ο Δημ.Υψηλάντης ως αντιπρόσωπος της Φιλικής Εταιρίας ερχεται για ν’ αναλάβει την ηγεσία της επανάστασης, κάνουν τα πάντα για να τον διώξουν, οι κοτζαμπάσηδες με τους φίλους τους Φαναριώτες και την εκκλησία.
Ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης που προτείνει ο πρίγκηπας Υψηλάντης δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Στρέφονται εναντίον του και εκείνος σώζεται χάρη στο Κολοκοτρώνη. Φεύγει ο Υψηλάντης αηδιασμένος, απογοητευμένος και πικραμένος, απ’ αυτούς που για να βοηθήσει να ζουν ελεύθεροι, θυσίασε την προσωπική του καριέρα.

Και να ήταν μόνο αυτο! Σε λίγο άφησαν την επανάσταση και σκοτώνονταν μεταξύ τους, δίνοντας τόπο στον Ιμπραήμ ν’ ανακαταλάβει τα ελευθερωμένα εδάφη. Η επανάσταση τότε σώθηκε από το Κολοκοτρώνη.

Αργότερα όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ηγείτο για να φτιάξει ένα ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς και έχοντας σαν βάση του την αρχαία Ελλάδα αλλά με μια κρατική εξουσία διαλύοντας τα τοπικά καπετανάτα, τους εξαγριώνει, καθώς ήθελαν να εισπράττουν ακόμα τους φόρους και να διατηρούν στρατό. Αποτέλεσμα, να τον δολοφονήσουν.

Βλέπουμε λοιπόν και σε αυτή την ιστορική – χρονική περίοδο το προσωπικό συμφέρον να αντιτίθεται στο συμφέρον της πατρίδας, αγνοώντας οτι είναι καλό για την πατρίδα, είναι καλό και για το λαό.

Σήμερα το σκηνικό είναι διαφορετικό ως προς τους τίτλους. Βασιλεύει το πολιτικό νταβατζιλίκι, οι κομπίνες, τα ναρκωτικά, το παρεμπόριο, η μαύρη εργασία, οι μίζες, το μαύρο χρήμα, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, κατά πλειοψηφία, οι χρηματοδοτούμενες Μ.Κ.Ο, οι «καρέκλες» και μια Βουλή να συντηρεί αυτή την βαρβαρότητα σε βάρος του σύγχρονου ραγιά.

– Και η λύση θα μου έλεγε κάποιος, ποια είναι;

Ίσως εάν αποκτήσει κανείς πολιτική συνείδηση και να υψώσουμε το προσωπικό μας ανάστημα. Μήπως εκεί που πρέπει να σεβόμαστε προσκυνάμε; Μήπως εκεί που δικαιούμαστε αντί να ζητάμε ζητιανεύουμε; Μήπως εκεί που οφείλουμε αντί να δίνουμε σφετεριζόμαστε ή εγκρίνουμε τα κατακριτά και κατακρίνουμε τα έγκριτα;

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η μαντινάδα του Κρητικού προπονητή του Παναιτωλικού Γιάννη Πετράκη που δάκρυσε ενώ ο κόσμος τον αποθέωνε

Ο Γιάννης Πετράκης είπε on camera τη μαντινάδα του μετά τη διασφάλιση της παραμονής του…

9 hours ago

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, ΠΤΠΕ, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλουν…

11 hours ago

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι μετά από…

11 hours ago

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως επιβεβαίωσε,…

11 hours ago

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη…

11 hours ago

Γάζα: Υποδομές και περίθαλψη τέλος – Βρέφος πέθανε από τη ζέστη

Ένα κοριτσάκι βρέφος πέθανε από την υπερβολική ζέστη στη Ράφα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας…

11 hours ago

This website uses cookies.