27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Ημερομηνία:

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα 15 χρόνια στη δημιουργία data centers, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την έκρηξη στη ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες.

«Επεκτείνουμε τη χωρητικότητα αρκετά σημαντικά», δήλωσε ο Kevin Miller, αντιπρόεδρος της AWS που επιβλέπει τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας. «Νομίζω ότι αυτό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε τους πελάτες».

Σύμφωνα με μετρήσεις του Bloomberg, τα τελευταία δύο χρόνια η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 148 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τα υπάρχοντα κέντρα εκμετάλλευσης διακομιστών στη βόρεια Βιρτζίνια και το Όρεγκον, καθώς και να προωθήσει νέους χώρους, όπως ο Μισισιπής, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

Στο Μισισιπή, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα

Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon στοχεύει στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες, όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων. Αλλά οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα και ακριβά τσιπ, θα παρέχουν επίσης την τεράστια υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια αναμενόμενη έκρηξη στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Νέα εργαλεία

Η Microsoft, ο στενός συνεργάτης της OpenAI, και η Google θεωρούνται ευρέως ως ηγέτες στην εμπορευματοποίηση λογισμικού ικανού να παράγει κείμενο και πληροφορίες. Αλλά η Amazon κατασκευάζει τα δικά της εργαλεία για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI και έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να τροφοδοτήσει τις υπηρεσίες AI με τους διακομιστές της. Ως αποτέλεσμα, η Amazon αναμένει να αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αντιδράσεις

Οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποστηρίζουν ότι η βιασύνη για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων έχει δώσει νέα ζωή σε παλιά εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και βοήθησε ακόμη και στην κατασκευή νέων. Στο Μισισιπή, για παράδειγμα, η Amazon θα πληρώσει για να βοηθήσει την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας να κατασκευάσει ηλιακά πάρκα, αλλά η εταιρεία θα λειτουργεί επίσης τα κέντρα δεδομένων με μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου που πιθανότατα θα λειτουργεί για δεκαετίες.

«Εταιρείες όπως η Amazon θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αναγκάσουν πραγματικά τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», δήλωσε ο Daniel Tait, διευθυντής έρευνας και επικοινωνίας με το Energy and Policy Institute, μια υπηρεσία επιτήρησης που υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Όχι μόνο προκαλούν περισσότερη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά δημιουργούν το προηγούμενο ότι όλοι όσοι ακολουθούν θα κάνουν το ίδιο».

Τα τελευταία χρόνια, η Amazon ήταν ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, μέρος της δέσμευσης να τροφοδοτήσει όλες τις δραστηριότητές της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025. Αλλά αυτά τα έργα μπορεί να απέχουν πολύ από τα κέντρα δεδομένων της, μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που καταστρέφει το σπασμένο και γερασμένο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του κέντρου δεδομένων της Amazon, Μίλερ, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αξιολογεί έργα καθαρής ενέργειας πέρα ​​από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μπαταριών και της πυρηνικής ενέργειας, που μπορούν να υποκαταστήσουν τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να βρει έναν τρόπο «να ταιριάξουμε τις ανάγκες μας για ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα».

OT.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρατσισμός στην Ελλάδα: Βιασμός, κλοπές και παρακράτος στα σύνορα

Έντονη και συνεχής φαίνεται να είναι η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, σύμφωνα με Ετήσια Έκθεση...