H Bάλια Βαγιωνάκη στη Βουλή για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Κανένα σχόλιο

Τα πολλά «αγκάθια» στην κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου φρόντισε να αναδείξει με ερώτησή της και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη.

Την ερώτηση που κατέθεση η κα Βαγιωνάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνυπογράφουν πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:

"Sponsored links"

«Η επιδίωξη μιας ενδογενούς ανάπτυξης έχει άμεση σχέση με την κατάρτιση του Κτηματολόγιου, καθότι αποτελεί αναγκαίο εργαλείο αξιόπιστης χάραξης και άσκησης πολιτικών γης, ενώ αναμένεται να συμβάλει και στην προσέλκυση επενδύσεων. Συνεπώς, όχι μόνο η «μνημονιακή» υποχρέωση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το 2020, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, επιβάλλουν την εξαιρετική επιτάχυνση της διαδικασίας.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ολοκληρωθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του έργου – στόχευση εξαιρετικά αισιόδοξη αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια για να τελειώσει η κτηματογράφηση περίπου του 1/5 της χώρας. Πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί ανά τις δεκαετίες σε διαδικασίες ανάθεσης μελετών, σε ανεύθυνες αντικαταστάσεις διοικήσεων, σε αστοχίες χρονοδιαγραμμάτων, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και σε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, πλήθος είναι τα σφάλματα που καθημερινά ανακύπτουν κατά το στάδιο της κτηµατογράφησης, αφενός μεν διότι το Δημόσιο δεν υποχρεούνταν να δηλώσει την περιουσία του, αφετέρου δε διότι οι ιδιώτες δεν υποχρεούνταν σε κατάθεση τοπογραφικών. Σφάλματα που η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» και οι κατατόπους κτηματολογικές υπηρεσίες καλούνται να επιλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα: Χιλιάδες ακίνητα αποτυπωμένα σε λανθασμένες γεωγραφικές θέσεις ή δίχως τοπογραφικές δηλώσεις, αποκλίσεις μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών μεγεθών, μεγάλο ποσοστό αδήλωτων εκτάσεων και αιγιαλού με ευθύνη του Δημοσίου. Όλα τα παραπάνω ισοδυναμούν µε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονούν συνεχώς νέους κινδύνους αποζημιώσεων και νομικών περιπετειών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Δεδομένου ότι, ζητούμενο είναι ένα αξιόπιστο σύστημα το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί µε ασφάλεια τις συναλλαγές των ακινήτων – στη μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει κτηματολόγιο – απαιτείται μια διαδικασία σοβαρή, ρεαλιστική και καλά προετοιμασμένη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κκ Υπουργοί:

Είναι εφικτή η περάτωση του έργου εντός του χρονικού πλαισίου που τίθεται και παρά τα κενά στη χρηματοδότηση; Σε ποια φάση ολοκλήρωσης του έργου βρισκόμαστε και ποια είναι τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης;

Παρότι υπάρχουν και η τεχνογνωσία και το επιστημονικά άρτιο στελεχιακό δυναμικό ανά την Ελλάδα, ο φόρτος εργασίας είναι δυσβάσταχτος και το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης του έργου με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών; Ειδικότερα, προβλέπετε στοχευμένη ενίσχυση της στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων;

Τα σφάλματα στο στάδιο της κτηματογράφησης, για τις περιοχές όπου αυτή έχει ολοκληρωθεί αντιμετωπίζονται κυρίως από τα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία, τα οποία γίνονται δέκτες πληθώρας παραπόνων και δυσεπίλυτων προβλημάτων. Επιπλέον, οι όποιες μεταβολές έχουν πολλαπλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια και να επιβαρυνθούν με αμοιβές δικηγόρων και τοπογράφων. Ασφαλώς υπάρχει η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, όμως αυτή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, κάτι που – με τα έως τώρα δεδομένα – δεν διασφαλίζεται. Το Δημόσιο πιθανά θα απωλέσει σημαντική περιουσία αν δεν σπεύσει να προβεί σε σωρεία διορθώσεων και αγωγών, καθώς επίσης ιδιώτες θα ζημιωθούν είτε από άλλους ιδιώτες, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση αυτά, κρίνετε σκόπιμη την παράταση της προθεσμίας για την απαραίτητη διόρθωση των λαθών στις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές και πέραν του 2018; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν διορθώσεις δίχως κόστος για τους πολίτες – κόστος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά την αξία ακινήτων ή κτημάτων που διακυβεύβονται; Με ποιους (θεσμικούς, διοικητικούς, τεχνικούς) τρόπους προτίθεται η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» να αντιμετωπίσει τα σχετικά ζητήματα, και σε τι χρονοδιαγράμματα;»

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις