20.8 C
Chania
Friday, November 29, 2024

H Eθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου άλλαξε τον τίτλο έργου τέχνης από τον 19ο αιώνα από «Ρωσίδες χορεύτριες» σε «Ουκρανές»!

Ημερομηνία:

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό.

Ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά (τέλη 19ου αιώνα – αρχές 20ου αι.), σε έργο του που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έδωσε το όνομα «Ρωσίδες Χορεύτριες». Φαίνεται όμως πως ο ζωγράφος ήταν παραπλανημένος από του Ρώσους και ιδιαιτέρως από τους κομμουνιστές.

Ετσι, η Εθνική Πινακοθήκη αποφάσισε να αποκαταστήσει το λάθος του καλλιτέχνη, δηλαδή να τον «συνετίσει» μετά θάνατον και να μετονομάσει τον πίνακα σε «Ουκρανές Χορεύτριες»!

Το σκεπτικό, δε, που ακολουθεί αυτή την απόφαση είναι ακόμα πιο γελοίο και από την ίδια την ενέργεια. Λέει, λοιπόν, ότι «το κίτρινο και το μπλε των εθνικών χρωμάτων της Ουκρανίας είναι αισθητά σε αυτό που φαίνεται να είναι κορδέλες μαλλιών που φορούν οι χορευτές και σε γιρλάντες που κουβαλούν».

Δηλαδή, ο χρωστήρας του ζωγράφου απέδωσε χορεύτριες με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, αλλά ο πολιτιστικός σωβινισμός της ΕΣΣΔ τα έβαζε όλα κάτω από τη ρώσικη ομπρέλα όπως  λέει Olesya Khromeychuk, διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο, η οποία έγραφε πριν από έναν μήνα στο περιοδικό Spiegel «Κάθε ταξίδι σε μια γκαλερί ή μουσείο στο Λονδίνο με εκθέματα τέχνης ή κινηματογράφου από την Η ΕΣΣΔ αποκαλύπτει εσκεμμένη ή απλώς νωχελική παρερμηνεία της περιοχής ως μια ατελείωτη Ρωσία,  όπως θα ήθελε να το δει ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Με άλλα λόγια ο Γάλλος ζωγράφος  – που πέθανε το 1917 (δηλαδή δεν πρόλαβε παραπλανηθεί από τη μπολσεβίκικη προπαγάνδα) και στο μεταξύ από το 1908 σταμάτησε να ζωγραφίζει  λόγω προβλημάτων όρασης και που ο μεγάλος αριθμός των ζωγραφικών του έργων  με χορεύτριες χρονολογικά τοποθετείται στην δεκαετία του 1870 – ζωγράφιζε παθιασμένα Ουκρανές μπαλαρίνες.

Διότι μια σύντομη ματιά να ρίξει κανείς στα έργα του θα δει ότι η χρήση των παστέλ χρωμάτων και κυρίως του κίτρινου  και του μπλε είναι ιδιαίτερα συχνή από τον ζωγράφο.

Και ήρθε τώρα η ώρα να αποκατασταθεί η τάξη στην Ιστορία της Τέχνης. Διαβάστε εδώ και το δημοσίευμα από το theguardian.com.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο και τα κάνουν …. επιστήμονες άνθρωποι!

Κλαυσίγελος.

imerodromos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρίκη από τις αποκαλύψεις για τον βιαστή των παιδιών του αστυνομικό της Βουλής

Αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα αποκαλύπτονται για την υπόθεση του αστυνομικού που...