12.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Handelsblatt: Στο 50% του Ελληνικού ΑΕΠ τα “κόκκινα” δάνεια

Ημερομηνία:

Ο φόβος μια νέας κρίσης με επίκεντρο την Ιταλία και την Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του άρθρου της Handelsblatt η οποία καταγράφει τους φόβους των επενδυτών και τις ανησυχίες τους για τις τράπεζες στην νότια Ευρώπη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί οι λόγοι να είναι διαφορετικοί ανάμεσα στα δύο κράτη, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όμως ο φόβος είναι υπαρκτός.

“Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. Ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου – μια απώλεια αξίας περισσότερο από το 1/4. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων, ενώ στην Ιταλία ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

“Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη” εκτιμά η εφημερίδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ένας υψηλόβαθμος τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη αναφέρει ότι τα δύο ζητήματα αντιμετωπίζονται, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί.

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων πρέπει να διαγραφούν.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στα 88,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και στα 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, μια μείωση ύψους 35%. σύμφωνα με την εφημερίδα, που κάνει λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από χρηματοπιστωτικούς κύκλους, οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν σε πιο επιθετική μείωση των πιστωτικών κινδύνων.

Την ίδια ώρα, μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο.

“Με βάση τους νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια bad bank με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση που αγοράζει τα “κόκκινα δάνεια” από τις τράπεζες” αναφέρει το δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, που στα τέλη του 2017 τα “κόκκινα” δάνεια ήταν 86 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα έχουν μειωθεί στα μόλις 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, στην Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

emea.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ