ITE Κρήτης: Έρευνα για βιοεντομοκτόνα με φυσικό «οπλοστάσιο», κατά του δάκου και των κουνουπιών

Κανένα σχόλιο

Ένα νέο ερευνητικό έργο με την ονομασία «MicroBioPest» ξεκινάει στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, με στόχο μέσω βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης να αναπτυχθούν βιοεντομοκτόνα νέας γενιάς. Οι νέοι ερευνητές του Ινστιτούτου, που θα διεξάγουν έρευνα αιχμής υπό την καθοδήγηση του διεθνώς διακεκριμένου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζον Χοπκινς, Γιώργου Δημόπουλου και σε συνεργασία με υφιστάμενες ομάδες, θα δημιουργήσουν μια ποιοτική κρίσιμη μάζα στο αντικείμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό, όπως είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιάννης Βόντας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βόντας ανέφερε ότι η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να αναπτυχθούν ουσίες που μας προσφέρει η φύση και συγκεκριμένα μικροοργανισμοί, που προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτεθούν σε άλλους οργανισμούς, παράγουν τοξίνες. «Τις ουσίες αυτές θα εντοπίσουμε και θα τις τακτοποιήσουμε, προκειμένου να βρούμε τους γενετικούς μηχανισμούς που τις συνθέτουν, έτσι ώστε με χρήση συνθετικής Βιολογίας να μπορέσουμε να αναπαράγουμε τους μηχανισμούς αυτούς στο εργαστήριο και να έχουμε εντομοκτόνα φυσικής προέλευσης, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στους εχθρούς καλλιεργειών όπως ο δάκος της ελιάς ή στα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία».

Σε ό,τι αφορά το δάκο που αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επιβάρυνσης των ελαιόδεντρων και στην Κρήτη, ο κ. Βόντας ανέφερε ότι απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς και είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές στο νησί.

"Sponsored links"

«Ήδη υπάρχει κλουβί με έντομα και η προσπάθειά μας να βρούμε τρόπους να τα καταπολεμήσουμε με τη χρήση “όπλων” που μας δίνει η φύση, θα μας βοηθήσει στην προσπάθεια να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά βιοεντομοκτόνα που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα προβλήματα που προκαλεί το έντομο στις καλλιέργειες» επισήμανε ο κ. Βόντας.

Ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ εξήγησε ότι αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την Βιοϊατρική και τη φαρμακευτική, ενώ παράλληλα θα δώσει σημαντικές λύσεις που είναι απαραίτητες στον παραγωγικό ιστό, προκειμένου να εξασφαλίσει την φυτοπροστασία και επίσης να δοθούν λύσεις για τη δημόσια υγεία.

«Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΙΤΕ και αποδεικνύει ότι είναι ένα πολύ οργανωμένο ίδρυμα με εξαιρετικές υποδομές, ικανό να προσελκύσει επιστήμονες και χρηματοδοτήσεις εξαιρετικά ανταγωνιστικές -αυτού του βεληνεκούς. Πρόκειται για ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη και για την Ελλάδα και η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την κατεύθυνση του οράματος που έχουμε, να καταστήσουμε το Ίδρυμα και το Ινστιτούτο ως ένα παγκόσμιο κέντρο για την πράσινη τεχνολογία που θα είναι ικανό να αναπτύσσει τέτοιες εφαρμογές» κατέληξε ο κ. Βόντας.

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live