ITE Κρήτης: Καινοτόμο φωτοκαταλυτικό υλικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία του ανθρώπου

Κανένα σχόλιο

Νέο φωτοκαταλυτικό υλικό για την προστασία υφασμάτινων επιφανειών κατασκευάζει η PCN Μaterials, spin-off εταιρία του ΙΤΕ Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πρόκειται για ένα υλικό που όχι μόνο διασπά τους ρύπους της ατμόσφαιρας (κυρίως τα οξείδια του αζώτου Nox), αλλά έχει και αντιβακτηριδιακή και αντιδιαβρωτική δράση.

Το καινοτόμο υλικό βασίζεται στην αρχή της φωτοκατάλυσης, οπότε όταν οι αέριοι ρύποι έρχονται σε επαφή με αυτό, υπό την επίδραση του φωτός, ουσιαστικά καθαρίζει τον αέρα! Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το υλικό δουλεύει ακόμη και υπό την επίδραση του φωτός εσωτερικών χώρων (λάμπες αλογόνου, LED, πυρακτώσεως κλπ). Έτσι, η ιδέα για εφαρμογή του, σε κάθε είδους υφάσματα όπως κουρτίνες, ταπετσαρίες, ποδιές, καθίσματα, καναπέδες, μοκέτες  κ.ά. το καθιστά πρωτοπόρο και καινοτόμο.

"Sponsored links"

Πώς γίνεται όμως η εφαρμογή του; Χρειάζεται ειδικός τεχικός για την τοποθέτησή του;

Η απάντηση είναι όχι. Οποιοσδήποτε μπορεί να το εφαρμόσει με ένα απλό πιστόλι ψεκασμού, καθώς το υλικό για αυτήν την εφαρμογή βρίσκεται σε υγρή μορφή διαλύματος. Ο ψεκασμός του σπρέι πρέπει να γίνει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του υφάσματος. Απαιτείται η χρήση ειδικής προστατευτικής μάσκας κατά τον ψεκασμό σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Πόσο διαρκεί; Χρειάζεται συντήρηση και πρόσθετες δαπάνες;

Διαρκεί έως και 5 χρόνια και δε χρειάζεται συντήρηση και πρόσθετα έξοδα. Η τιμή του μάλιστα είναι προσιτή για ευρεία επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως αντέχει μέχρι και 5 πλύσεις σε θερμοκρασία 50Οc με ήπιο απορρυπαντικό.Σημαντικό είναι ακόμη ότι η επικάλυψη που προκύπτει είναι διαφανής, άρα δεν αλλοιώνει το χρώμα.

Επομένως, καθαρίζει τον αέρα από αερόβια παθογόνα, ανόργανους και οργανικούς ρύπους και οσμές, σε εσωτερικούς χώρους ενώ προστατεύει τις υφασμάτινες επιφάνειες από ρύπους και ενοχλητικές μυρωδιές.

Δείτε τη λίστα των τεχνικών χαρακτηριστικών του, καθώς και τις πιστοποιήσεις του υλικού:

  • Φωτοκαταλυτική /Αντιβακτηριδιακή δραστικότητα : >99,9% σε 1 ώρα έκθεσης
  • Αποδόμηση αέριων ρύπων : οξείδια του αζώτου, φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, τολουόλιο κ.ά
  • Είδη παθογόνων : Gram positive/-negative , βακτήρια, Ιοί :klebsiella pneumoniae / Escherichia coli / Staphylococcus aureus / Pseudomonas, Coliphage MS2, Lentivirus κ.ά
  • Πιστοποίηση (test methods) : ISO 27447¨2018 , CEN/TS 16980.01:2018, AATCC 100 – 2004
  • Mηχανισμός ενεργοποίησης : Φωτοκατάλυση με φυσικό / τεχνητό φως

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live