Jacobinmag: ΗΠΑ και CIA για να σταματήσουν αυτόν που έχουν ορίσει ως νέο Χίτλερ στηρίζουν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν πραγματικές νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Ουκρανία

Κανένα σχόλιο
Του Branco Marcetic, για το περιοδικό jacobinmagΗ Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει μια καλά καταγεγραμμένη ιστορία στήριξης εξτρεμιστικών οργανώσεων ως μέρος της πανοπλοίας της εξωτερικής της πολιτικής που πολλές φορές καταλήγει να έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να κτυπά την αμερικάνικη κοινωνία. Την δεκαετία του ’60 η CIA εργάστηκε με αντι-καστρικούς ριζοσπάστες στην Κούβα που εν τέλει μετάτρεψαν το Μαϊάμι σε κέντρο τρομοκρατικής βίας. Τη δεκαετία του ’80 οι μυστικές υπηρεσίες στήριξαν και ενθάρρυναν ισλαμικούς ριζοσπάστες στο Αφγανιστάν που εν τέλει είκοσι χρόνια μετά οργάνωσαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Και τη δεκαετία του 2010 η Ουάσιγκτον στήριξη τους “οχι και τόσο μετριοπαθείς τελικα” επαναστάτες που προχώρησαν σε μια σειρά φρικτών εγκλημάτων εις βάρος απλών πολιτών αλλά και των συμμαχικών Κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση, φαίνεται ότι η Αμερική πρόσθεση άλλη μια τέτοια περίπτωση στη λίστα: Ουκρανοί νεο – ναζί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Yahoo! News, από το 2015 η CIA εκπαιδεύει κρυφά δυνάμεις στην Ουκρανία για να γίνουν “ηγέτες της εξέγερσης”, σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην αξιωματούχου της υπηρεσίας, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην χώρα. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση είναι αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή πληροφοριών όμως οι πρώην αξιωματικοί που η Yahoo! μίλησε μαζί τους αναφέρονται σε ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριείχε εκπαίδευση σε οπλικά συστήματα, “συστήματα άμυνας και επίθεσης” και καμουφλάζ, μεταξύ άλλων.

"Sponsored links"

Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, είναι πολύ πιθανό η CIA κυριολεκτικά να εκπαίδευε ναζί. Το 2015, η χρονιά που ξεκίνησε το πρόραμμα ήταν επίσης η χρονιά που το Κογκρέσσο πέρασε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, τα οποία εν πολλοίς κατέληξαν σε νεοναζιστικά παραστρατιωτικά σώματα, και ιδιαίτερα στο Τάγμα Αζόφ.Σύμφωνα με το  Nation όταν πέρασε το νομοσχέδιο υπήρχε μια ξεκάθαρη αναφορά που απαγόρευση την παράδοση όπλων, την εκπαίδευση και οποιαδήποτε αλλη στήριξη στο Τάγμα Αζόφ, όμως η αρμόδια επιτροπή πιέστηκε από το Πεντάγωνο να αφαιρέσει αυτά τα αποσπάσματα.

Παρά την ανοιχτή ανά καιρούς αποδοχή του ναζί ο πρώην διοικητής του σώματος είχε πει ότι η “ιστορική αποστολή της Ουκρανίας είναι να οδηγήσει τις Λευκές Φυλές του κόσμου σε μια τελική στραυροφορία για την επιβίωσή του, σε μία σταυροφορία ενάντια στους υπάνθρωπους που τελούν υπό την ηγεσία των Εβραίων”. Το Τάγμα Αζόφ εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας το 2014 εξαιτίας της αποτελεσματικότητάς του στην καταπολέμηση των Ρωσόφωνων αυτονομιστών. Αμερικάνικα όπλα διαρκώς καταλήγουν στα χώρια του Τάγματος, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν φωτογραφηθεί πολλές φορές κατά τις συναντήσεις που είχαν μαζί τους, και μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων μιλάνε ανοικτά για τη συνεργασία τους με τους αμερικάνους εκπαιδευτές τους.

Ήδη, οι συνέπειες και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς:

“Μια σειρά προσωπικοτήτων μεταξύ εξτρεμιστικών οργανώσεων της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ενεργά επιζητήσει τη διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας με εκπροσώπουν των νεοφασιστικών ομάδων στην Ουκρανία, ειδικά της Εθνοφρουράς και του Τάγματος Αζόφ” αναφέρει έκθεση του 2020 από την Αμερικάνικη Ακαδημία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. “Αμερικάνοι έχουν μιλήσει με μέλη αυτών των οργανώσεων για τους τρόπους που η εκπαίδευσή τους στην Ουκρανία θα τους βοηθήσει στη παραστρατιωτική τους δραστηριότητα στις ΗΠΑ”

Σύμφωνα και με έκθεση του FBI το Τάγμα Αζόφ “φαίνεται ότι έχει συμμετάσχει στην εκπαίδευση και στη ριζοσπαστικοποίηση οργανώσεων της Λευκής Φυλής στις ΗΠΑ” μεταξύ άλλων και μελών της οργάνωσης Rise Above Movement που καυηγορείται για επιθέσεις σε διαδηλωτές. Αν και φαίνεται ότι ο δράστης της σφαγής στο τζαμί Christchurch δεν είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία όπως υποστήριζε, είχε εμπνευστεί από τη δράση της ακροδεξιάς στην Ουκρανία ενώ φορούσε σύμβολο που χρησιμοποιείται από το Ταγμα Αζόφ οταν προχώρησε στην επίθεσή του.

Καταστρέφοντας το χωριό για να το σώσουμε

Κάνοντας μια παράδοξη κατάσταση ακόμα πιο παράδοξη ο λόγος που η Ουάσιγκτον δίνει στους Ουκρανούς ναζί τόση βοήθεια είναι για να αποτελέσουν ανάχωμα στην Ρωσία του Πούτιν, που τα γεράκια του πολέμου την παρομοιάζουν – όπως πάντα – με το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ και την επέκτασή του στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’30. Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι ενας κακόβουλος παράγοντας σε μια σειρά επίπεδα, οι πρόσφατες επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία έρχονται ως αποτέλεσμα της νατοϊκής επεκτατικότητας στα σύνορα της χώρας του και τους κινδύνους για την ασφάλεια που αυτή δημιουργεί.

Με άλλα λόγια, τα Αμερικάνικα γεράκια για να σταματήσουν αυτόν που έχουν ορίσει ως νέο Χίτλερ και νέα ναζιστική Γερμανία στηρίζουν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν πραγματικές νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Ουκρανία που στη συνέχεια επικοινωνούν και εκπαιδεύουν αμερικάνους φασίστες. Μετά, η Ουάσιγκτον δημιουργεί μια καταπιεστική γραφειοκρατία στις ΗΠΑ για την αντιμετωπισή τους, που ομως περιορίζει συνολικά τα δικαιώματα όλων των πολιτών .

"Sponsored links"

Στην πραγματικότητα το στρατιωτικό καθεστώς στις ΗΠΑ δημιουργεί τις απειλές που αιτιολογούν την ύπαρξή του.

Αντί για τη μείωση των εντάσεων μέσω κοινών συμφωνιών στη βάση των ανησυχιών της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι η ανεξέλεγκτη παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία είναι τόσο σημαντική που για να την πετύχει δεν την νοιάζει να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι ακόμη και με πραγματικούς φασίστες.

Η συμμαχία των ΗΠΑ με τη μολυσμένη με ναζί Ουκρανία είναι ήδη παράξενη για έναν πρόεδρο που εκλέχθηκε και ως απάντηση στην ακροδεξιά σε πολλά ζητήματα διακυβέρνηση του προκάτοχού του, τη στιγμή μάλιστα που έχει εκφράσει τη βούληση να προβάλλει μια εικόνα των ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη μιας παγκόσμιας προσπάθειας ενδυνάμωσης της δημοκρατίας.

Πριν μερικούς μήνες, μία ψηφοφορία πέρασε στα πολύ ψιλά των μέσων ενημέρωσης. Σε αυτή την ψηφοφορία οι ΗΠΑ είναι η μία από τις μόλις δύο χώρες (η άλλη ήταν η Ουκρανία) που ψήφισε ενάντια σε σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών “για την καταπολέμηση της εξύπνησης του Ναζισμου, του νεο-ναζισμου και άλλων πρακτικών που τροφοδοτούν σύγχρονες μορφές ρατσισμού”. Και οι δύο χώρες ψηφίζουν ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος κάθε χρόνο από το 2014 και έπειτα.

Η διακυβέρνηση Biden χρησιμοποίησε μια σχεδόν ολόιδια εξήγηση για την άρνησή της να υπερψηφίσει το ψήφισμα με αυτό που είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ οταν αναφερόταν στο συνταγματικό του δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης ακόμη και αν οι θέσεις που εκφράζονται είναι θέσεις μίσους. Αλλά αυτή η ανησυχία είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή όταν στο κείμενο του ψηφίσματος γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην ανησυχία που προκύπτει από δημόσιες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και πρακτικές που εξυμνούν τους ναζί, καταδικάζεται η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η βία που βασίζεται στο μίσος ενώ καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ρατσισμό μέσω της εκπαίδευσης και αντιμετωπίζοντας τις ακροδεξιές τρομοκρατικές απειλές, δηλαδή ζητήματα τα οποία βρισκόταν στο κέντρο της ρητορικής και της διακυβέρνησης Biden.

Η πραγματική ανησυχία της Ουάσιγκτον βρίσκεται στην περιγραφή του ψηφίσματος ως “μια λεπτή προσπάθεια νομιμοποίησης της καμπάνιας ρώσικης παραπληροφόρησης σχετικά με γειτονικά έθνη”, δηλαδή την Ουκρανία. Αλλά η σύνδεση της Ουκρανίας με τον μοντέρνο ναζισμό δεν είναι ρώσικα fake news, στην πραγματικοτητα είναι πολύ καλά ντοκουμενταρισμενο, όπως φαίνεται και σε αυτή την έρευνα του Nation: απο την ενσωμάτωση του Τάγματος Αζόφ στα Ουκρανικά σώματα ασφαλείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους με ισχυρούς ακροδεξιούς δεσμούς, μέχρι κρατικά σπονσοραρισμένες τελετές τιμής των συνεργατών των ναζί και προώθηση θεωριων άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Και είναι ειρωνικό ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος που εκλέχθηκε σε μεγάλο βαθμο για να σταματήσει αυτό που διαφαινόταν ως άνοδο του φασισμού στις ΗΠΑ, συνεχίζει την εδώ και χρόνια στήριξη πραγματικών ναζί σε αυτό που μπορεί να αποτελεί το επίκεντρο του διεθνή φασισμού. Και αν αυτοί οι Ουκρανοί ναζί είναι πράγματι αυτοί τους οποίους εκπαίδευε η CIA, δεν θα είναι μικρή τραγωδία αν μια μέρα ακολουθήσουν μια παρόμοια πορεία όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live