KKE: Ψεύτικες οι υποσχέσεις για το ν/σ των ΜΜΕ

1 Σχόλιο

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει το καθεστώς των ΜΜΕ, αλλά να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται για αναδιανείμει την αγορά ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι να βάλει τάξη στο καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην πραγματικότητα «θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας του, που είναι ασυμβίβαστα με την προβολή των αναγκών, των δικαιωμάτων, των αγώνων των εργαζομένων, του λαού μας».

"Sponsored links"

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τις γνωστές διαδικασίες fast track, κατέθεσε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο της για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθώντας ταυτόχρονα ν’ αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, που είναι σε εξέλιξη. Πριν λίγες ημέρες ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μόλις το 30% των προαπαιτούμενων, νέα πολυνομοσχέδια είναι στα σκαριά με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ προετοιμάζεται και η ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνώς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ και η συνδιαλλαγή με τους σταθμούς για ευνοϊκότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αφού το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να παραχωρήσει τις άδειες μέσα από τη διαδικασία διαγωνισμού και δημοπράτησης.

Παράλληλα, επιδιώκεται η συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμη λιγότερα χέρια, ιδιαίτερα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας που τίθενται για τους περιφερειακούς και δημοτικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τερματίζει, όπως ισχυρίζεται, το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής, με ευθύνη βέβαια και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το αναπαράγει και το ενισχύει, αφού η ιδιοκτησία των ΜΜΕ παραμένει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τα αξιοποιούν για την προώθηση των συμφερόντων τους και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει άλλωστε και η κρατική τηλεόραση στον καπιταλισμό.

Γι’ αυτό και αποτελεί μεγάλη κοροϊδία ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η «πολυφωνία» και η «αντικειμενική» ενημέρωση. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην πραγματικότητα θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας του, που είναι ασυμβίβαστα με την προβολή των αναγκών, των δικαιωμάτων, των αγώνων των εργαζομένων, του λαού μας.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ρυθμιστεί το καθεστώς των ΜΜΕ, να θεσπιστούν διαφανείς κανόνες λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και να μπει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας «σκοντάφτουν» πρώτα απ’ όλα στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπου όλα τα κρίσιμα ζητήματα (αριθμός αδειών, τιμή εκκίνησης δημοπράτησης, μετοχικό κεφάλαιο περιφερειακών καναλιών κλπ) θα ρυθμιστούν, μετά την ψήφισή του, με υπουργικές αποφάσεις, παραπέμποντας σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και παζάρια. Ακόμη και στο ζήτημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών, θεσπίζονται εξαιρέσεις για τις ξένες εταιρείες και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που ακυρώνουν την όποια υποχρέωση ονομαστικοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε οργανόγραμμα, πόσοι και σε ποια τμήματα θα απασχολούνται, ούτε δέσμευση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των αντίστοιχων ενώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα αντιπαλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ενημέρωση του λαού. Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό-λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

"Sponsored links"

thepressproject.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Ilias

    Ο κόσμος έστω και καθυστερημένα πρέπει να βρεθεί στους δρόμους του αγώνα,πλάι στα Ταξικά Σωματεία του Π.Α.ΜΕ για να βάλει φρένο σε αυτή τη καταιγίδα νέων μέτρων που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα!!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live