13.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Mε μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Τ.Ε. Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ στο Μάλεμε προς τιμή των 3 εκτελεσθέντων της Καισαριανής από τα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συνεστίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μάλεμε, από την ΤΕ Υπαίθρου Χανίων προς τιμήν των 97 χρόνων του ΚΚΕ και των 3 κομμουνιστών από τα Χανιά που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Τιμήθηκαν οι κομμουνιστές Παναγιώτης Κορναράκης (Κορνάρος), Θρασύβουλος Καλαφατάκης και Νίκος Μαριακάκης οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΤΕ ο Δημήτρης Ανθούσης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Υπαίθρου ο οποίος διάβασε και τα βιογραφικά σημειώματα των 3 εκτελεσμένων κομμουνιστών. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, που παρουσίασαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, Μαρία Καπελάκη και Ανδρέας Ανδρονικάκης.

μαλεμε

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Γιώργου Βαβουλέ το οποίο κράτησε μέχρι αργά το βράδυ στην, κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Μάλεμε

συντυχακης

Στον χώρο υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την ζωή και την δράση των 3 τιμώμενων κομμουνιστών αλλά και από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα το απόγευμα τοποθετήθηκε τιμητική πλάκα στο σπίτι του Θρασύβουλου Καλαφατάκη στον Πλατανιά.

Ποιοι ήταν οι 3 κομμουνιστές εκτελεσθέντες της Καισαριανής

A0 gia maleme

Ο Παναγιώτης Κορναράκης (Κορνάρος) γεννήθηκε το 1908 στο Σφακοπηγάδι Κισσάμου, και ήταν ο πρώτος αδερφός από τα 5 αδέρφια του. Ο γυμνασιάρχης Γενεράλης τον έγραψε στο 1ο γυμνάσιο αν και ήταν μόλις 11 χρόνων επειδή ήταν άριστος μαθητής. Αργότερα κατάφερε να περάσει 1ος στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστήμιου Αθηνών όπου όμως δε του δόθηκε υποτροφία παρότι ήταν 1ος και στα μαθήματα στη σχόλη, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Την περίοδο αυτή έγινε μέλος του συλλόγου φιλολόγων Ν. Χανίων.

Αρθρογραφεί για την δημοτική σε διάφορα περιοδικά, αλλά και για την λαογραφία (όπως πχ για το πανηγύρι στην Γκιώνα). Το 1929 στη μεγάλη φοιτητική απεργία απεβλήθη από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος λόγω του ιδιώνυμου μαζί με τους Χανιώτες Γιώργη Τσιτήλο και Γιώργη Πετράκη. Στρατεύτηκε αμέσως και υπηρέτησε στο 14ο σύνταγμα στα Χανιά. Από το 1930 ξαναγύρισε στην Αθήνα και ανέλαβε αρχισυντάκτης στο Ριζοσπάστη. Στις εκλογές του 1936 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Χανίων.

Με τη κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ακροναυπλία όπου και έμεινε ως το 1941. Από εκεί παραδόθηκε στους Γερμανούς, παρόλο που είχαν ζητήσει σαν εξόριστοι να μεταφερθούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν τους φασίστες, και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και μετά στο Χαϊδάρι. Από το Χαϊδάρι το ’44, Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε στην Καισαριανή όπου και εκτελέστηκε με 200 ακόμη κομμουνιστές. Έσυρε πρώτος το χορό στο πεντοζάλη που χόρεψαν οι μελλοθάνατοι πριν την εκτέλεσή τους. Μαζί με τους διαλεχτούς συντρόφους του Νίκο Μαριακάκη, Θρασύβουλο Καλαφατάκη, που επίσης εκτελέστηκαν στην Καισαριανή. Οι προαναφερόμενοι μαζί με Γιώργη Τσιτήλο, Γιώργη Πετράκη, Μανώλη Πισαδάκη και άλλους, κάτω από την καθοδήγηση του Βαγγέλη Κτιστάκη έβαλαν τα θεμέλια των οργανώσεων του ΚΚΕ στο νομό Χανίων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καλαφατάκης Θρασύβουλος. Γεννήθηκε το 1904 στον Πλατανιά και ήταν πέντε αδέρφια εκ των οποίων τα τέσσερα αγόρια. Εκείνος υπήρξε το προτελευταίο παιδί από τα αδέρφια του. Ήταν μορφωμένος για την εποχή του, αφού εκείνα τα δύσκολα χρόνια είχε τελειώσει το Α΄ Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων. Δεν συνέχισε τις σπουδές του λόγω της πολιτικής του δράσης οπότε και παρέμεινε στο χωριό. Δυναμικός και πρωτοπόρος αγρότης, οργάνωσε πρώτος στο χωριό αγελαδοτροφεία και τον Ιανουάριο του 1939 άνοιξε συνεταιρικά πρατήριο γαλακτοκομικών προϊόντων. Ήταν συνεργάτης του Βαγγέλη Κτιστάκη και αναδείχτηκε με την ενεργό του δράση σε μέλος της Ν.Ε Χανίων του ΚΚΕ.

Κινητοποίησε πολλούς χωριανούς του και με επικεφαλής τον ίδιο συμμετείχαν στον ένοπλο αντιφασιστικό κίνημα του 1938 στα Χανιά. Για την δράση του αυτή πιάστηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, κλείστηκε στις επανορθωτικές φυλακές Χανίων και από εκεί μεταφέρθηκε στις φυλακές-κάτεργο της Ακροναυπλίας ,μακριά από την γυναίκα του και των 2 μικρών κοριτσιών 4 και 2,5 ετών. Από εκεί μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο των Γερμανών στο Χαϊδάρι και την 1η Μάη εκτελέστηκε μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους στην Καισαριανή.

Μαριακάκης Νίκος. Γεωπόνος από την πόλη των Χανίων. Αδερφός του Ευθύμη Μαριακάκη δυναμικού στελέχους του ΚΚΕ, από τα πρώτα του Κόμματος που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της Εθνικής αντίστασης στα Χανιά. Όταν μεταφέρονταν μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου για τον τόπο της εκτέλεσης στην Καισαριανή έριξε ένα σημείωμα που το βρήκαν περαστικοί και το παρέδωσαν στους δικούς του.

Το σημείωμα έγραφε:

Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για την λευτεριά παρά να ζει σαν σκλάβος.

Νίκος Μαριακάκης Γεωπόνος Χανιά Κρήτης

1/5/1944

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη...

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση -...

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη...

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort",...