12.8 C
Chania
Saturday, December 9, 2023

M. Μανουσάκης: Διεθνείς διασυνδέσεις για να βρεθεί η Μεσόγειος στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης

Ημερομηνία:

Ολοένα και πιο επίκαιρη χαρακτήρισε την προώθηση των διασυνδέσεων των μεσογειακών χωρών για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μεσογείου Med-TSO που έλαβε χώρα σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Μανουσάκης στάθηκε στην ανάγκη πολλαπλασιασμού των ηλεκτρικών δικτύων προκειμένου να υποστηριχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, τον κρίσιμο ρόλο του Med-TSO για την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη των Μεσογειακών Συστημάτων Ενέργειας.

Αναφερόμενος στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι είναι υποδομές που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πολιτικών εντάσεων, στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού των εμπλεκόμενων χωρών.

ΑΔΜΗΕ Μανουσάκης

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα σταθερό και ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα στη Μεσόγειο είναι απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, όπως εξήγησε, η μεσογειακή λεκάνη διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη με καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Σχετικά με τη γεωπολιτική αξία των διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην περιοχή, επεσήμανε ότι είναι έργα που διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης και ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Μεσογείου συνολικά. «Βλέπω ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι για την αξιοποίηση του τεράστιου ανανεώσιμου δυναμικού της Μεσογείου η συνεργασία στο πλαίσιο του Med-TSO είναι «κλειδί».

Καλώντας για εντατικοποίηση της υπάρχουσας συνεργασίας, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προκλήσεις και στόχους των Διαχειριστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση των επενδύσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού, η αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και η βελτίωση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα.

Ο κ. Μανουσάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του παρουσιάζοντας τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που ωριμάζουν με την ενεργή συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ. Τα έργα αυτά, όπως είπε, μπορούν να φέρουν τη Μεσόγειο «στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης» και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξελιχθεί σε ισχυρό εξαγωγέα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και κρίσιμο σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ευρώπης. Έκανε ειδική μνεία στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, ένα έργο που προωθεί η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου καθώς και στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα ως project promoter. Μίλησε ακόμη για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, τη διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τον διάδρομο καθαρής ενέργειας Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Intercοnnector.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ