13.2 C
Chania
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026

Mea culpa από τον Σουηδό αρχιτέκτονα της “ανοσίας της αγέλης” – Χειρότερα από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο

Ημερομηνία:

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της κρίσης και ότι η πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή για να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι.

Μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο σουηδικό ραδιόφωνο, ο –πολύ δημοφιλής στη Σουηδία– δρ Τέγκνελ συμφώνησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη χώρα του. «Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς ξέρουμε τώρα, νομίζω πως θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος».

Πρόκειται για ένα μη αναμενόμενο mea culpa από έναν επιστήμονα, ο οποίος εδώ και μήνες έχει επικρίνει τα lockdown των άλλων χωρών και έχει επιμείνει ότι η δική του στρατηγική θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό. Ομως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Σουηδία
Πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Σουηδία  GUARDIAN

Η κεντρο-αριστερή σουηδική κυβέρνηση, μετά από πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, δέχτηκε τελικά τη Δευτέρα να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας. Η κοινή γνώμη της χώρας φαίνεται επίσης σταδιακά να έχει αλλάξει κάπως, ενώ έως τώρα «στοιχιζόταν» μαζικά πίσω από τον Τέγκνελ.

Ο ίδιος δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού».

Πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων: Έξω η Ελλάδα από τη σφαγή – Κάλεσμα στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 12ης Μαρτίου

Το Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 12/3, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τον ρόλο της Βάσης της Σούδας.

Ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοίνωσε ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος στις 12-13 Μαρτίου 2026. Αποφυγή διέλευσης από την περιοχή ζητά η Ακτοφυλακή.

ΕΛΜΕ Χανίων: «Φτάνει πια» – Ανακοίνωση για τον θάνατο της εκπαιδευτικού Χρηστίδου

Η ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο εκπαιδευτικού, καταγγέλλοντας συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και απαξίωσης των εκπαιδευτικών.

Μόνο εγώ αισθάνομαι σα να ζούμε τις τελευταίες ημέρες;

Του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη ...τι συμβαίνει; Tι αληθινά μας συμβαίνει; Mόνο εγώ...