#MeToo: Εθνικό σχέδιο για την κακοποίηση ετοιμάζει το Μαξίμου – Τι θα αλλάξει στον Ποινικό Κώδικα

Κανένα σχόλιο

Μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πλαισίου και στον απόηχο των ανατριχιαστικών καταγγελιών για μια ευρεία γκάμα περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίηση, αλλά και εργασιακού bullying και, βεβαίως, της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η «ομπρέλα» του κυβερνητικού σχεδίου είναι ένα «Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης», το οποίο δουλεύεται στην προεδρία της κυβέρνησης, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες υπουργοί και υφυπουργοί έλαβαν μήνυμα από αρμόδιο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να εισφέρουν τις προτάσεις τους αναφορικά με δράσεις και παρεμβάσεις, τόσο για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στους χώρους εργασίας, όσο και για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής κακοποίησης.

"Sponsored links"

Το Εθνικό Σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ίσως και εντός του Μαρτίου, κατ’ αναλογίαν του Εθνικού Σχεδίου για τα ΑΜΕΑ που επίσης ετοίμασε η προεδρία της κυβέρνησης, με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που ξεδιπλώνονται σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τρόπους.

Ήδη, μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει δια του αρμόδιου υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έχει ξεκινήσει την επεξεργασία ενός Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεάτρων, όπου γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς, ορίζεται πώς και πού θα γίνονται καταγγελίες, πώς αυτές θα εξετάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται συνεννόηση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, προκειμένου ο Κώδικας αυτός να αποτελέσει «οδηγό» για αντίστοιχες ρυθμίσεις του Σωματείου με τους θεατρικούς επιχειρηματίες και παραγωγούς της ιδιωτικής αγοράς.

Αυστηρότερος ο ποινικός κώδικας

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα επικαιροποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι στο τραπέζι είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα που αφορούν ανήλικους, ενώ κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αλλαγή και στα της παραγραφής ενός αδικήματος που αφορά ανήλικους. Έτσι, η κεντρική ιδέα είναι η 20ετία της παραγραφής να ξεκινά από τα 18 έτη των καταγγελλόντων και όχι από την ηλικία, την οποία είχαν κατά την τέλεση του αδικήματος. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση της προθεσμίας παραγραφής στην 20ετία και για πλημμελήματα, εκτός από τα κακουργήματα.

Ακόμα, παρεμβάσεις μελετώντας και για τους χώρους εργασίας. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυστηροποίηση του πλαισίου και των ποινών που αφορούν κακοποίηση ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς κύρωση οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με την οποία θα καθιερώνονται νέες πρακτικές.

Reader.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις