15.8 C
Chania
Tuesday, February 27, 2024

Monsanto: «Καμπάνα» 857 εκατ. δολαρίων – Καταδίκη για έκθεση πολιτών σε «αιώνια» χημικά PCB

Ημερομηνία:

Με 857 εκατομμύρια δολάρια, για ζημίες και τόκους, σε σπουδαστές και συγγενείς σε σχολικό ίδρυμα της πολιτείας Ουάσιγκτον καλείται να πληρώσει η εταιρεία Monsanto, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Bayer.

Και αυτό καθώς τη Δευτέρα (18/12) η εταιρεία κρίθηκε ένοχη διότι τους εξέθεσε σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ρύπο που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «αιώνια» χημικά.

Με ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε πως έχει σκοπό να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, όπως έχει ήδη κάνει σε άλλες υποθέσεις συνδεόμενες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Sky Valley Education Center, στην πόλη Μονρό.

Πέντε άλλοτε σπουδαστές και δυο γονείς είχαν προσφύγει σε δικαστήριο της κομητείας Κινγκ, δικαιοδοσία που συμπεριλαμβάνει το Σιάτλ, καταγγέλλοντας πως η έκθεσή τους σε PCB, που διέρρεε από φωτιστικά, τους αρρώστησε.

Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για καθηγητές, άλλους σπουδαστές και γονείς του ίδιου σχολείου, που προβλέπουν την καταβολή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Monsanto έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει πως έπαψε την παραγωγή των PCB, χημικών που είχαν σκοπό την αποτροπή πυρκαγιάς, από το 1977, δηλαδή προτού απαγορευθούν από την αμερικανική κυβέρνηση το 1979.

Όπως τόνισε ο Φέλιξ Λούνα, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους επτά προσφεύγοντες, στην αγόρευσή του: «Η εταιρεία ουδέποτε είχε προειδοποιήσει οποιονδήποτε ότι (τα PCB) μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι κι αν ήταν αυτό στο οποίο τοποθετούνταν».

«Ουδέποτε προειδοποίησε πως όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό, μένουν σε αυτόν για όλη τη ζωή, ότι είναι νευροτοξικά», πως εγείρουν «κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.

Ο αγροχημικός όμιλος είναι αντιμέτωπος με σειρά άλλων προσφυγών στη δικαιοσύνη που συνδέονται με τις συνέπειες των PCB.

Τι απαντά η εταιρεία

Στην ανακοίνωσή της, η Monsanto υπενθύμισε πως έχει απαλλαγεί για πολλές υποθέσεις.

Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε το 2018 από την Bayer έναντι ιλιγγιώδους ποσού (63 δισ. δολαρίων), έχει καταδικαστεί επανειλημμένα να αποζημιώσει ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με το ζιζανιοκτόνο Roundup, με δραστική ουσία τη γλυφοσάτη.

Στα μέσα Νοεμβρίου, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Τζέφερσον Σίτι (Μιζούρι) επέβαλε στη Monsanto την καταβολή ποσού 1,5 δισεκ. δολαρίων σε ζημίες και τόκους υπέρ τριών Αμερικανών που απέδωσαν το λέμφωμα μη Χότζκιν από το οποίο πάσχουν στην πολυετή χρήση Roundup.

Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση και σε αυτή την καταδίκη.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ