O Δήμος Ενεργών Πολιτών για την αποκατάσταση του Ρολογιού: “Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος από αιρετούς και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να υλοποιηθεί το αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας”

Κανένα σχόλιο

Ανακοίνωση της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» για την παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ρολογιού:

Μετά από μία δεκαετία, το ρολόι της πόλης μας απαλλάχτηκε από τις σκαλωσιές και παραδόθηκε πλήρως ανακατασκευασμένο. Ήταν το πρώτο έργο της Κρήτης που εντάξαμε το 2018 στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Β.Α.Α., ως μέρους ενός ευρύτερου εμπνευσμένου σχεδίου αναβάθμισης του νεότερου κέντρου της πόλης μας που ήταν παραμελημένο.  Ο σχεδιασμός  περιλαμβάνει στο ίδιο πρόγραμμα την αποκατάσταση του Δημοτικού κήπου, ενώ είχε μελετηθεί για ένταξη η ανακατασκευή της  οδού Τζανακάκη με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή ανέτρεψε αυτό τον σχεδιασμό.

Το όραμα και οι ενέργειές μας για την περιοχή περιλαμβάνουν επίσης την νέα δημοτική βιβλιοθήκη και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε, καθώς και την αποκατάσταση και μεταφορά του δημαρχείου στους Ιταλικούς στρατώνες.

"Sponsored links"

Όταν αυτό το σχέδιο ολοκληρωθεί, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό αναβαθμισμένο κέντρο στο νεότερο τμήμα της πόλης μας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι, η μελέτη για την αποκατάσταση του ρολογιού ξεκίνησε το 2009 επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη. Την σύμβαση αποκατάστασης με την ταυτόχρονη εκκίνηση του έργου υπέγραψε ο τέως δήμαρχος κ. Τάσος Βάμβουκας την πρώτη Απρίλη του 2019, που το έκανε να μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο και όμως σήμερα είναι πραγματικότητα, όπως και τόσα άλλα έργα που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης.

Αυτό δείχνει πόσες δυσκολίες συνάντησε το έργο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Αποκεντρωμένης διοίκησης και Περιφέρειας Κρήτης.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος από αιρετούς και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να υλοποιηθεί το αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας.

Το έργο περιλαμβάνει την ολική ανακατασκευή του μνημείου, με ενίσχυση της βάσης και του κορμού, την εσωτερική καθαίρεση κονιαμάτων και προσθήκη νέων ενισχύσεων. Συντηρήθηκε  από πιστοποιημένους συντηρητές η εξωτερική λιθοδομή και αντικαταστάθηκε ο μηχανισμός του ρολογιού και η καμπάνα που θυμούνται οι παλαιότεροι θα ηχήσει ξανά. Επίσης προστέθηκε νέος κατάλληλος φωτισμός που θα αναδείξει το μνημείο. Επί πλέον αποκαταστάθηκε η οθόνη του θερινού κινηματογράφου που είναι η παλαιότερη της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης, με μεγάλη προσπάθεια και με την συμβολή της ΚΕΠΕΔΗΧ, διότι δεν περιλαμβανόταν στην αρχική μελέτη.

Από σήμερα οι Χανιώτες και οι επισκέπτες μας, βλέπουν και πάλι το ιστορικό τοπόσημο της πόλης μας, να στέκει αγέρωχο.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live