O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός – Οι πραγματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την Κρήτη

3 Σχόλια

H επέκταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα κύμα πανικού αρχικά στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Οι ειδήσεις που κυριαρχούν αναπαράγουν τις εικόνες πανικού που δημιουργεί ο πανικός που δημιουργείται μέσω των social media. Γιατί η είδηση πλέον διακινείται μέσω των social media. Και όσο πιο κακή η είδηση τόσο πιο γρήγορα διαδίδεται. Όπως ένας ιός. Γίνεται viral.

Ο κορωνοϊός δημιουργεί πράγματι σημαντικούς κινδύνους. Είναι ένας ιός για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Όμως δεν είναι και πανούκλα. Η πανούκλα είχε ποσοστό θνησιμότητας 90%, ο κορωνοϊός έχει μόλις 2,3%.

Βεβαίως, το 2,3% είναι πολύ υψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας μόλις 0,05%. Όμως το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιβιοτικά και εμβόλια που περιορίζουν τις συνέπειές της.

Ακόμα όμως κι έτσι, το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο. Όπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα που έγινε στην Κίνα στο κέντρο όπου ξεκίνησε η επιδημία στην περιοχή Hubei το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,9% ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές στην Κίνα το ποσοστό μετά βίας ξεπέρασε το 0,4%. Το 2,3% που γνωρίζουμε βασίζεται στη σύμπτηξη των στοιχείων περιοχών όπου ο ιός είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις.

Επίσης, ο ιός επηρεάζει εντονότερα τους ηλικιωμένους. Για όσους είναι άνω των 80 το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14,8%, από 70 – 79 έπεφτε στο 8%, 1,3% για αυτούς μεταξύ 50 και 59 ετών, 0,4% για τις ηλικίας από 40 έως 49 και μόλις 0,2% για τις ηλικίες από 10 έως 39 ετών.

Το 0,2% αντιστοιχεί σε 1 θάνατο ανά 500 άτομα.

Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός. Γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή οι πιο σημαντικές επιπτώσεις δεν έχουν έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό.

Τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου καταρρέουν, οι δραστηριότητες στις χώρες όπου κάνει την εμφάνισή του ο ιός παγώνουν, οι άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες διαμορφώνοντας μια ατμόσφαιρα κάποιας πολύ μεγάλης καταστροφής η οποία όμως δεν έχει συμβεί. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Και ως ότου να συμβεί η μόνη καταστροφή που μοιάζει εξαιρετικά πιθανή είναι η οικονομική.

Στη Γαλλία οι αφίξεις Κινέζων τουριστών έχουν καταρρεύσει. Συνολικά η πτώση στον τουρισμό είναι μεγάλη, φτάνει το 30% με 40%. Ο τουρισμός συνεισφέρει 8% του ΑΕΠ της χώρας.

Αν στην Ελλάδα καταγραφεί μία τέτοια πτώση στον τουρισμό, κατά τη στιγμή όπου ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 25% του ΑΕΠ τι θα συμβεί;

Και τι θα συμβεί αν στην Κρήτη που εξαρτάται πλέον σε απόλυτο βαθμό από τον τουρισμό καταγραφεί μία πτώση αφίξεων κοντά στο 30%; Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ το 47,2% του ΑΕΠ του νησιού βασίζεται στον τουρισμό.

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και όχι πανικός. Γιατί ειδικά η Κρήτη, μετά από μία καταστροφική χρονιά για τον αγροτικό τομέα λόγω δάκου και χαμηλών τιμών στις τιμές ελαιολάδου που οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά εμφανείς στην αγορά της Κρήτης που νοιώθει στο πετσί της την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δεν αντέχει και μία κατάρρευση του τουρισμού λόγω του πανικού για τον κορωνοϊό.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας. Γιατί η πιο πραγματική και οδυνηρή συνέπεια που μπορεί να έχει όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να μην έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό που διαδίδεται, επηρεάζει τον τρόπο που σκέπτονται και πράττουν οι ανθρώποι, και διαμορφώνει ένα νοσηρό περιβάλλον για τις ζωές μας και την οικονομία.

Ο πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός. Αυτόν πρέπει πρώτα να θέσουμε υπό έλεγχο για να αντιμετωπίσουμε και τον κορωνοϊό.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

3 Σχόλια

 1. Ι. Μπαλαγιάννης

  Αν δεν σταματήσει η υστερία της καραντίνας και άλλες τέτοιες αηδίες η οικονομική καταστροφή είναι δεδομένη…
  Πως μπορεις να πείσεις κάποιον να μπει σε κρουαζερόπλοιο ή Αεροπλάνο ,τη στιγμή ,που βλέπει ορατό τον κίνδυνο να τον αποκλεισουν ή μπουζουριάσουν σε κάποιο κεντρο για εβδομάδες;
  Θα θελα να ξερα ,ποιοι εγκέφαλοι κάνουν τέτοιους σχεδιασμούς…

 2. εα

  Δεν είναι καν 2% είναι μικρότερο το ποσοστό μιας και πολλά ελαφριά κρούσματα δεν έχουν καν καταγραφεί αφού δεν πήγαν ποτέ στο νοσοκομείο. ΟΜΩΣ το θέμα δεν είναι το ποσοστό θνησιμότητας αλλά η εύκολη μετάδοση και κυρίως οι μέχρι και 14 μέρες επώασης του ιού. Αυτό κάνει μια πανδημία πιθανή, αφού κάποιος για πάρα πολλές μέρες μεταδίδει τον ιό στους γύρω του χωρίς να το γνωρίζει.
  Αν το 2% δείχνει μικρό, υπολογίστε τα νούμερα σε μια πανδημία, προσθέστε επιπλέον οτι δεν θα μπορούν όλα τα περιστατικά να καλυφθούν από τα νοσοκομεία. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος.Επομένως δεν πρέπει να λέμε “μια γρίπη είναι θα περάσει”. Φυσικά δεν θέλει πανικό, αλλά όμως θέλει απίστευτη προσοχή ώστε να αποφύγουμε την πανδημία. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα σχετικά με πιθανές πανδημίες ώστε να δείτε τον κίνδυνο.

  • admin

   Έχετε δίκιο. Η μετάδοση είναι στο 2,2 ανά άτομο και βεβαίως οι 14 μέρες επώασης σημαίνει ότι για 14 μέρες κάποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού και να τον μεταφέρει. Στο άρθρο πάντως δεν αφήνουμε να εννοηθεί ότι είναι απλά μία γρίπη αλλά ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο η δημιουργία πανικού. Επίσης, δε γίνεται να σταματήσει η ζωή εξαιτίας του ιού. Το να λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας όμως η δημιουργία ενός κλίματος όπου ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο βοηθά στην καταπολέμηση της πιθανότητας πανδημίας. Λ.χ. δε γίνεται να σταματήσουν οι εμπορικές δραστηριότητες γιατί πολύ φοβόμαστε ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από μία πιθανή πανδημία. Μία μείωση του τουρισμού στην Κρήτη στο 40% θα οδηγήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην καταστροφή με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μία σειρά τομείς, και στην υγεία.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live