16.8 C
Chania
Thursday, November 30, 2023

O Ρίτσαρντ Ντόκινς κατά της «γελοιότητας» της πολιτικής ορθότητας στην Επιστήμη

Ημερομηνία:

Οταν στις 14 Φεβρουαρίου μια ομάδα ακαδημαϊκών που εργάζονται στους τομείς της Οικολογίας και της Εξελικτικής Βιολογίας ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να αποφεύγουν τη χρήση λέξεων όπως «αρσενικό», «θηλυκό», «γυναίκα», «μητέρα», «πατέρας», «ξένος» κ.λπ., οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες.

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Το Εγωιστικό Γονίδιο», βρήκε το όλο θέμα γελοίο και είπε ότι ο ίδιος δεσμεύεται να χρησιμοποιεί όλες αυτές τις λέξεις που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες», επειδή δεν προωθούν τη συμπεριληπτικότητα.

«Η μόνη λογική αντίδραση είναι να γελοιοποιήσεις με απαξίωση αυτή την πρωτοβουλία» είπε ο Ντόκινς στην Telegraph. «Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ καθεμία από αυτές τις “απαγορευμένες” λέξεις. Είμαι δεινός χρήστης της αγγλικής γλώσσας. Είναι η μητρική μου γλώσσα. Δεν θα μου υπαγορεύσουν κάποιοι ποιες λέξεις της μητρικής μου γλώσσας μπορώ να χρησιμοποιώ και ποιες όχι».

Επεσήμανε, δε, ότι οι προτεινόμενοι όροι «παραγωγοί ωαρίων» και «παραγωγοί σπερματοζωαρίων» είναι συνώνυμοι με το «αρσενικό» και «θηλυκό» και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι τα φύλα είναι δύο. Δεν είναι ο μόνος που χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις προτεινόμενες εναλλακτικές. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν σύγχυση στο επιστημονικό πεδίο.

Ο καθηγητής Κάρολ Σικόρα, ειδικός στην έρευνα για τον καρκίνο, λέει: «Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την ορολογία και δεν θα εμφανιστεί σε καμία από τις επιστημονικές εργασίες μου». Το EEB Language Project, το οποίο ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, καταρτίζει μια λίστα με «προβληματικές λέξεις», οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «επιβλαβείς» από καναδούς και αμερικανούς επιστήμονες, και προτείνει εναλλακτικές. Για παράδειγμα, απορρίπτει τον όρο «κοινοτική επιστήμη», διότι τον θεωρεί προσβλητικό για τους ανθρώπους που δεν έχουν πατρίδα. Αντ’ αυτού, προτείνει τον όρο «συμμετοχική επιστήμη».

Οι επιστήμονες που προτείνουν τις αλλαγές λένε ότι οι ερευνητές που ανήκουν σε μειονότητες αισθάνονται προσβεβλημένοι όταν χρησιμοποιούν όρους όπως «εισβολή». Λένε επίσης ότι χρησιμοποιείται αντι-τρανς ορολογία για να περιγραφεί η τακτική μιμητισμού του θηλυκού που χρησιμοποιούν τα φίδια για να ζευγαρώσουν και προειδοποιούν ότι φράσεις όπως «στρατηγική ύπουλου ζευγαρώματος» θα μπορούσαν «να κανονικοποιήσουν την προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά των αρσενικών».

Οι όροι «εισβολικό» και «μη ιθαγενές είδος» θεωρούνται επίσης «ξενοφοβικοί, αντιμεταναστευτικοί και μιλιταριστικοί» και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τα «νεοαφιχθέν» ή «ενοχλητικό είδος», προτείνουν. «Ενας από τους συνεργάτες μας που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ θυμάται “πόσο με ενοχλούσε ως προπτυχιακό φοιτητή να ακούω πώς χωροκατακτητικά είδη από άλλες χώρες αποδεκατίζουν τα παρθένα οικοσυστήματα των ΗΠΑ”.

Μου θυμίζει όταν οι άνθρωποι λένε σε μένα ή άλλους έγχρωμους να γυρίσουμε εκεί από όπου ήρθαμε. Γιατί να θέλω να βρίσκομαι σε ένα πεδίο που εξορίζει τους μετανάστες ή ενισχύει τις αφηγήσεις ότι οι μετανάστες είναι κάποιας μορφής πανούκλα;», ανέφεραν επιστήμονες που ζητούν τις αλλαγές .

Protagon.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν την Παρασκευή τα e-Ραντεβού στο νοσοκομείο Χανίων για τον Δεκέμβριο

Ενημέρωση σχετικά με κλείσιμο e – Ραντεβού. -1. Σας ενημερώνουμε...

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ για τη Γάζα

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ...

Ανδρουλάκης: Χείρα συνεργασίας στους “11” υπό προϋποθέσεις

Για την επιστολική ψήφο, την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ,...