Qatargate: Πρωτοφανής η κλίμακα του σκανδάλου – «Όπως στο οργανωμένο έγκλημα»

Κανένα σχόλιο

Το μέγεθος της έρευνας για τις καταγγελίες για δωροδοκία στις οποίες εμπλέκονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μιας κλίμακας που συνήθως παρατηρείται σε εκτεταμένες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν είπε στους Financial Times (FT) ότι η έρευνα, υπό την ηγεσία του Βέλγου ομοσπονδιακού εισαγγελέα, περιελάμβανε «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» τέτοιου μεγέθους που δεν είχε ξαναδεί το Βέλγιο. Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα της υπόθεσης, που έχει κλονίσει το κατεστημένο των Βρυξελλών, πρέπει ακόμη να αποδειχθούν.

Η έρευνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε ομάδα οργανωμένου εγκλήματος.

"Sponsored links"

Η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τρεις από τις τοποθεσίες αυτών των υπόπτων. Η υπόθεση εμπλέκει πολιτικούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ξένες δυνάμεις Κατάρ και Μαρόκο.

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις παρέμβασης από κρατικούς παράγοντες που προσπαθούν να εμπλακούν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Και επίσης το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο κ. Βαν Κουίκενμπορν στους FT.

«Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι κάτι εντελώς μοναδικό για την υπηρεσία πληροφοριών μας».

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου συνεργάστηκε με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε σε συγκρίσεις με μια κοινή έρευνα πέρυσι από την αστυνομία στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία για να σπάσει το λογισμικό κρυπτογράφησης SKY ECC που χρησιμοποιούνταν από βαρόνους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες που επικοινωνούν χωρίς να υποκλαπούν τα μηνύματά τους.

«Θα μπορούσα να πω ότι αυτό που είναι το SKY ECC για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος… αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να είναι το ίδιο για την καταπολέμηση της ξένης παρέμβασης με δωροδοκία», είπε ο υπουργός.

Αστυνομική προστασία

Η έρευνα του SKY ECC οδήγησε σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις μόνο στο Βέλγιο, με εκατοντάδες υπόπτους στη φυλακή, και είναι ένας από τους λόγους που ο Βαν Κουίκενμπορν βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας. Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και η απόπειρα απαγωγής του απετράπη από την αστυνομία.

Ο ίδιος είπε ότι η τρέχουσα έρευνα για τη διαφθορά έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ, δεν δίνει «δωρεάν πάσο» σε φερόμενους εγκληματίες. «Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι μια καινοτομία για τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς με ξένους παράγοντες ήταν τη δεκαετία του 1990, όταν αρκετοί Βέλγοι πολιτικοί — συμπεριλαμβανομένου του τότε γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Willy Claes — καταδικάστηκαν για δωροδοκία από την ιταλική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Agusta.

"Sponsored links"

Ο κ. Βέλγος υπουργός είπε ότι η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι στιγμής αφορούσε κυρίως την ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό στην ευρωπαϊκή συνοικία. «Τώρα θα πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και της παρέμβασης μέσω δωροδοκίας», είπε.

Είπε ότι η βελγική κυβέρνηση επένδυσε πρόσφατα σε περισσότερο προσωπικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την υπηρεσία πληροφοριών, καθώς και τη μονάδα κατά της διαφθοράς με την ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Έχουμε δώσει όλα τα δυνατά μέσα και προσωπικό για την υπόθεση», είπε. «Κάθε πέτρα θα σηκωθεί και τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο».

topontiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live