15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Reuters: Στην Κρήτη η αποκάλυψη των μυστικών των S-300 στους Ισραηλινούς

Ημερομηνία:

Πολύτιμη βοήθεια παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στο Ισραήλ, το οποίο διεξάγει δοκιμές για την αχρήστευση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας που έχει αναπτύξει η Ρωσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που αγόρασε η Κύπρος πριν 18 χρόνια αλλά πλέον βρίσκεται στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή πολεμική αεροπορία, το διάστημα Απρίλη – Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η ενεργοποίηση του συστήματος επέτρεψε στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ να ελέγξει πώς λειτουργεί το S-300, να συγκεντρώσει στοιχεία από τα ραντάρ του και να ελέγξουν πώς μπορεί να αχρηστευτεί.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters η εν λόγω «διευκόλυνση», από ελληνικής πλευράς, στο Ισραήλ έγινε μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, στρατιωτικό και οικονομικό σύμμαχο του Ισραήλ. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε με τους συμμάχους του.

Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην προσδιοριστεί η εθνικότητά τους. Πάντως οι ελληνικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί ενεργοποίησης των S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην ανατολική Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, καθώς και στις αντίστοιχες ασκήσεις το 2012 και το 2010.

Ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ρωτήθηκε αν ενεργοποιήθηκε το σύστημα κατά τις ελληνοϊσταηλινές ασκήσεις, είπε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία». Σημείωσε ακόμα ότι η πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να ελέγξει τα συστήματα αεράμυνάς της.

Οι S300 αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 1979. Μπορούν να αναχαιτίσουν αεροπορικούς και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 300 χλμ. Το Ισραήλ ανησυχεί από την προσπάθεια της Ρωσίας να εγκαταστήσει S300 στο Ιράν, ενώ ανησυχεί για τις προθέσεις της Μόσχας να εγκαταστήσει την προηγμένη εκδοχή των S300, τους S400 στη Συρία.

Μαθαίνοντας από φίλους

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σουτγιάγκιν, Ρώσο στρατιωτικό ειδικό που μίλησε στο Reuters, οι ισραηλινές ασκήσεις με τους S300 στην Κρήτη είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται» το Ισραήλ για να μελετήσει το ραντάρ του συστήματος.

Ο Σουτγιάγκιν θεωρεί ότι αν κάποιος γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες είναι στην καλύτερη θέση για να καταστήσει άχρηστους τους S300.

«Μπορείς να πάρεις το σήμα και να το επιστρέψεις, και τότε να στείλεις ένα άλλο που μιμείται το ίδιο σήμα. Οπότε αντί για έναν στόχο, το ραντάρ εντοπίζει τρεις, πέντε ή δέκα και δεν ξέρει που να χτυπήσει», σημειώνει.

Οι S300 της Κρήτης αρχικά αγοράστηκαν από την Κύπρο το 1997, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση των Τούρκων. Υπό την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, οι τότε Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης συμφώνησε να μετεγκαταστήσει τους S300 στην Κρήτη. Το 2007 δόθηκαν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, καταλήγει το Reuters, βρίσκεται σε ταχύτατη διαδικασία σύσφιξης των σχέσεών της με το Ισραήλ, μετά τη διάρρηξη των τουρκοισραηλινών σχέσεων το 2010.

Για τις φετινές ασκήσεις το επίσημο περιοδικό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως ενεπλάκησαν όλες οι δυνάμεις της ελληνικής αεροπορίας και «άλλες συσκευές». Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο μετέφερε τα λόγια Ισραηλινού αξιωματούχου που σημείωνε με νόημα ότι η άσκηση πρόσφερε «ελαστικότητα σκέψης και δυνατότητα αναμέτρησης με το άγνωστο».

"google ad"

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το δημοσίευμα του Reuters το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει πως “ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα” ενώ “πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα”.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΓΕΑ αναφέρει:

“Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι:

· Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

· Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...