SOS από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Τί αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίαση του

Κανένα σχόλιο

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης και τεράστιες οικονομικές ζημίες έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις φοιτητών στο κτίριο της Διοίκησης της Γαλλικής Σχολής, με αποτέλεσμα η Σύγκλητος να προειδοποιεί ότι “θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μείνει ανοικτό το ίδρυμα”.
Την απόφαση αυτή έλαβε μεταξύ άλλων η Σύγκλητος του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 23/9, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη μετάθεση της ημερομηνίας του χειμερινού εξαμήνου

Πιο συγκεκριμένα η Σύγκλητος έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1) Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο

"Sponsored links"

Καθότι το υπουργείο δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα τον τρόπο πρόσληψης των εντεταλμένων διδασκόντων για το χειμερινό εξάμηνο και δεν έχουν ανατεθεί μαθήματα σε διδάσκοντες σε πολλές σχολές, η Σύγκλητος αποφασίζει τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του χειμερινού εξαμήνου στις 30 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία λήξης του χειμερινού εξαμήνου δεν θα τροποποιηθεί, το ελάχιστο όριο των 13 εβδομάδων που προβλέπει ο νόμος θα τηρηθεί και επομένως δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία εβδομάδα
μαθημάτων.

Με βάση τα ανωτέρω, και το γεγονός ότι λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων δεν έγιναν οι εξετάσεις σε σημαντικό αριθμό μαθημάτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και σε κάποια μαθήματα άλλων σχολών, η Σύγκλητος επισημαίνει ότι αναπλήρωση εξετάσεων είναι δυνατή μόνο την τρέχουσα εβδομάδα και έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

2) Καταλήψεις

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης διαπιστώνει ότι η κατάληψη των κτιρίων της Διοίκησης και της Γαλλικής Σχολής συνεχίζεται. Η κατάληψη των δύο κτιρίων από φοιτητές της αρχιτεκτονικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου, προξενεί τεράστια οικονομική ζημία στο Πολυτεχνείο Κρήτης επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν στο ίδρυμα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις προϋπολογισμών, διεξαγωγή διαγωνισμών, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πιστώσεις από τον ήδη σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό του ιδρύματος. Το ίδρυμα δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του σε Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με τα ανάλογα πρόστιμα.

Η Σύγκλητος, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες που τις αναθέτει ο νόμος, θεωρεί την κατάληψη καταδικαστέα, αντίθετη με την επιθυμητή διακίνηση ιδεών και τη δημιουργικότητα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα και θεωρεί υποχρέωσή της να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μείνει ανοικτό το ίδρυμα.

3) Διαθεσιμότητα

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε απάντηση των εγγράφων του Υπουργείου για το θέμα της διαθεσιμότητας, τεκμηρίωσε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ίδρυμα σε διοικητικό, διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η θέση έστω και ενός υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα, θα απειλούσε σοβαρά τη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αν και στο ίδρυμα φαίνεται ότι δεν θα τεθούν εργαζόμενοί του σε διαθεσιμότητα, η Σύγκλητος παρατηρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Κυβέρνηση τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οδήγησε σε μη ορθολογικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις. Για τα ιδρύματα αυτά και κυρίως για ιδρύματα της περιφέρειας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας.

4) Ψήφισμα της Συγκλήτου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

"Sponsored links"

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του θύματος.

Η δολοφονία αυτή ήταν η αναμενόμενη συνέχεια των κλιμακούμενων προκλήσεων από τον χώρο των φιλοναζιστών και της “Χρυσής Αυγής”, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση και την υποταγή όλων των δημοκρατικών πολιτών. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έζησε ατέλειωτες θηριωδίες και υπέστη βαρύτατες υλικές καταστροφές. Δηλώνουμε τη θέλησή μας να απομονωθούν όλοι όσοι εκφράζουν συμπάθεια σε παρόμοιες ιδέες και πρακτικές, ή προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων, καθώς και της δημιουργίας παραστρατιωτικών δομών θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live