15.8 C
Chania
Thursday, November 30, 2023

“Tελικά ποιο είναι το πρόβλημα στη ΔΕΥΑΧ;”: Δεν ευσταθεί ότι ο Δήμαρχος Χανίων προσπάθησε να συγκαλύψει το λογιστικό πρόβλημα στη ΔΕΥΑΧ

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών ξεκαθαρίζει ότι αν και πράγματι υπήρχε λογιστικό πρόβλημα με χρήματα που έλειπαν από τα ταμεία της ΔΕΥΑΧ, η απομάκρυνση της Χρυσούλας Χατζηδάκη δε μπορεί να έχει σχέση με κάποια προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους του Δημάρχου Χανίων επειδή τα στοιχεία είχαν ήδη σταλθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Πάντως, σημειώνει, ότι “ο δήμαρχος φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των επιλογών του για τα πρόσωπα που τοποθετεί στις θέσεις ευθύνης” ενώ καλεί τον Δήμαρχο ως νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τη λύση των προβλημάτων τους.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Κάτοικοι του Δήμου Χανίων έχουν οφειλές στη ΔΕΥΑΧ. Τα ποσά των οφειλών καταγράφονται από δύο τμήματα της δημοτικής επιχείρησης. Το ένα τμήμα είναι το Εμπορικό και το δεύτερο είναι το Λογιστήριο το οποίο ανά δεκαήμερο κλειδώνει ηλεκτρονικά τις τιμές και δεν αλλάζουν. Τα ποσά των οφειλών αθροίζονται από κάθε τμήμα και στο τέλος κάθε χρονιάς καταγράφονται. Το φυσιολογικό είναι τα δύο ποσά να ταυτίζονται.

Όμως το 2011 διαπιστώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές ότι το ποσό που υπήρχε στο εμπορικό τμήμα ήταν κατά 1.600.000 μικρότερο του αντίστοιχου στο λογιστήριο. Αρχικά η διαφορά αυτή αποδόθηκε σε λάθος του νέου λογισμικού που το 2011 άρχισε να χρησιμοποιεί η εταιρεία, χωρίς όμως να διερευνηθεί σε βάθος η πραγματική αιτία. Το πρόβλημα ωστόσο παρέμεινε και τις επόμενες χρονιές με υψηλά νούμερα διαφορών (γύρω στο ένα εκατομμύριο), ενώ το 2016 η διαφορά ήταν 689.000, και το 2019 ήταν 107.000 ευρώ. Όμως καμία δημοτική αρχή και κανένας πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ από το 2011 μέχρι το 2019 θεώρησε σκόπιμο να διερευνηθεί με στοιχεία και αποδείξεις η αιτία των παραπάνω διαφορών.

Το 2022 μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα στέλεχος της ΔΕΥΑΧ που είχε το προνόμιο της πρόσβασης από τον υπολογιστή του στις καρτέλες των οφειλετών, πείραζε επί χρόνια τις οφειλές που ήταν στο όνομά του, προς όφελος δικό του και σε βάρος της επιχείρησης. Οι παρεμβάσεις του δεν ήταν νόμιμες αφού οι μεταβολές που έκανε δεν είχαν καμία έγκριση από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ και γι’ αυτό τιμωρήθηκε από το ΔΣ της εταιρείας. Στη συνέχεια ο ίδιος κατέθεσε ότι και άλλο στέλεχος της ΔΕΥΑΧ είχε αναμιχθεί σε αυτές τις παρανομίες.

Τελικά, το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ με ομόφωνη απόφασή του, διαβίβασε στις 20 του Δεκέμβρη του 2022 όλα τα στοιχεία στην εποπτεύουσα αρχή, που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με προφανή στόχο να τα διερευνήσει. Προφανώς, όταν κάποιος αποδεδειγμένα παραποιούσε ποσά οφειλών, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος αν και άλλοι έκαναν παρόμοιες ενέργειες, πότε τις έκαναν και ποιους καταναλωτές αφορούσαν.

Ο δήμαρχος στα μέσα του Γενάρη αποφάσισε να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ αποδίδοντας την απόφασή του στο άσχημο εργασιακό κλίμα που επικρατεί εδώ και καιρό στην ΔΕΥΑΧ όπως είχε καταγγείλει το νέο ΔΣ των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ που προέκυψε τον Σεπτέμβρη του 2022. Η απομάκρυνση αυτή ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια συγκάλυψης της παραπάνω κατάστασης από τον δήμαρχο. Το ζήτημα είναι πως ένα μήνα νωρίτερα τα στοιχεία είχαν σταλεί στην Αποκεντρωμένη, άρα καμία συγκάλυψη δεν έγινε.

Την παραπάνω κατάσταση αναφέραμε ως παράταξη στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 15 Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα ουσιαστικά το θέμα δεν δημοσιεύτηκε, και όπου αναφέρθηκε υποβαθμίστηκε. Καμία ανησυχία για τα λεφτά των δημοτών, καμία τρύπα οποιουδήποτε χρώματος στα οικονομικά της ΔΕΥΑΧ.

Την επόμενη μέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή της η απερχόμενη πρόεδρος (40 περίπου ημέρες μετά την κοινοποίηση του προβλήματος στην Αποκεντρωμένη), συσχέτισε το πρόβλημα των διαφορών με την απομάκρυνσή της από την προεδρία της ΔΕΥΑΧ. Τότε παραδόξως το ζήτημα απέκτησε ισχυρότατη δημοσιότητα. Τότε ανακαλύφθηκε η μαύρη τρύπα στη ΔΕΥΑΧ και τα ερωτηματικά με τα χρήματα των δημοτών. Με αυτή τη λογική, σημασία δεν έχει το πρόβλημα, αλλά η συσκευασία με την οποία πλασάρεται.

Κατά τη γνώμη μας το θέμα απλά εργαλειοποιήθηκε προεκλογικά. Για εμάς όμως το πρόβλημα παραμένει. Για την Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος»:

  • Ο δήμαρχος φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των επιλογών του για τα πρόσωπα που τοποθετεί στις θέσεις ευθύνης.
  • Επίσης έχει και την πολιτική ευθύνη της πλήρους και σε βάθος χρόνων διερεύνησης του προβλήματος.
  • Θεωρούμε υποχρέωση του με την ανάληψη της νέας προεδρίας της ΔΕΥΑΧ να συζητήσει με το ΔΣ των εργαζομένων και να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων τους, ενώνοντας τη φωνή του με τους εργαζόμενους για τα τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου, και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών.
  • Να αναγνωρίσει ότι για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δήμων, απέναντι στους εργαζόμενους είναι η κυβέρνηση με τη συνειδητή νεοφιλελεύθερη πολιτική επιλογή της να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν την Παρασκευή τα e-Ραντεβού στο νοσοκομείο Χανίων για τον Δεκέμβριο

Ενημέρωση σχετικά με κλείσιμο e – Ραντεβού. -1. Σας ενημερώνουμε...

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ για τη Γάζα

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ...

Ανδρουλάκης: Χείρα συνεργασίας στους “11” υπό προϋποθέσεις

Για την επιστολική ψήφο, την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ,...