19.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Tι αναφέρει η συντονιστική επιτροπή κατάληψης Πολυτεχνείου Κρήτης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου για τη συνέχιση της κατάληψης

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρεται στην απόφαση για συνέχιση της κατάληψης αλλά και τη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Αναφέρει πιο αναλυτικά:

Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα! Είμαστε πολλοί, είμαστε χιλιάδες! Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνεχίζεται κάθε βδομάδα και πιο μαζικά!

Σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη εβδομάδα μια απο τις μαζικότερες Γενικές Συνελέυσεις του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου. Ο φοιτητικός σύλλογος πήρε και πάλι αγωνιστική απόφαση για συνέχιση της κατάληψης και τις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ! Μέρα με τη μέρα οι γενικές μας συνελέυσεις, οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις μας μαζικοποιούνται.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη σταση της κυβερνητικής νεολαίας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπου με προκλητικό τρόπο προσπάθησε να διαλύσει την διαδικασία, απαιτώντας από φοιτητές με φωνές και τραμπουκισμούς να σηκωθούν από τη θέση που ήδη κάθονταν. Είναι οι ίδιοι που συνομιλούν με τους υπουργούς που κάνουν μυνήσεις σε φοιτητές του ιδρύματος επείδη αγωνίζονται. Οι ίδιοι που δε ντρέπονται να ξεστομίζουν ότι τα πτυχία μας θα γίνουν κουρελοχαρτα μπροστα στο βωμό του κέρδους.

Η αποχώρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο από τη τρανταχτή απόδειξη ότι φοβούνται τους φοιτητές που τάσσονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τρέμουν το φοιτητικό κίνημα γιατί ξέρουν ότι μπορεί να τους σαρώσει όπως έκανε και το ’06-’07!

Σαν να μην εφτανε αυτό, τόλμησαν να καλέσουν την αστυνομία σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της γενικής συνέλευσης για να εκβιάσουν τους αγώνες των φοιτητών. Όπως ακριβώς έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο ΕΜΠ.  Αλλά λογάριασαν χωρίς το ξενοδόχο! Δεν έχει καμία δουλεία η αστυνομία έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης.  Δεν θα επιτρέχουμε ούτε στις κατασταλτικές δυνάμεις, ούτε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ούτε σε κανένα καλοθελητή της κυβέρνησης να σπείρρει το φόβο όσο και αν προσπαθούν! Ο φοιτητικός συλλογος αντέδρασε άμμεσα και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρισαν.

Το μεγαλειώδες αποτέλεσμα ήταν η απάντηση που άρμοζε στα κυβερνητικά σχέδια για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης με 536/545 φοιτητές να υπερψηφίζουν το πλαίσιο του συντονιστικού κατάληψης. Εκείνοι μιλούν για «μειοψηφίες», αλλά η πραματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση και η νεόλαια της, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Καλούμε την διοίκηση του πολυτεχνείου ακόμα και τώρα να αλλάξει στάση και να σταματήσει να γίνεται αρωγός στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, το μέλλον και την προοπτική μας. Οι απειλές για χαμμένα εξάμηνα και εξεταστικές δεν μπορούν να βρούν έδαφος. Είμαστε αποφάσισμένοι! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος!

Υλοποιούμε τις αποφάσεις του συλλόγου μας! Και καλούμε όλη την κοινωνία, τους μαθητές και τους καθηγητές, τους φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 23/1

Για μία ακόμη εβδομάδα βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους. Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για πολυήμερες καταλήψεις που ολοένα και αυξάνονται, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που, μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα βροντοφώναξαν σήμερα από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ! Στο Πολυτεχνείο Κρήτης πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών με πάνω από χίλιους φοιτητές! Όσο και αν προσπάθησαν με λύσσα, οι αντιδραστικές δυνάμεις να βάλουν φρένο στους αγώνες μας, δεν τα κατάφεραν! Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Ενιαίου απόφασισε πανηγυρικά να συνεχίσει τον αγώνα, συντονισμένα με τους υπολοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την διάλυση την δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την παράκαμψη του άρθρου 16. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε! Η συντριπτική ήττα της κυβερνητικής νεολαίας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μας βρουν όλους απέναντι και κάθε προσπάθεια να φέρει αυτό το νομοσχέδιο θα καταπέσει.

"google ad"

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης! Μάλιστα στα Χανιά, έδειξαν την άμεση ανταπόκριση τους, πραγματοποιώντας μαζική εκδήλωση στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο αλλά και με την συμμετοχή τους στις εξίσου μαζικές διαδηλώσεις.

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές, να τρομοκρατήσει με απειλές και να καταστείλει τους αγώνες μας έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές, τη Δευτέρα 15/01, μία μέρα πριν από τις προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ, που μάλιστα είχαμε πάρει αποφάσεις για καταλήψεις στις σχολές, διώξαμε τα ΜΑΤ που εισέβαλλαν στο ΕΜΠ χτυπώντας φοιτητές και φοιτήτριες. Επιβάλλαμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για τους αγώνες μας.

Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί!

Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια,  οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει στην χώρα το μοντέλο της πολιτικής της «Μπολόνια», που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας – μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα- με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες τις αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «είναι θετικά για την κοινωνία»! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολλεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα «πτυχία» τους. Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις.. αρκεί να ναι χιλιάρικα». Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δεν θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Όποιοι δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα σπουδάζουν ή θα πνίγονται από τα φοιτητοδάνεια. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σηκώνουμε ανάστημα! Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κ-Χ, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ’06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλάδικα συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
 • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
 • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο.
 • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίησής της για υπονόμευση των δράσεων του συλλόγου
 • Κατάργηση της ΕΒΕ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την Τρίτη 30/1 στη 13:00
 • Κατάληψη του ιδρύματος από την Τρίτη 23/1 μέχρι τη Τρίτη 30/1
 • Συγκροτούμε συντονιστική επιτροπή κατάληψης
 • Καλούμε σε πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 25/1 στη 13:00 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς
 • Μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση.
 • Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Στηρίζουμε τις δράσης τους
 • Συμμετέχουμε στην πορεία το Σάββατο 27/1 στις 12:00 στην πλατεία δημοτικής αγοράς, για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη

Το επόμενο διάστημα εντείνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις και πορείες. Καλούμε όλη την κοινωνία, τους μαθητές και τους καθηγητές, τους φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντ. Μπακογιάννη για Τέμπη: “Θα υπάρξει δικαίωση”

H Nτόρα Μπακογιάννη βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 28/02, ανήμερα της...

Τέμπη: Η στιγμή που οι καμπάνες σε όλη τη χώρα ήχησαν πένθιμα 57 φορές

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που...

Τέμπη: Ράγισαν καρδιές στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα

Aνείπωτος πόνος στο τρισάγιο για την ανάπαυση των 57...