17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Tα Χανιά συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Κυριακή 29 Νοέμβρη – Τι ειπώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου

Ημερομηνία:

Κάλεσμα συμμετοχής στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, απεύθυναν μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στο καφέ «Ταράτσα» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Κάλεσαν σε συμμετοχή στην εκδήλωση που οργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Πύλη Σαμπιονάρα την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12 το πρωί και το απόγευμα στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Υγεία στις 8 στο Μεγάλο Αρσενάλι, με ομιλητή το Γιάννη Φίλη.

Η Ρούλα Καστρινάκη, κοινωνιολόγος, αντιπρόεδρος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, δήλωσε:
«Στις 29/11, μία ημέρα πριν την έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP21), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, πολίτες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους στη μεγαλύτερη παγκόσμια δράση για τον πλανήτη. Στην περυσινή μεγαλειώδη παγκόσμια δράση για το κλίμα ηγέτες του κόσμου έλαβαν το μήνυμα, φέτος πρέπει να τους υποχρεώσουμε να λάβουν ΜΕΤΡΑ.

Κλιματικές αλλαγές γνώρισε πολλές αυτός ο πλανήτης όμως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια καινούργια απειλή για την ζωή πάνω στη γη.. : Μείωση των πάγων, πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδος της στάθμης των θαλασσών και απειλή από τα θαλάσσια κύματα, αποδάσωση, απειλή εξαφάνισης ζώντων πληθυσμών (συμπεριλαμβανομένων και ανθρωπίνων) και οφείλεται στον τρόπο ζωής παραγωγής και κατανάλωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Διότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης ορυκτών καυσίμων για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και από την άλλη η κυριαρχία πάνω στα αποθέματα ορυκτών καυσίμων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες των γεωπολιτικών συγκρούσεων τόσο του περασμένου αιώνα όσο και του αιώνα που διασχίζουμε.- Ιράκ, Λιβύη, Συρία.

Όμως ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνιστά μια σημαντική απειλή, η συντριπτική πλειοψηφία δεν προσπαθεί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες ακόμα και αν αυτές σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν τη θέληση να αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή τους. Διότι οι κίνδυνοι όσο τρομακτικοί και αν φαντάζουν μοιάζουν μακρινοί όσο και το μέλλον. Έτσι ασυλλόγιστα ροκανίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε 7.5 περίπου δισεκατομμύρια κάτοικοι στον πλανήτη. Ο κάθε ένας από εμάς παράγει περίπου 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Για να μην ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη άλλον έναν βαθμό Κελσίου, έχει ανέβει ήδη έναν, πρέπει η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα να πέσει στον ένα τόνο κατά κάτοικο του πλανήτη.Φυσικά η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ανά κεφαλή ‘όπως και ο πλούτος είναι άνισα κατανεμημένες πάνω στον πλανήτη. Στην Ελλάδα παράγαμε κάπου 10 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ο κάθε ένας από εμάς τον χρόνο με την οικονομική κρίση το ποσοστό αυτό έχει κατά πολύ μειωθεί. Στον Αμαζόνιο οι φυλές συνδράμουν το ελάχιστο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ στο δάσος του οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος του οξυγόνου που ανασαίνουμε όλοι εμείς οι κάτοικοι του πλανήτη Γη.».

Η Σοφία Γαροφαλάκη, περιβαλλοντολόγος, γραμματέας της Οικολογικής Πρωτοβουλίας μίλησε για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στον οικιακό τομέα (π.χ. αλλαγές κουφωμάτων, ηλεκτρικές συσκευές που δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια, ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά) όσο και στους φορείς και τα κτήρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει μείωση της καταστροφής της φύσης, εξοικονόμηση χρημάτων, προστασία πολύτιμων φυσικών πόρων, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Ο Γιώργος Παπαδάκης, γεωπόνος, μέλος του ΔΣ, επισήμανε: «Σύμφωνα με ένα άρθρο της βρετανικής Telegraph, η κλιματική αλλαγή θα φέρει αντιμέτωπες πολλές χώρες με την έλλειψη νερού έως το 2040. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν 33 χώρες πολλές από τις οποίες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Στο χάρτη με το κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται και η Ελλάδα ,αφού εντάσεται στις χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ σοβαρή έλλειψη νερού. Η Κρήτη είναι στις περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση, ιδιαίτερα η Ανατολική. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε εθνικό σχέδιο δράσης το 2001(ΚΥΑ 99605/3719) αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δείγματα παντελούς αδιαφορίας για το πρόβλημα είναι η ενθάρρυνση της εκτός σχεδίου δόμησης υδροβόρων τουριστικών θέρετρων, εγκαταστάσεων που προκαλούν διάβρωση εδάφους και καταστροφή φυτοκάλυψης σε ξηροθερμικές περιοχές όπως γήπεδα γκόλφ, η εγκατάλειψη υποβαθμισμένων περιοχών, η καταστροφή υγροβιότοπων, δασών, ο πλημμελής έλεγχος των πυρκαγιών και η υπερβόσκηση.

Για το πετρέλαιο που βρέθηκε Νότια της Κρήτης ξέρουμε ότι το έδαφος του θαλασσών είναι ασβεστολιθικό και ο τρόπος εξόρυξης του πετρελαίου γίνεται με την μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης, δηλαδή σπάζουν με την γεώτρηση τα πετρώματα της γης και βάζουν μέσα βρώμικο νερό το οποίο ανοίγει τους πόρους των πετρωμάτων και κάνει ποιο εύκολη την εξόρυξη, ο τρόπος αυτός όμως προκαλεί στην περιοχή σεισμικές δονήσεις έως 3 ρίχτερ. Σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Ένα πιθανό ατύχημα διαρροής πετρελαίου θα ήταν καταστροφικό για μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος. Γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθαρισμός πετρελαιοκηλίδας, η Exxon στην Αλάσκα σε 4 καλοκαίρια κατάφερε να μαζέψει μόνο το 7%. Ενώ στο κόλπο του Μεξικού η BP χρησιμοποίησε 6500 πλοία για να μαζέψει την πετρελαιοκηλίδα που απλώθηκε σε 170000 τετρ. Χιλ. 9(η Κρήτη είναι 8261) κατάφερε να συλλέξει το 3%.Ακόμα δεν υπάρχει αποκατάσταση σε ένα θαλάσσιο ή παράκτιο οικοσύστημα που θα πληγεί από μία πετρελαιοκηλίδα.»

Ο Φώτης Ποντικάκης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ, τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να σταματήσει την κατασπατάληση χρημάτων εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδοτώντας το εισαγόμενο πετρέλαιο (800 εκατομμύρια δαπανά το δημόσιο για πετρέλαιο για τα νησιά), να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέο εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα (δαπανώντας 1,4 δις, τα περισσότερα εκ των οποίων θα δανειστούμε από τη Γερμανία!) και νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο στη Ρόδο και νέες δεξαμενές καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης στην Κρήτη μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης και λόγω εναλλακτικών λύσεων που αναδύονται (π.χ. βιομάζα για θέρμανση). Κάλεσε τέλος, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου με ποδηλατόδρομους, τη δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μικρού μεγέθους, αποκεντρωμένες κι υπό τον έλεγχο των πολιτών κι όχι των πολυεθνικών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ