Η δουλειά είναι επικίνδυνη γι αυτό πληρώνεται ακριβά- 60.000 δολάρια τον μήνα, δηλαδή 2.000 δολάρια την μέρα. Αυτή είναι η αμοιβή για όποιον μισθοφόρο υπογράψει συμβόλαιο για να πολεμήσει στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Κιέβου.
Το ρεπορτάζ της λονδρέζικης εφημερίδας The Times είναι αποκαλυπτικό. Δυτικοί μισθοφόροι καλούνται από εταιρίες παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών για να υποβάλουν αιτήσεις κατάταξης στις δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν την ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Τα προσόντα των μισθοφόρων
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν
–τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε στρατιωτικές μονάδες που έχουν πολεμήσει στην ανατολική Ευρώπη,
-ειδική εκπαίδευση σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις
-και σε επιχειρήσεις διάσωσης χωρίς καμία υποστήριξη και
-να γνωρίζουν το σοβιετικό οπλοστάσιο
Οι δυτικές εταιρίες που στρατολογούν μισθοφόρους απαιτούν από αυτούς να είναι έτοιμοι να εκτελέσουν μυστικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος, χωρίς υποστήριξη και τους προειδοποιεί ότι μπορεί να έλθουν αντιμέτωποι με μονάδες εκτελεστών και μισθοφόρων που πιθανώς έχει στρατολογήσει ήδη το Κρεμλίνο.
Η δουλειά στην Ουκρανία δεν είναι … εκδρομή κι έτσι εξηγείται η υψηλή αμοιβή.
Ερωτήσεις που δεν θα απαντηθούν
Δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν και ηλικιακά ή εθνικά κριτήρια, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει τις εταιρίες στρατολόγησης μισθοφόρων είναι να είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν για να βγουν ζωντανοί από μια κόλαση, ώστε να γεμίσουν οι τσέπες τους δολάρια.
Ποιος πληρώνει αυτούς τους μισθοφόρους; Αδιευκρίνιστο. Προφανώς καμία από αυτές τις εταιρίες και τους πληρωμένους φονιάδες που στρατολογούν δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια λεπτομέρεια … Εξάλλου λίγη σημασία έχει γι αυτούς η προέλευση. Το αποτέλεσμα μετράει…
Αδιευκρίνιστο είναι επίσης ποιος θα δίνει εντολές για τη δράση αυτών των μισθοφόρων. Η ηγεσία του ουκρανικού στρατού ή κάποιο «κέντρο» στη Δύση;
Που οδηγεί η στρατολόγηση μισθοφόρων
Κι αυτό το ερώτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί αν θέλουμε να θέσουμε το θέμα με πιο απλά λόγια, η Ουκρανία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μισθοφόρων , δηλαδή πληρωμένων φονιάδων, στο όνομα της «δημοκρατίας», της «ελευθερίας», ή της «αποναζιστικοποίησης», της «προστασίας των δικαιωμάτων», κλπ…
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ήδη αρχίσει να στέλνει μισθοφόρους στην Ουκρανία. Κατά τη Μόσχα, με την τακτική αυτή η Δύση «πουλάει» προστασία στο Κίεβο και δεν διακινδυνεύει την άμεση εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων με τις ρωσικές. Δηλαδή οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι εμπλέκονται σε έναν ακήρυκτο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να διακινδυνεύουν τίποτα. Εκτός ίσως από κάποια κονδύλια που θα βγουν από το κάτω συρτάρι.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι τέτοιοι μισθοφόροι έχουν ήδη εκτελέσει επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές και σε αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πυραύλους Javelin και βρετανικές αντιαρματικές ρουκέτες NLOW, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και άλλα δυτικά όπλα.
Οι χώρες προέλευσης μισθοφόρων
Σε ποιες «αγορές» απευθύνονται οι ιδιωτικές εταιρίες στρατολόγησης μισθοφόρων;
Είναι γνωστό ότι η Βρετανία, η Δανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Κροατία ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες τους έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εχθροπραξίες. Ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει στα ουκρανικά μέτωπα Ουκρανούς που υπηρετούν στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων.
«Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, περίπου 16.000 ξένοι μισθοφόροι αναμένεται να φθάσουν στην Ουκρανία. Σε αυτούς δίνεται καθεστώς μετακινήσεων χωρίς βίζα» είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού. Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα περίπου 200 μισθοφόροι έφτασαν στην Ουκρανία από την Κροατία και εντάχθηκαν σε μία από τις ταξιαρχίες των ναζιστών».
Η ρωσική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε μάλιστα για το γεγονός αυτό στον στρατιωτικό ακόλουθο στην κροατική πρεσβεία στη Μόσχα. «Ο στρατιωτικός ακόλουθος ενημερώθηκε για τις παράνομες ενέργειες ενός Κροάτη πολίτη, του Ντένις Σέλερ, ο οποίος συμμετείχε στις μάχες στη νοτιοανατολική Ουκρανία, το 2015, συγκροτώντας μονάδες Κροατών μισθοφόρων. Τον ενημερώσαμε ότι γνωρίζουμε ότι αφίχθησαν στην Ουκρανία περίπου 200 Κροάτες μισθοφόροι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.
Πιθανολογούμε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα παραδεχτεί ότι αναμειγνύεται σε επιχειρήσεις στρατολόγησης μισθοφόρων. Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν θα μάθουμε ποιος πληρώνει, ούτε από πού προέρχονται τα χρήματα που παίρνουν οι μισθοφόροι. Εξάλλου το συμβόλαιο δεν έχει ψιλά γράμματα. «Έρχεσαι, πολεμάς, αν επιζήσεις βλέπεις τον τραπεζικό λογαριασμό σου να φουσκώνει. Αν δεν τα καταφέρεις….»
Όλα αυτά θυμίζουν πολεμικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ. Με μια διαφορά. Ότι δεν «παίζονται» στο σινεμά, αλλά στην πλάτη του ουκρανικού λαού.