Ο 54χρονος παρουσιαστής τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το BBC, με αποτέλεσμα η εκπομπή “Top Gear” να μην προβληθεί την περασμένη Κυριακή.
Το ίδιο το κανάλι δήλωσε πως ο Κλάρκσον βρίσκεται σε αναστολή της εργασίας του, εξαιτίας μιας έρευνας που διεξάγεται αυτή την περίοδο, που αφορά σε επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στον ίδιο και σε έναν παραγωγό του βρετανικού καναλιού.
Το κανάλι, δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. Η ανακοίνωση εκπροσώπου του BBC ήταν αρκετά συγκρατημένη:
“Μετά από μια διένεξη με έναν παραγωγό του BBC, ο Jeremy Clarkson, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, λόγω επικείμενης έρευνας. Κανείς άλλος δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Το Top Gear δεν θα προβληθεί την Κυριακή. Το κανάλι δεν έχει κάποιο άλλο σχόλιο”.
Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως ο Clarkson χτύπησε τον βοηθό του επειδή άργησε να του φέρει φαγητό.
Πολλοί εκτιμούν ωστόσο πως η απόφαση του Βρετανικού Δικτύου ελήφθη μετά από πιέσεις για τις αμφιλεγόμενες και προκλητικές δηλώσεις του παρουσιαστή για τις οποίες έχει κατά καιρούς απολογηθεί.
Το Top Gear, είναι η κορυφαία εκπομπή αυτοκινήτων στον κόσμο και έχει αποφέρει στο Βρετανό παρουσιαστή 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μισθός του πλέον ανέρχεται στα 1,85 εκατομμύρια το χρόνο.
Ο παρουσιαστής έχει φτιάξει εταιρεία, την Bedder 6, μαζί με τον παραγωγό της Top Gear, Andy Wilman από την οποία εισπράττει το 30% των ετήσιων κερδών.
Και όπως προαναφέραμε, είναι γνωστός για το υπερβολικά υπεροπτικό χιούμορ του. Άλλωστε, αυτοκίνητα για την ελίτ προβάλλει. Πολλές φορές, έχει καταφερθεί εναντίον των “κατώτερων” λαών, εξαπολύοντας τα πυρά του και για τη χώρα μας.
Τον Φεβρουάριο του 2010 το BBC αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον μεξικάνο πρεσβευτή μετά από ένα αστείο του Clarkson, ότι τα αυτοκίνητα της χώρας του είναι σαν τον ίδιο τον Μεξικάνο: “Τεμπέλης, φουσκωμένος, υπέρβαρος, που ακουμπάει σ’ ένα φράχτη και κοιμάται κοιτάζοντας έναν κάκτο, με μια κουβέρτα για παλτό που έχει μία τρύπα στη μέση “.
Και έχει και άλλα “highlights”:
Το 2003, οδηγώντας ένα φορτηγάκι στο Σόμερσετ, αποφάσισε να δοκιμάσει την αντοχή του και το έριξε πάνω σε μια καστανιά, αναγκάζοντας αργότερα το BBC να ζητήσει συγγνώμη από το συμβούλιο της πόλης.
Το 2008 κάνοντας μια (πλήρως) αποτυχημένη απόπειρα να αστειευτεί, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων λέγοντας πως οι οδηγοί φορτηγών στις εθνικές οδούς είναι υπεύθυνοι για δολοφονίες ιερόδουλων. 1.000 έγγραφες καταγγελίες έφτασαν στα γραφεία του BBC τις επόμενες μέρες.
Το 2009 είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τον οποίο αποκάλεσε “μονόφθαλμο ηλίθιο Σκωτσέζο”. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τους Σκωτσέζους.
Το 2011, στα πλαίσια εκπομπής αφιερωμένης στην Ινδία, ένα αυτοκίνητο με μια τουαλέτα αντί για πορτ μπαγκάζ, χαρακτηρίζεται ως “ιδανικό για όσους έρχονται στη χώρα, αφού σίγουρα θα πάθουν διάρροια”.
Το 2012 παρομοίασε ένα Ιαπωνικό αυτοκίνητο με ανθρώπους που έχουν όγκους στο πρόσωπό τους.
Το 2014 έκανε λογοπαίγνιο με τη λέξη slope, ενώ έκανε γυρίσματα στη Μιανμάρ. Αυτή η λέξη αν και σημαίνει κλίση, χρησιμοποιείται από τους αγγλόφωνους, υποτιμητικά για όσους κατάγονται από την Κίνα ή το Βιετνάμ και προέρχεται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περιγράφοντας λοιπόν, μια γέφυρα, χρησιμοποίησε τη λέξη slope για να τονίσει την κακή της κατασκευή, την ώρα που περνούσε ένας Ασιάτης.
Μία από τις συνήθειες του που εξοργίζει το κοινό, είναι η χρήση της λέξης “νέγρος”.
Πρόσφατα ο Clarkson εμφανίστηκε μέσα σε μια Πόρσε με πινακίδες (H982 FKL) των νησιών Φώκλαντ, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την επίπτωση που έχει η ενθύμηση στους Αργεντινούς από έναν Βρετανό, των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί.
Το συνεργείο αναγκάστηκε να διαφύγει εκτάκτως στη Χιλή.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Εκκεντρικός, προκλητικός, έξυπνος, αθυρόστομος, πείτε τον ότι θέλετε. Έχει χαρακτηριστεί από τον ελληνικό Τύπο “ανθέλληνας”, αλλά λατρεύει τη Μύκονο μιας και συχνά πυκνά έρχεται στο ελληνικό νησί για διακοπές.
Οι Έλληνες του Λονδίνου είχαν ενοχληθεί από άρθρο από τον Jeremy Clarkson στην εφημερίδα “The Sun” στο οποίο είχε περιγράψει την Ελλάδα σαν μια τουαλέτα.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Top Gear του BBC στο άρθρο με τίτλο “Holiday ad cuts a’tache” είχε σχολιάσει μια εκστρατεία από την ελληνική εθνική επιτροπή τουριστών στο Λονδίνο, στην οποία μια γυναίκα είχε φωτογραφηθεί, αναφέροντας: “και ένα κορίτσι που δεν μοιάζει Ελληνίδα. Δεν είχε μουστάκι, για παράδειγμα”.
Γιατί όμως τα “χώνει” στην Ελλάδα;
Όπως ο ίδιος έχει πει, πολλά χρόνια πριν και ενώ ήταν σε διακοπές στην Κρήτη, ένας Έλληνας αστυνομικός άπλωσε το χέρι του πάνω στα οπίσθια της κοπέλας του και αυτός αναγκάστηκε να την υπερασπιστεί.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=j-M3-Dab0ls”]
Πέραν από τα άκομψα σχόλια, έχει πει βέβαια και αλήθειες. Δηλαδή:
Οδηγούμε χωρίς ζώνη και κράνος. Δεν μπορούμε να μείνουμε στη λωρίδα μας για πάνω από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ χωρίς κανέναν έλεγχο από τη τροχαία. Μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Επίσης έχει γράψει ότι στην Ελλάδα μπορείς να πεθάνεις με δύο τρόπους: είτε από τροχαίο με αυτοκίνητο, είτε από τροχαίο με μοτοσυκλέτα.
Και κάπως έτσι επιβεβαιώνει τον μύθο του. Ποιος είναι αυτός; “Δεν θες να σε πιάσει στο στόμα του ο Jeremy Clarkson”.