Ο Νίκος Τσαγκαράκης είναι Ερευνητής στο Τμήμα Προωθημένης Ρομποτικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Είναι επίσης επικεφαλής ερευνητής στο πρότζεκτ για την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, με την ονομασία Walk-Man. Από το 2013 είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Ρομποτικής Έρευνας, στο Τμήμα Πληροφορικής του King’s College στο Λονδίνο. Είναι επίσης και συντονιστής σε αρκετά ευρωπαϊκά ρομποτικά προγράμματα όπως το Centauro.
Η ομάδα του Walk-Man αποτελείται από 19 μέλη. Ο Τσαγκαράκης με την ομάδα του κατασκεύασαν το ρομπότ σε μόλις 10 μήνες, ένα ρομπότ ύψους 1,85 μ., ικανό να κινείται με ημι-αυτόνομο τρόπο σε δύσκολα φυσικά περιβάλλοντα (για παράδειγμα σε ένα περιβάλλον όπου έχει γίνει μια φυσική καταστροφή ή ένα πυρηνικό ατύχημα).
«Το Walk-Man σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε δέκα μήνες, ήταν μια τεράστια προσπάθεια που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014 και τελείωσε το Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται σίγουρα για παγκόσμιο ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα και την και της εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Σήμερα το ρομπότ έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, με μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον», λέει ο Τσαγκαράκης σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ο Τσαγκαράκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 1995 από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήρε μεταπτυχιακό (MSc) στη Μηχανική Ελέγχου το 1997 και το διδακτορικό του (PhD) στη Ρομποτική από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ το 2000.
Πριν γίνει επικεφαλής του τμήματος Ανθρωποειδών Ρομπότ και της Μηχανοτρονικής στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ήταν Ερευνητής στο Κέντρο Ρομποτικής και Αυτοματισμού στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ όπου ειδικεύτηκε σε απτικά συστήματα, ρομποτικούς εξωσκελετούς, ρομπότ αποκατάστασης και ανθρωποειδή ρομπότ.
Έχει συγγράψει πάνω από 250 επιστημονικές εργασίες σε ερευνητικά περιοδικά και και διεθνή συνέδρια, και έχει εφεύρει 12 ευρεσιτεχνίες. Έχει λάβει αρκετά βραβεία (Best Jubilee Video Award at IROS (2012), PE Publishing Award from the Journal of Systems and Control Engineering (2009), Best Paper at ICAR (2003) και Best Student Paper Award at Robio (2013).
Ήταν επίσης φιναλίστ στο διαγωνισμό Best Entertainment Robots and Systems – 20th Anniversary Award at IROS (2007) and finalist for the Best Manipulation paper at ICRA (2012), the Best Conference Paper at Humanoids (2012), the Best Student Papers at Robio (2013) and ICINCO (2014).
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, στο ερώτημα γιατί επέλεξε την Ιταλία αντί της Ελλάδας, ο Τσαγκαράκης είχε πει: «Η Ιταλία έχει μια δυνατή και μεγάλη παράδοση στη ρομποτική, που είναι πολύ ελκυστική για όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε αυτή την επιστήμη. Επιπλέον, το Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας είναι ένα διεθνές περιβάλλον εργασίας που παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες και πόρους για την ανάπτυξη των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών όπως της ρομποτικής. Στην Ελλάδα δυστυχώς, παρόλο που προσπάθησα να επιστρέψω μερικά χρόνια πριν, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ δύσκολο να έχεις ίδιες ευκαιρίες και να σου προσφερθούν οι ίδιες δυνατότητες εργασίας».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vp9T3U8hubk”]
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=kZzwVwzAWME”]