Χρόνια και ζαμάνια ακούμε για μελέτες όσον αφορά το θέμα της αναμπέλωσης στην Κρήτη μια και η σουλτανίνα χρόνο με το χρόνο γερνάει και λιγοστεύει η παραγωγή της. Τώρα και στην Κόρινθο μπαίνει και εκεί το ίδιο θέμα μιας και η κορινθιακή σταφίδα έχει τα ίδια προβλήματα με την δική μας.
Ευκαιρία λοιπόν να ξαναμπεί το θέμα της αναμπέλωσης και μάλιστα Κρήτη και Κόρινθος να διεκδικήσουν μια σοβαρή και τεκμηριωμένη μορφή επιδότησης που θα επιτρέψει στους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την σουλτανίνα να φυτέψουν νέα αμπέλια παραγωγικά και προσοδοφόρα.
Και όταν λέμε αναμπέλωση εννοούμε ποικιλίες ειδικά για την Κρήτη που θα έχουν ένα εύρος παραγωγής από τα τέλη Ιουνίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου φέρνοντας ένα σοβαρό ποσό σε συνάλλαγμα μιας και τα σταφύλια είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν.
Και όταν λέμε σουλτανίνα εννοούμε αυτό το θαυματουργό κλήμα που μας χαρίζει ένα σωρό προϊόντα με κύριο και καλύτερο τη σταφίδα μας, τα εξαιρετικά σταφύλια μας, τα μοναδικά σε γεύση αμπελόφυλλα, την ξακουστή μας τσικουδιά τα υπέροχα γλυκά κουταλιού, το πετιμέζι που είναι πολύ ποιο υγιεινό από την ζάχαρη ακόμα και ξύδι αλλά και κρασί κάνει συμπληρωματικά με άλλες ποικιλίες.
Πόσο θα μας κόστιζε επιτέλους αυτή η αναμπέλωση αν πούμε ότι σε πρώτη φάση θα βάζαμε 5.000 στρέμματα στο νομό με 2.500 ευρώ; Το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα περίπου 12.500.000 ευρώ.
ΤΙ θα κερδίζαμε από αυτή την διαδικασία; 5.000 στρέμματα με 2.5 τόνους απόδοση το στρέμμα μιλάμε για μια ποσότητα 12.500 τόνους από 0.80 έως ένα 1 ευρώ το κιλό τότε κάνουμε απόσβεση σε τρία με τέσσερα χρόνια περίπου που χρειάζεται το αμπέλι για να μπει σε φουλ παραγωγή αλλά θα κερδίζαμε και νέους αγρότες που θέλουν να μείνουν στη γη τους και να παράγουν.
Όπως χαρακτηριστικά λέει στο cretalive.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς:
“Αντί να μιλάμε λοιπόν συνέχεια για αποζημιώσεις για demi nimis ήσσονος σημασίας δηλαδή και συνεχώς να διακονούμαστε στα υπουργεία ελάτε όλοι μαζί να ξαναφτιάξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας μα λεφτά υπάρχουν που έλεγε και ο Παπανδρέου απλώς εμείς πρέπει να τα διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση μας τα δίνει ακόμα, να μας τα δώσει για να παράγουμε και να μην εισάγει και αυτή ένα σωρό σταφύλια από όλο τον κόσμο.
Περιφέρεια Κρήτης φορείς οργανώσεις δήμοι ενώσεις επιστημονικά ιδρύματα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας όπως το κάνουμε φέτος με την δακοκτονία και ας διεκδικήσουμε μια γενναία αναμπέλωση γιατί κρίμα είναι να φυτεύουμε μόνο ελιές στο νησί μας με αποτέλεσμα να χαθούν οι αμπελώνες μας και στο τέλος ότι έχει σχέση με το αμπέλι να το εισάγουμε απο τρίτες χώρες”.