13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Αφημένα στην τύχη τους κειμήλια της Μάχης της Κρήτης

Ημερομηνία:

Είναι κειμήλια μιας εποποιίας. Μαρτυρίες ενός αγώνα στον οποίο υποκλίθηκε η ίδια η Ιστορία. Κι όμως είναι αφημένα στην τύχη τους, σε κάποιες αποθήκες, χωρίς πολλά από αυτά να έχουν βγει από τις κούτες ή τις συσκευασίες στις οποίες παραδόθηκαν. Ακόμα και όσα τοποθετήθηκαν σε προθήκες είναι μέσα στη σκόνη και την υγρασία… (Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες του Στέφανου Ραπάνη από το IMAGE PHOTO SERVICES)

Όπως αναφέρει το candianews.gr, to δημοτικό μουσείο της Μάχης της Κρήτης θα έπρεπε να λειτουργεί στη στοά Μακάσι. Εκεί θα έπρεπε να βρει τη στέγη που της άξιζε η συλλογική μνήμη για ένα κατόρθωμα των παππούδων και των πατεράδων. Κι όμως αυτή η πόλη, όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις, άφησε στην τύχη τους τα ντοκουμέντα, διαγράφοντας από τη μνήμη την ίδια την Ιστορία.

Σήμερα στο χώρο βρέθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη, η οποία διαπίστωσε την απαράδεκτη κατάσταση.

Μουσείο Μάχης Κρήτης 2Μουσείο Μάχης Κρήτης 5

Η Στοά Μακάσι χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα ως χώρος κράτησης αιχμαλώτων στο μεγάλο μπλόκο της Κρήτης το 15-7-1943. Στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν οι συλληφθέντες από όλη την Κρήτη όπου μετά από ολιγοήμερη παραμονή τους μεταφέρθηκαν ατμοπλοϊκώς με το ιταλικό πλοίο MADONNA στον Πειραιά, στις φυλακές Βούρλων Δραπετσώνας. Από εκεί με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και μέσω Βουλγαρίας, με τρένο στο ΖΕΜΟΥΝ της Γιουγκοσλαβίας.Μετά από παραμονή 3 μηνών περίπου, ένας μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen (4-11-1943). Μία άλλη ομάδα συλληφθέντων από όλη την Κρήτη κρατήθηκαν στο Μακάσι από τις 8-5-1944 έως τις 8-6-1944, οπότε και τους επιβίβασαν στο πλοίο ΤΑΝΑΙΣ, για να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ανοιχτά του Αιγαίου πελάγους το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη.

Μουσείο Μάχης Κρήτης 3Μουσείο Μάχης Κρήτης 4Μουσείο Μάχης Κρήτης 8Μουσείο Μάχης Κρήτης 7Μουσείο Μάχης Κρήτης 6

candianews.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ