14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Β. Διγαλάκης: Λύση στις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Παιδείας για το φοιτητικό επίδομα των 180 ευρώ

Ημερομηνία:

Είναι χαρακτηριστικό φαίνεται της πραγματικότητας στην Ελλάδα ότι πρόβλημα αποτελεί η μη εφαρμογή του νόμου, όμως πρόβλημα πολλές φορές αποτελεί και η εφαρμογή του. Αυτό ουσιαστικά μας λέει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το επίδομα στέγασης των 180 ευρώ στους 120 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όπως μας εξήγησε, το ζήτημα δεν προχωρά όχι επειδή υπάρχει κάποια αντίθεση των πρυτανικών αρχών στο να χορηγηθεί το επίδομα, αλλά επειδή η ερμηνεία του νόμου από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Χανιά δεν επιτρέπει να δοθούν τα χρήματα. Έτσι αυτά μένουν φυλαγμένα κάπου και τίποτα δε μπορεί να γίνει έως ότου κρίνουν διαφορετικά οι αρχές.

Αφού πρώτα μας εξηγεί πώς προέκυψε η ανάγκη για χορήγηση επιδόματος στους φοιτητές, ο κ. Διγαλάκης συνέχισε αναλύωντας τα ειδικά χαρακτηριστικά που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Μας εξήγησε ότι δε μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Επίτροπο αφού είναι συνήθες ο Επίτροπος μίας περιοχής για ένα πανεπιστήμιο να ερμηνεύει διαφορετικό το νόμο σε σχέση με τον Επίτροπο κάποιας άλλης περιοχής για ένα άλλο πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει στο ίδιο το πλαίσιο που ορίζει την οικονομική λειτουργία του Πολυτεχνείου σε τέτοια ζητήματα.

Εκ μέρους της πρυτανείας, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, προτάθηκε η δημιουργία ανταποδοτικής υποτροφίας με εργασία στα εργαστήρια για τους φοιτητές ώστε να μπορέσει να χορηγηθεί το επίδομα, πρόταση όμως που μεγάλη μερίδα φοιτητών απέρριψε.

Έτσι, φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, όπου το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Επίτροπος, όπως άλλωστε είχε πει ήδη από τον Δεκέμβρη, θα απορρίψει το αίτημα για χορήγηση επιδόματος με αποτέλεσμα να πρέπει να αποφασίσει το κεντρικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό είναι πιθανό να απαντήσει αρνητικά οπότε και οι φοιτητές δε θα πάρουν τα χρήματα του επιδόματος, ή, μπορεί να καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε το πρόβλημα για πολλούς φοιτητές που στηρίζονται σε αυτό το επίδομα για την επιβίωση τους να οξυνθεί, και αυτοί να εξωθηθούν στο να παρατήσουν τις σπουδές τους. Είναι το απευκταίο σενάριο.

Στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η λύση θα δοθεί μέσα από πολιτική παρέμβαση, αφού, όπως μας είπε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αναμένεται στις επόμενες ημέρες να έχουν ληφθεί αποφάσεις που θα λύσουν το πρόβλημα.

Όπως διαπιστώνει και το Υπουργείο, υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το πώς δουλεύει η Επιτροπή και τις γνώμες που παρέχουν για διαφορετικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι δε χρειάζεται “χωρίς λόγο” να δημιουργούνται προβλήματα. Και το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι έντονο, ειδικά για τους φοιτητές. Πάντως, πέραν του συγκεκριμένου, ο κ. Διγαλάκης μας είπε ότι τα Ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ελλιπή χρηματοδότηση. Ενώ όπως μας είπε το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση αφού για φέτος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν για το ζήτημα του επιδόματος κινητοποίηση στην Εφορία Χανίων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Διγαλάκης μας είπε τα εξής:

Πώς προέκυψε η ανάγκη για χορήγηση επιδόματος

vamvoukas_digalakis

ΕΡ.: Γιατί δίνεται το συγκεκριμένο επίδομα;

Το επίδομα αυτό δίνεται εδώ και κάποια χρόνια και ο λόγος είναι ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει 4.500 φοιτητές και μία εστία η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 80.Σαφέστατα, λοιπόν, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ιδιαίτερα με την κρίση που υπάρχει έχει αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που έχουν ανάγκη και χρήζουν υποστήριξης. Να σημειώσουμε πάντως ότι δίνετε μόνο στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε όλη την Ελλάδα. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το κόστος διαβίωσης σε σχέση με άλλες πόλεις της επαρχίας είναι πολύ υψηλό στα Χανιά.

Πέρα από το επίδομα που δίνουμε εμείς, υπάρχει και ένα επίδομα χιλίων ευρώ που δίνει η Πολιτεία και τα οποία μπορεί να πάρει ο κάθε φοιτητής από το κράτος μέσω της Εφορίας. Κάποιοι φοιτητές προτιμούν αυτό, αλλοι θεωρούν ότι δεν επαρκεί.

Είχαμε καταλήξει ότι το ποσό που θα δίνετε για επίδομα στέγασης θα είναι 180 ευρώ το μήνα ανά φοιτητή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δώσει το επίδομα. Φέτος ακολουθήσαμε την ίδια πολιτική και μάλιστα αυξήσαμε – στα πλαίσια των δυνατοτήτων που είχαμε – τον αριθμό των δικαιούχων: 80 στην εστία και άλλοι 120 για το επίδομα στέγασης.

Το πρόβλημα που προέκυψε με την ερμηνεία του νόμου

ΕΡ.: Πώς προέκυψε το πρόβλημα;

Δώσαμε τον Ιανουάριο το επίδομα για τρεις μήνες, αλλά το πρόβλημα προέκυψε από την απόφαση του Επιτρόπου.

Ξέρετε, το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι πρόσωπο νομικο Δημοσίου Δικαίου οπότε οι οικονομικές υπηρεσίες δουλεύουν με προληπτικό έλεγχο από τον Επίτροπο.

Κάθε πληρωμή, η οικονομική υπηρεσία φτιάχνει ένα ένταλμα, το στέλνει στον Επίτροπο, ο οποίος πρέπει να το εγκρίνει για να γίνει μετά η πληρωμή.

Όταν λοιπόν το στείλαμε τον Δεκέμβριο για την πρώτη δόση που σας ανάφερα, ο Επίτροπος σε αντίθεση με τον προηγούμενο, θεώρησε ότι δεν είναι νόμιμο και ότι δε δικαιούται το Πολυτεχνείο να δίνει τέτοιο επίδομα στέγασης γιατί η Πολιτεία δίνει το άλλο των 1.000 ευρώ.

ΕΡ.: Ουσιαστικά, λοιπόν, είναι θέμα ερμηνείας του νόμου, εφόσον η ερμηνεία που έδινε στον νόμο ο προηγούμενος επίτροπος επέτρεπε τη ρύθμιση του θέματος

Κοιτάχτε, είναι θέμα αρχών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι δικαστικό όργανο. Εγώ θα το απέδιδα το πρόβλημα περισσότερο στις ατέλειες και στον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη αρχή. Έχουμε το εξής θέμα: ο A’ Επίτροπος σε μία πόλη λειτουργεί με έναν τρόπο για ένα πανεπιστήμιο και ο Β’ Επίτροπος σε μία άλλη πόλη λειτουργεί αλλιώς για άλλο πανεπιστήμιο.

ΕΡ.: Κάνει όμως εντύπωση, όταν το θέμα είναι γνωστό, γιατί να δημιουργείται τέτοιο θέμα με την ερμηνεία του νόμου.

Κοιτάχτε να δείτε, ο προηγούμενος Επίτροπος ερμήνευε τη νομοθεσία του Κράτους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο συγκεκριμένος ερμηνεύει τη νομοθεσία αλλιώς.

Πώς δημιουργήθηκε το αδιέξοδο

Εμείς απαντήσαμε τότε στον Επίτροπο και του είχαμε πει την άποψή μας, ότι διαφωνούμε. Και είχαμε ζητήσει και τελικά είχε πληρώσει την 1η δόση. Αλλά είχε πει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει άλλη δόση. Και από τη στιγμή που είχε πει εγγράφως ότι δεν συμφωνείμ προφανώς δε μπορούσε να πληρώσει ο ίδιος.

Για αυτό λοιπόν τον λόγο εμείς από την πλευρά μας ψάξαμε για εναλλακτικούς τρόπους. Ένας εναλλακτικός τρόπος που υπήρχε ήταν μέσω ανταλλακτικών υποτροφιών. Τι σημαίνει αυτό; Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να πάρουν υποτροφίες ανταποδοτικές και με υποχρέωση οι φοιτητές να δουλέψουν, να εργαστούν στο Ίδρυμα μέχρι 40 ώρες το μήνα, δηλαδή 10 ώρες τη βδομάδα.

Και αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς ουσιαστικά επιβάρρυνση των φοιτητών γιατί καταλαβαίνετε ότι η απασχόλησή τους θα ήταν μέσα στα εργαστήρια τα οποία θα ήταν έτσι και αλλιώς για να κάνουν μάθημα. Αυτό κάποιοι από τους φοιτητές δεν το δέχτηκαν. Επέμεναν στο θέμα του επιδόματος.

Εγώ τους εξήγησα ότι το να επιμείνουμε και εμείς έχει δύο κινδύνους. Ο ένας είναι να μην τα πάρουν καθόλου τα χρήματα γιατί αυτό που θα κάνει ο Επιτροπος είναι να στείλει τη διαφωνία μας, ας το πω έτσι, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα περιμένει απάντηση οπότε μπορεί και να απαντήσει αρνητικά και δεν παίρνουν τα χρήματα ή μπορεί να καθυστερήσει πολύ να απαντήσει.

Όλα αυτά τα συζητήσαμε. Υπήρξε καθυστέρηση με δεδομένο ότι το ζήτημα δε συζητήθηκε στη Σύγκλητο και τώρα αυτό που μας μένει μόνο είναι να στείλουμε ξανά το ένταλμα στον Επίτροπο ο οποίος με τη σειρά του θα το στείλει στο Ελεγκτικό.

Λύση από το Υπουργείο Παιδείας

Παράλληλα έχουμε κάνει μία επικοινωνία για άλλη μία φορά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο όπου και αυτοί προφανώς το βλέπουν θετικά και συμφωνούν μαζί μου ότι υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με το πώς δουλεύει η Επιτροπή με τις γνώμες που παρέχουν στα διαφορετικά πανεπιστήμια. Θα βοηθήσουν ώστε να ξεπεράσουμε το ζήτημα. Ελπίζουμε να έχουμε κάτι από τις επόμενες ημέρες.

ΕΡ.: Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι φτάνουμε στο σημείο να πρέπει να υπάρξει μία πολιτική παρέμβαση για ζητήματα όπου θα έπρεπε να λύνονται άμεσα. Δίχως χρονοτριβές. Δημιουργεί εντύπωση. Ειδικά εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ πρυτανικών αρχών και φοιτητών.

Δεν είναι μόνο αυτό. Τα χρήματα εμείς τα έχουμε και δεν τα πειράζουμε καθόλου. Είναι χρήματα του Ιδρύματος. Υπάρχουν εκεί και δε μπορούμε να τα δώσουμε στους φοιτητές. Χωρίς λόγο δημιουργούνται προβλήματα. Ειδικά για τους φοιτητές.

Είναι γενικότερο όμως το θέμα. Τα Ιδρύματα δεν έχουν χρηματοδότηση κι αφετέρου έχουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο είναι ασφυκτικό. Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση ως Ίδρυμα. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ φέτος.

Γιάννης Αγγελάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ