Για «πρωτοφανή παραίτηση της ασυλίας απέναντι στους δανειστές» κάνει λόγο ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έφερε -μεταξύ άλλων- στην βουλή την Δευτέρα η κυβέρνηση. Όλα αυτά ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσε απόλυτα η συζήτηση καθώς και οι αντιδράσεις για τις καταλήψεις αλλά και οι επιθέσεις στα γραφεία της Ν.Δ. με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ζήτημα να έχει μείνει σχεδόν στο περιθώριο της ειδησεογραφίας!
Ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραίτηση της ασυλίας απέναντι στους δανειστές», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε «το θάρρος» να φέρει στη βουλή τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ως νομοσχέδια, για να ψηφισθούν με την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ιδιαίτερα επισήμανε ότι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον, για τις επόμενες γενιές, είναι η ενσωμάτωση στο δίκαιο του ελληνικού κράτους της πρωτοφανούς παραίτησης από τις ασυλίες απέναντι στους δανειστές.
Η επίμαχη διάταξη, προσθέτει ο κ. Μηλιός αναφέρει: «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης -συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης».
Εκτίμηση του κ. Μηλιού είναι ότι η συμφωνία της κυβέρνησης σε αυτούς τους ιστορικά ανεπανάλητους όρους για ένα κυρίαρχο κράτος έγινε με σκοπό να περιοριστούν οι δυνατότητες νομικής διαπραγμάτευσης από κάθε μελλοντική κυβέρνηση.
Η παρούσα κυβέρνηση, σημειώνει, στοχεύει να εμποδίσει την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς να απαλλάξει τον κόσμο της εργασίας από την πολιτική της λιτότητας και καλεί όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων της κυβέρνησης να μην ψηφίσουν αυτό τον κυρωτικό νόμο και να βάλουν το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας πάνω από το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.
Πιο αναλυτικά, ο υπεύθυνος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μήλιος δήλωσε για τις επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση:
«. Η κυβέρνηση που κατάφερε, με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, και με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί της, να ψηφιστεί το μνημόνιο από τη βουλή, δεν μπορούσε να φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους για ψηφοφορία και κρύφτηκε πίσω απο την ντροπιαστική για την ίδια διαδικασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, μια διαδικασία που ξέρει πολύ καλά ότι την απονομιμοποιεί στην κοινωνία και την καθιστά μια κυβέρνηση αυταρχική, αντιδημοκρατική.
Εκείνο όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον, για τις επόμενες γενιές, είναι η ενσωμάτωση στο δίκαιο του ελληνικού κράτους της πρωτοφανούς παραίτησης από τις ασυλίες απέναντι στους δανειστές.
Η συμφωνία της κυβέρνησης σε αυτούς τους ιστορικά ανεπανάληπτους όρους για ένα κυρίαρχο κράτος έγινε με σκοπό να περιοριστούν οι δυνατότητες νομικής διαπραγμάτευσης από κάθε μελλοντική κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση στοχεύει να εμποδίσει την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς να απαλλάξει τον κόσμο της εργασίας απο την πολιτική της λιτότητας.”
Ο κ. Μήλιος συνεχίζοντας τόνισε: “Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι ο λαός, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών καταβολών, θα εκφράσει με κάθε ειρηνικό τρόπο, την άρνησή του να συναινέσει στον επιχειρούμενο σφετερισμό της λαϊκής του κυριαρχίας, ιδιαίτερα όσον αφορά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η απεμπόληση των ασυλιών που δικαιούται ως κυρίαρχο κράτος.
Τέλος, πεπεισμένοι πως εκφράζουμε τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τους δανειστές του ελληνικού κράτους ότι για μας η σύμβαση είναι συνεχώς διαπραγματεύσιμη σε πολιτικό επίπεδο. Η κύρωση κάθε δανειακής σύμβασης είναι αποτέλεσμα πολιτικών συσχετισμών που μπορεί να αλλάξουν. Οι συνθήκες κύρωσης της δανειακής σύμβασης οφείλουν να διερευνηθούν (και θα διερευνηθούν) όσον αφορά το κατά πόσο έχουν διασφαλίσει την ουσιαστική συναίνεση της κοινωνίας – αυτή είναι η δημοκρατία. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει εκ νέου όλα τα σημεία της δανειακής σύμβασης που θα κρίνει σκόπιμο σε διαπραγμάτευση, αμέσως μόλις εκλεγεί.”
Εδώ, όπως δημοσιεύτηκε τηνΤετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, με αριθμό 240, ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 240 12 Δεκεμβρίου 2012
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, (σελίδες 5824 έως 5828)
Αναφορικά με την
ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ
Μεταξύ
ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
και
ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
ΑΡΘΡΟ 4 ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4.1 & 4.4
4.1 Η παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο. (σελίδα 5826)
4.4 …. παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, …. (σελίδα 5826 & 5827)
Μετά τα παραπάνω διερωτάται κανείς, προδοσία ή ανικανότητα;
Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ της ντροπής (ΦΕΚ Α 240 – 12/12/2012)
ΦΕΚ A 240 -12.12.2012, Ημερομηνία κυκλοφορίας 12.12.2012 Σελίδες 96 (5759 – 5854)