“Αλλάξτε τον τρόπο και την περίοδο συλλογής του ελαιοκάρπου. Μην περιμένετε να μαζέψετε τις ελιές σας. Όσο πιο νωρίς μαζευτεί η κορωνέικη τόσο το καλύτερο για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου”, δηλώνει γευσιγνώστης από την Αγγλία, αλλάζοντας ουσιαστικά όλα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το μάζεμα των ελιών.
Εξηγεί πάντως ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο στην Κρήτη είναι για αγορές του εξωτερικού που ζητάνε κάτι συγκεκριμένο και όχι για εξαγωγή σε οποιαδήποτε χώρα.
Το χρυσάφι της κρητικής γης δοκιμάζει στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς ομάδα γευσιγνωστών από πέντε χώρες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ποιότητά του, τις καλλιεργητικές τεχνικές για την παραγωγή του και τις δράσεις τους Ινστιτούτου για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Παντελής Γιαΐτσης