8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολείται με τα κοιτάσματα και το πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Ο 88χρονος Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε χθες ότι οι Ελληνες είναι πολύ πλούσιοι και το αγνοούν. Είπε ότι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας πλούτος πολλών δισ. σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ότι αρκεί να τα εξορύξουμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας, οριστικά και αμετάκλητα. Και αναρωτιέται ο μεγάλος συνθέτης: γιατί δεν το κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις;

Δίνει βέβαια τις δικές του απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Με ένα μεγάλο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Η τώρα ή ποτέ για τα ελληνικά κοιτάσματα» ο Μίκης Θεοδωράκης επαναλαμβάνει μια άποψη που κυκλοφορεί σε πολλούς κύκλους εσχάτως: ότι η Ελλάδα έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσά της αλλά δεν τολμάει να τα εξορύξει.

Οι εξηγήσεις του Μίκη

Ο συνθέτης βασίζει τη βεβαιότητά του για τον υπεδάφιο ελληνικό πλούτο σε ένα άρθρο που διάβασε του καθηγητή Μ. Μελετόπουλου με τίτλο «Στο βάθος το φυσικό αέριο».

Τι λέει το άρθρο;

Οτι από την Αδριατική ως τις ακτές της Συρίας υπάρχει «τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου». Στο μέσον αυτής της περιοχής βρίσκεται η χώρα μας, της οποίας η ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) φαίνεται ότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του «τεράστιου» κοιτάσματος.

Ο καθηγητής Μελετόπουλος εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν ξεκινάει την εξόρυξη του πλούτου της γιατί δεν την αφήνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία διεκδικούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας για τον εαυτό τους.

Γράφει ο καθηγητής Μελετόπουλος:

«Η πιο αθέατη ίσως πτυχή είναι η σχέση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με την πρόσβαση στα κοιτάσματα. Τα δύο μόνα ευρωπαϊκά κράτη με πρόσβαση στα κοιτάσματα, η Ελλάδα και η Κύπρος, βρίσκονται σήμερα σε δίνη».

Εξηγεί, δηλαδή, ο κ. Μελετόπουλος ότι ΗΠΑ και Γερμανία έδεσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα και την Κύπρο με Μνημόνια προκειμένου να υποθηκεύσουν τα περιουσικά τους στοιχεία και να εκμεταλλευθούν τον πλούτο τους στη Μεσόγειο.

Και διερωτάται ο Μίκης Θεοδωράκης:

«Πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να παραπληροφορείται σε τέτοιον βαθμό ώστε να μη μπορεί να αντιληφθεί μια τόσο σημαντική πραγματικότητα που τον αφορά άμεσα, δεδομένου ότι για χάρη της πληρώνει ένα τόσομεγάλο τίμημα; Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα και οι πράκτορες των ξένων δυνάμεων έχουν καταφέρει να ελέγχουν το σύνολο του πολιτικού, οικονομικού και πληροφοριακού κόσμου, σε σημείο που να τυφλώνουν έναν ολόκληρο λαό, με σκοπό να τον εξουδετερώσουν, ώστε να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας του. Δηλαδή να τον κλέψουν. Γιατί σε τελική ανάλυση περί αυτού πρόκειται».

Ο Μίκης συνεχίζει μιλώντας για «απεχθές και επαχθές έγκλημα εις βάρος της χώρας» και φωνάζει για να ακούσουν οι Ελληνες: «Ωστόσο ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να αγνοεί ότι είναι πλούσιος! Πολύ πλούσιος

Δύο προβλήματα

Υπάρχουν ωστόσο στη θεωρία του κ. Μελετόπουλου -την οποία ασπάζεται αυτούσια ο Μίκης Θεοδωράκης- δύο «τεχνικά» προβλήματα:

1. Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα επιφέρει προβλήματα με τη γείτονα Τουρκία για την οποία αποτελεί casus belli η μονομερής ανακήρυξη εκ μέρους της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν αναφέρει αυτή τη «λεπτομέρεια» η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη χώρα μας σε θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα. Πριν δηλαδή λύσουμε το πρόβλημα με τους εταίρους που θέλουν να κλέψουν τον υπεδάφιο πλούτο μας πρέπει πρώτα να απεμπλακούμε από ένα διπλωματικό «αγκάθι» με την Τουρκία.

2. Δεν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα για την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων και τόσο μεγάλου πλούτου. Πώς μπορεί κάποιος να διαβεβαιώνει για πλούτο πολλών δισ. αν δεν προσκομίζει εκθέσεις ή έρευνες που να το αποδεικνύουν;

Κοιτάσματα, το Ελντοράντο μια πτωχευμένης Ελλάδας

Για τον Μίκη Θεοδωράκη η ύπαρξη πλούτου στη Μεσόγειο αποτελεί βεβαιότητα. Για τον συνθέτη, μια παγκόσμια συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να «αποκοιμηθούν» οι Ελληνες και να μπορέσουν οι «ισχυροί» να του κλέψουν τον θησαυρό.

Ο συνθέτης κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ώς άνθρωπο της Γερμανίας που έχει παραχωρήσει τον έλεγχο του οικονομικού και του ευρύτερου χώρου της Ελλάδας στη Μέρκελ. Τα βάζει μάλιστα και με τον ελληνικό λαό που όπως λέει «έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν μπορεί πια να ζήσει χωρίς αφεντικά που να τον φιμώνουν, να τον τυφλώνουν, να τον κοροϊδεύουν και να τον κλέβουν».

Εχει πει:

«Σε λίγο δε θα υπάρχουμε. Γιατί θα μας έχουν καταντήσει εξαθλιωμένα νούμερα, αφού πρώτα θα μας έχουν κλέψει τον δημόσιο πλούτο. Ακόμα και τον ήλιο, για να ζεσταίνει τον κ.Σόιμπλε».

«Ειδικά με τη Ρωσία θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες για την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου. Όπως αυτή του Μπουργκάς, που κατάργησε με εντολή των ΗΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου και τα φερέφωνα του συστήματος εξουσίας δεν είπαν λέξη… Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε όχι μόνο με άλλες χώρες, αλλά και με διεθνείς εταιρίες ύστερα από διεθνή διαγωνισμό».

«Σήμερα η νύχτα νυχτώνει όλο και πιο πολύ κι αυτοί που παριστάνουν ότι τάχα διοικούν και ενημερώνουν, είναι γονατιστοί μπροστά σε 3-4 υπαλλήλους ξένων τραπεζών και κυβερνήσεων. Και καθώς τους βλέπεις να προσκυνούν, το σκοτάδι μεγαλώνει γύρω σου και μέσα σου και σε πιάνει ναυτία. Πώς να ζήσεις σ’ ένα τέτοιο τόπο, πώς να αναπνεύσεις και πώς να δεις; Και πώς να ελπίσεις; Ας μη μιλάμε λοιπόν για Κυβέρνηση».

«Ο κ. Φώσκολος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Σύμβουλος της Κυβέρνησης του Καναδά, ειδικευμένος στην έρευνα των υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία επιβεβαιωμένα από 8 διεθνή Ινστιτούτα (όπως λ.χ. το Νορβηγικό), στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης, μεγάλο μέρος των οποίων είναι άμεσα αξιοποιήσιμο χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας. Ο καθηγητής δήλωσε ότι η αξία αυτών των άμεσα αξιοποιήσιμων αποθεμάτων υπολογίζεται σε 1.700.000.000 δολλάρια.

Αυτό το νέο στοιχείο αλλάζει όλα τα δεδομένα της εθνικής οικονομίας και πολιτικής ζωής. Και ανησυχούμε, γιατί διαπιστώνουμε ότι ιδιαίτερα οι Γερμανοί σπεύδουν να το κατοχυρώσουν, δεδομένου ότι με το Μνημόνιο ανήκει κι αυτό στο περίφημο ταμείο, που το έργο του είναι να εκταμιεύει οποιοδήποτε μέρος του εθνικού μας πλούτου. Εάν στο παραπάνω ποσό προστεθούν και οι υπόλοιπες πηγές πλούτου όπως υποθαλάσσια κοιτάσματα, μεταλλεύματα, πράσινη ενέργεια, αξιοποίηση γης, κτηνοτροφίας, τουρισμού, ιαματικών νερών, αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου κλπ., τότε η χώρα μας πρέπει να θεωρηθεί πλούσια και αυτάρκης».

Πηγή:  iefimerida.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε...

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης...

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι...

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να...