17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Γιούχτας: Το βουνό που οι Μινωίτες πίστευαν ότι είναι το κεφάλι του Δία και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί τόπο λατρείας

Ημερομηνία:

Γράφει ο Γιώργος Σπυριδάκης *

Το όρος Γιούχτας με υψόμετρο 811μ. βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Ηράκλειο. Η κορυφογραμμή, του σχηματίζει κεφάλι ηλικιωμένου άνδρα που κοιτάζει τον κρητικό ουρανό. Η εικόνα αυτή, είναι το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν οι Μινωίτες, καθώς προσέγγιζαν την Κρήτη και έτσι δεν άργησαν να πιστέψουν πως εκεί, ήταν θαμμένο το κεφάλι του πατέρα των θεών, του Δία.

Ο μύθος αυτός συνεχίστηκε και στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου, το όρος από Ιυττος μετονομάστηκε σε Jupiter (Ζεύς) όνομα από το οποίο προήλθε το σημερινό Γιούχτας.

image002
Το όρος Γιούχτας με υψόμετρο 811μ. βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Ηράκλειο. Η κορυφογραμμή, του σχηματίζει κεφάλι ηλικιωμένου άνδρα που κοιτάζει τον κρητικό ουρανό

Στο σημαντικό αυτό όρος, οι Μινωίτες έχτισαν δυο ιερά, το ένα στη θέση Ανεμοσπηλιά σε υψόμετρο 440μ. στην βόρεια πλαγιά και το δεύτερο στην ψηλότερη κορυφή του βουνού (ιερό κορυφής).

Το ιερό της Ανεμοσπηλιάς ανακαλύφθηκε το 1979 από τους Γ. Και Ε.Σακελλαράκη και χρονολογείται από την εποχή των πρώτων ανακτόρων (17αι. π.Χ.).

image004
Τοπογραφικό διάγραμμα του ιερού κορυφής στον Γιούχτα. Ευγενής παραχώρηση της Δρος Α. Καρέτσου

Στο ιερό αυτό βρέθηκε πλήθος τελετουργικών σκευών καθώς και οι πρώτες ενδείξεις για Μινωϊκές ανθρωποθυσίες.

Το ιερό καταστράφηκε από σεισμό και καταπλάκωσε δύο άνδρες και μία γυναίκα, μαζί τους βρέθηκε και ένας ανδρικός σκελετός πάνω σε τραπεζοειδή βωμό τα τράυματα του οποίου δείχνουν ανθρωποθυσία.

image006
Ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Ανεμοσπηλιάς (εσωτερική άποψη)

Ακόμη υπάρχουν δυο σπήλαια στα οποία βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα, το Χωστό Νερό και ο Σπήλιος του Στραβομύτη, τα οποία προσεγγίζονται απο τις Αρχάνες.

image008
Ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Ανεμοσπηλιάς (εξωτερική άποψη)

Ο μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε και η λατρεία του δωδεκάθεου ξεπεράστηκε, ο Γιούχτας όμως παρέμεινε ιερό βουνό, αυτή τη φορά των Χριστιανών.

image010
Φωτογραφία απο το εσωτερικό του σπηλαιώδη ναού του Αγίου Αντώνιου στο όρος Γούχτα

Ακολουθώντας τους Μινωίτες, οι χριστιανοί, μετέτρεψαν ένα σπήλαιο λίγο πιο κάτω από το ιερό της Ανεμοσπηλιάς, προσεγγίζοντας από το χωριό Βασιλειές, σε ναό του Αγίου Αντωνίου και στην κορυφή του όρους, έχτισαν το 1443 ένα μοναστήρι από το οποίο, έχει απομείνει ο τετραμαρτυρος ναός της μεταμόρφωσης του Χριστού, της Αγίας Ζώνης, των Αγίων Απόστολων και των Αγίων Ανάργυρων.

p_n-afentis-christos-giouchtas-01
Ο τετραμάρτυρος ναός στην κορυφή του όρους Γιούχτα

Κάθε χρόνο στη γιορτή της μεταμόρφωσης του Χριστού στις 6 Αυγούστου, δεκάδες πιστοί από τις γύρο περιοχές, ακολουθούν τα χνάρια των μινωιτων και ανεβαίνουν πεζοί στο ναό από τα διάφορα μονοπάτια.

* επι πτυχίω φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ήττα» Μασκ – Δεν μπορεί να βρει 2 τρισ. δολάρια να περικόψει

Διατυμπάνιζε ότι θα περικόψει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον...

Διασωληνώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος – Κρίσιμη μάχη για τη ζωή του

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου. Σύμφωνα...

Σε σπίτι στο Παγκράτι μετακόμισαν τα γραφεία του Κινήματος Δημοκρατίας

Παρελθόν αποτελούν για τον Στέφανο Κασσελάκη τα γραφεία που...