Πάνω από 20.000 οι διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Φρανκφούρτης κατά τη διάρκεια του απογευματινού συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Blockupy.
“Ο λόγος που προχωρήσαμε σε αυτή την κινητοποίηση είναι εξαιτίας των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αυξάνουν τη φτώχεια στηνΕυρώπη, αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες” είπε ο Τόμας “Οccupy”, ένας εκπρόσωπος του κινήματος Blockupy. “Η Ελλάδα είναι απλά ένα ακόμα παράδειγμα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι το μόνο. Κοιτάχτε τι συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ιταλία.”
9 ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά 1,1 τρις ευρώ ομολόγων που έχει στόχο την αναζωογόνηση των οικονομιών της Ευρώπης, οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Ντράγκι και τη Μέρκελ για την ύφεση και την ανεργία.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης. H μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Φρανκφούρτης. 100 χιλιόμερεα συρματοπλέγματος, 10 χιλάδες αστυνομικοί και όλα τα κανόνια νερού της Γερμανίας είχαν συγκεντρωθεί για την καταστολή των διαδηλωτών.
Μπροστά από το ύψους 185 μέτρων νέο κτίριο της ΕΚΤ υψωνόταν μαύρος καπνός από τις φωτιές που είχαν ανάψει οι διαδηλωτές όταν τα επεισόδια κορυφώθηκαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να προσπαθήσει να διαλύσει μια ομάδα μαυροντυμένων διαδηλωτών.
«Δωρεάν χαβιάρι για όλους», έγραφε ειρωνικά ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό. «Η διαμαρτυρία μας είναι ενάντια στην ΕΚΤ, που ως μέλος της τρόικας και παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, δυσχεραίνει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλουμε να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας» είπε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης. «Θέλουμε μια δυνατή αλλά ειρηνική διαμαρτυρία» πρόσθεσε.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ωστόσο νέα πορεία διαδηλωτών ξεκίνησε στο κέντρο της πόλης με τουλάχιστον 10.000 συμμετέχοντες.
Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πάνω από 550 συλλήψεις διαδηλωτών, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ 14 τραυματίες αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Περισσότεροι από 80 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση με σπρέι.
Η οργάνωση Blockupy, η οποία κάλεσε στη διαδήλωση εναντίον των πολιτικών λιτότητας για την οποία χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΚΤ, έκανε λόγο στο Twitter για 21 τραυματίες, ιδίως από χτυπήματα αστυνομικών με ρόπαλα, καθώς και τουλάχιστον 107 ανθρώπους που υπέστησαν ερεθισμούς στα μάτια από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.
Σημαντικές ήταν όμως και οι καταστροφές. Επτά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, δρόμοι αποκλείστηκαν από λάστιχα και κάδους απορριμμάτων που είχαν πυρποληθεί, ενώ αρκετά καταστήματα υπέστησαν φθορές στο κέντρο της γερμανικής πόλης.
Εκπρόσωποι του κινήματος Blockupy τήρησαν σαφείς αποστάσεις από τα περιστατικά βίας, τονίζοντας ότι δεν προέρχονται από μέλη του κινήματος. Τα επεισόδια καταδεικνύουν ωστόσο «πόσο μεγάλη είναι εν τω μεταξύ και η οργή στη Γερμανία», είπε ο εκπρόσωπος του Blockupy Φρέντερικ Βέστερ.
Ο ίδιος κατηγόρησε την αστυνομία ότι με τη στάση της υποδαύλισε τα επεισόδια. Στην πρωινή διαδήλωση έλαβε μέρος και η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Κάτια Κίπινγκ η οποία χαρακτήρισε «τρομακτική» την παρουσία της αστυνομίας.
Τα περιστατικά βίας καταδίκασαν τόσο ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας όσο και ο γγ. των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ.
Το κίνημα Blockupy πρωτοστάτησε στην οργάνωση της διαδήλωσης, ενώ χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η οργάνωση εστίασε τη διαμαρτυρία γύρω από την πολιτική λιτότητας της «τρόικας» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και κατά της διασπάθισης κεφαλαίων για την οικοδόμηση του γιγάντιου νέου κτιρίου της ΕΚΤ. Ο ουρανοξύστης της τράπεζας στα ανατολικά προάστια της Φρανκφούρτης κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.
Η αστυνομία είχε προβλέψει την ανάπτυξη αντλιών νερού υπό πίεση για σήμερα το μεσημέρι, την ώρα της κορύφωσης της διαδήλωσης, ενώ τους διαδηλωτές επιτηρούσαν από αέρος ελικόπτερα και αεροσκάφος της αστυνομίας.
Οι διοργανωτές κατηγόρησαν χθες τις αρχές για επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού, με τον εκπρόσωπο της Blockuppy, Φρέντρικ Βέστερ, να κάνει λόγο για «παράλογο σενάριο εμφύλιας σύρραξης». Η Χάνα Εμπερλε, της οργάνωσης Παρεμβατική Αριστερά, δεσμεύθηκε ότι οι διαδηλωτές «δεν θα επιτρέψουν στην αστυνομία να παρέμβει στις δράσεις τους».
protothema.gr, kathimerini.gr, ftimes.gr, guardian.co.uk