18.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

8 χρόνια από τον θάνατό του, η επεισοδιακή συναυλία του Μανώλη Ρασούλη στα Χανιά που τον κατάστρεψε οικονομικά | Φωτός

Ημερομηνία:

Του Αντώνη Μποσκοΐτη- lifo

Στις 13 Ιουνίου του 1992, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά της Κρήτης, ο Μανώλης Ρασούλης είχε δώσει την πρώτη του προσωπική συναυλία με τη συμμετοχή της πρωτοεμφανιζόμενης τότε μπροστά σε κοινό Μελίνας Κανά. Είχε προηγηθεί ένας μικρός αριθμός κλειστών παραστάσεων του Ρασούλη στην μπουάτ Κρα-Κρα των Χανίων με χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η επιτυχία των οποίων οδήγησε στη συγκεκριμένη πρώτη, όπως είπαμε, μεγάλη συναυλία του.

Βλέπετε το απόκομμα ενός εισιτηρίου από εκείνη τη συναυλία.

Απόκομμα εισιτηρίου για τη συναυλία

Ο Μανώλης Ρασούλης είχε στείλει χειρόγραφη ευχαριστήρια επιστολή προς τον διευθυντή της πολιτιστικής Αρχής των Χανίων ύστερα από την επιτυχία του τριημέρου στην μπουάτ Κρα-Κρα και τη λήψη της απόφασης για μια νέα, μεγαλύτερη και ανοιχτή συναυλία.   Ωστόσο, αυτή η πρώτη μεγάλη συναυλία του Ρασούλη στα Χανιά απέτυχε παταγωδώς, καθώς συνέπεσε με τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος και δεν κατάφερε να μαζέψει τον απαιτούμενο κόσμο.

Απογοητευμένος και άφραγκος κυριολεκτικά ο Ρασούλης, πάνω σε μια εφημερίδα, πρόχειρα, σχεδιάζει την επιστολή που προτίθεται να στείλει στον τότε διευθυντή της ΑΕΠΙ, τον Ξανθόπουλο.

Συγκεκριμένα, τον παρακαλεί να εξαιρέσει τη συναυλία του από την επιβάρυνση του 10% και τον παροτρύνει να ειδοποιήσει τους ανθρώπους πως ό,τι κάνει το κάνει πλέον καθαρά για την επιβίωσή του.

Ο Κώστας Δήμου, ο άνθρωπος που μου εμπιστεύτηκε προ επταετίας τα ντοκουμέντα από το αρχείο του, θυμάται χαρακτηριστικά πως αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας πήγε στον Ανδρέα Μικρούτσικο και του ζήτησε το ποσό των 80.000 δραχμών, κάτι στο οποίο εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα.   Στέλνει τα λεφτά στον κατεστραμμένο οικονομικά Ρασούλη κι αυτός, λίγες μέρες μετά, του επιστρέφει 40.000 δραχμές. «Αυτά είναι για σένα, Κώστα», του είπε, «αφού δεν βρίσκεσαι σε καλύτερη κατάσταση!».

* Μια μικρή ιστορία για τον Μανώλη Ρασούλη, 8 χρόνια από τον θάνατό του. Βέβαια, ο Ρασούλης δεν έφυγε ακριβώς. Υπάρχει ακόμα σε ένα στενό των Αναφιώτικων όπου του άρεσε να περπατάει, στην αστρόσκονη της Φλέρυς Νταντωνάκη που είχε κάτσει πάνω στα λευκά του γένια, στο κόκκινο φουλάρι του Παπάζογλου και σε μια ανάγνωση του Κοροβίνη, στα υγρά μάτια της Λιζέτας, στη θέση του Γαβαλά επί της Αρεοπαγίτου που έμεινε κενή πια, στα πιο ωραία τραγούδια του Λοΐζου και του Ξυδάκη, στην αναρχική κοσμοθεωρία του που ήταν ένα κράμα από Κουτρουμπούση, Δαλάι Λάμα και Κορνήλιο Καστοριάδη, στην κραυγή του για πανανθρώπινη ειρήνη που ακούστηκε από την Κρήτη μέχρι τη Μέση Ανατολή και στο πιο ανατρεπτικό χιούμορ που αξιώθηκε η ελληνική στιχουργία.

Ο Μ. Ρασούλης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 13 Μαρτίου 2011. Είχε πεθάνει στις 5 Μαρτίου

lifo.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ