20.8 C
Chania
Friday, December 20, 2024

Η καταστροφή του βιότοπου στον ποταμό Κλαδισσό

Ημερομηνία:

Οι προτάσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης της Νέας Χώρας | Στον Κλαδισσό ποταμό απορρέουν όλα τα όμβρια νερά του δυτικού τομέα της πόλης των Χανίων, αλλά και τα όμβρια της ευρύτερης νοτιοδυτικής λεκάνης απορροής που την περιβάλουν.

H ζώνη που καταλαμβάνει η κοίτη του ρέματος μαζί με τις παρόχθιες ζώνες από τις τρεις αυτοκινητογέφυρες μέχρι την θάλασσα, καλύπτει επιφάνεια 15,5 στρεμμάτων και αναπτύσσεται σε μήκος 700 μέτρων. Μέσα στην ζώνη αυτή, που οριοθετείται από τα Ανατολικά από τον παραποτάμιο αυτοκινητόδρομο-συνέχεια της οδού Σελίνου-, υπάρχουν ακόμα δύο πεζογέφυρες, η μία στο κλειστό γυμναστήριο και η άλλη στην εκβολή του Κλαδισσού.

Για την ανάδειξη και αναβάθμιση της περιοχής, έχει αναμφισβήτητα συμβάλει η εφαρμογή της μελέτης που αφορά τη διευθέτηση της κοίτης καθώς και τα παράλληλα έργα που την συμπληρώνουν, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, την ομαλή απορροή των όμβριων νερών προς την θάλασσα, και την απρόσκοπτη κίνηση πεζών και οχημάτων στην περιοχή.

Εκτός από τις επενδυμένες και κεκλιμένες χωμάτινες όχθες, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή σε όλο σχεδόν το μήκος της κοίτης αβαθών κυψελών από σκυρόδεμα. Οι κυψέλες αυτές στο κεντρικό τμήμα της κοίτης του ποταμού είναι μεγαλύτερες με διαχωρίσματα κάθετα προς την ροή του νερού, σε αντίθεση με τις μικρότερες κυψέλες που έχουν κατασκευαστεί σε τρεις σειρές σε κάθε μια από τις δύο ζώνες, που καλύπτουν τα άκρα της.

Οι κυψέλες αυτές έχουν συμπληρωθεί με γόνιμο χώμα το οποίο σε συνδυασμό με την μόνιμη παρουσία νερού ευνοεί την ανάπτυξη υδρόφιλης ποώδους και θαμνώδους χλωρίδας, αλλά και υδρόβιας, αμφίβιας, ενδημικής και αποδημητικής πανίδας.

Τα ανεπιθύμητα φερτά υλικά που σωρεύονται στην κοίτη, μαζί με τους αναπτυσσόμενους θάμνους είναι σαφές ότι πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρύνονται. Οι υπηρεσίες, ωστόσο, του Δήμου Χανίων που είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό αυτής της μοναδικής, σε ένα αστικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, είτε από άγνοια είτε από βιασύνη, αντί να συντηρούν και να προφυλάσσουν ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης των Χανίων, διενεργούν αυτόν τον καθαρισμό χωρίς σεβασμό προς το οικοσύστημα, χωρίς, εν τέλει, σεβασμό προς τους ίδιους τους ανθρώπους της πόλης –και τις μελλοντικές γενιές- στις οποίες οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε.

Οι φωτογραφίες πριν και μετά τον πρόσφατο «καθαρισμό» του ποταμού, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Η Ανοικτή Συνέλευση Νέας Χώρας, με αφορμή τον πρόσφατο, απαράδεκτο ως προς τις μεθόδους και τα αποτελέσματά του, «καθαρισμό» του Κλαδισσού ποταμού θέτει μια σειρά προϋποθέσεις που θα πρέπει να διέπουν ανάλογες απόπειρες στο μέλλον, εάν θέλουμε σοβαρά να υποστηρίζουμε ότι ενδιαφερόμαστε για την προστασία και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού τμήματος της πόλης των Χανίων.

Συγκεκριμένα ζητούμε

1. Ο καθαρισμός να γίνεται προγραμματισμένα και με παρουσία γεωπόνου(ων) του Δήμου Χανίων.

2. Η αφαίρεση των ανεπιθύμητων προσχώσεων να γίνεται με μηχανήματα, που θα κινούνται ΜΟΝΟ από τις πλαϊνές λωρίδες πρόσβασης της κοίτης, οι οποίες, άλλωστε, έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό τον σκοπό, ώστε να «διασαλεύεται» όσο το δυνατόν λιγότερο το χώμα των κυψελών.

3. Ο καθαρισμός, να γίνεται, κατά ζώνες ή κατά μικρά επιφανειακά εναλλασσόμενα τμήματα (ανά μία ή δύο κυψέλες, για κάθε χρόνο), εξασφαλίζοντας έτσι την αναπλήρωση της ζωϊκής και φυτικής ζημιάς από τις προσχώσεις των γειτονικών και ασάλευτων κυψελών.

4. Ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να προγραμματίζεται ο καθαρισμός και η φροντίδα των φυτών και των δένδρων στις κεκλιμένες παρόχθιες ζώνες.

5. Να συνταχθεί ανάλογη μελέτη για την συνέχιση της επενδυμένης κοίτης του Κλαδισσού πέραν και νότια της αυτοκινητογέφυρας. Οι κάτοικοι της περιοχής μας διαβεβαίωσαν ότι το ρέμα στο τμήμα αυτό μένει ακαθάριστο για μια δεκαετία.

6. Η επιτήρηση της περιοχής από τη Δημοτική Αστυνομία θα συμβάλλει στην αποτροπή της ρύπανσης και μόλυνσης των νερών του ποταμού από βοθρολύματα και από απόβλητα ελαιουργείων.

Η προστασία της βιοποικιλότητας του Κλαδισσού ποταμού δεν αφορά μόνο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά συνδέεται άμεσα με την υγεία των κατοίκων της και των χιλιάδων λουομένων στις παραλίες της Νέας Χώρας. Τυχόν εγκατάλειψη των υποδομών που έχουν ήδη δημιουργηθεί για την προστασία αυτής της βιοποικιλότητας ή αυθαίρετες παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη από τις υπηρεσίες του Δήμου, δεν περιφρονούν μόνο τα επενδυμένα χρήματα των βαριά φορολογούμενων πολιτών, αλλά και υπονομεύουν τις προοπτικές μιας ορθολογικής και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, πραγματικό ζητούμενο την εποχή της κρίσης.

 

Ανοικτή Συνέλευση Νέας Χώρας

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ