22.4 C
Chania
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026

Η προφητεία της Αμάλ Χαλίλ: Η Μαρία Καρχιλάκη αποχαιρετά τη δολοφονημένη συνάδελφό της στον Λίβανο

Ημερομηνία:

Με τη φόρτιση μιας προσωπικής απώλειας που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη τραγωδία των ανθρώπων του Τύπου στα μέτωπα του πολέμου, η έμπειρη πολεμική ανταποκρίτρια Μαρία Καρχιλάκη αποχαιρετά τη Βηρυτό. Η αποχώρησή της από την πρωτεύουσα του Λιβάνου σημαδεύεται από την είδηση του θανάτου της συναδέλφου της, Αμάλ Χαλίλ, η οποία έχασε τη ζωή της σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο, λίγες μόλις ημέρες μετά την τελευταία τους συνάντηση. Η μαρτυρία της Ελληνίδας δημοσιογράφου αναδεικνύει με τον πλέον σκληρό τρόπο την επικίνδυνη καθημερινότητα των ανταποκριτών στην περιοχή, όπου η ιδιότητα του καταγράφοντος τα γεγονότα δεν προσφέρει πλέον καμία ασυλία.

Η ιστορία των δύο γυναικών διασταυρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Σιδώνα. Σε ένα κλίμα βαρύ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη μνήμη τριών Λιβανέζων δημοσιογράφων που είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, η Αμάλ Χαλίλ είχε μοιραστεί με την Καρχιλάκη μια δυσοίωνη πρόβλεψη. Όπως αναφέρει η Ελληνίδα ανταποκρίτρια, η Χαλίλ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να είναι το επόμενο θύμα της σύρραξης.

Αναφέρει σε ανάρτησή της η Μαρία Καρχιλάκη:

Φεύγω με βαριά καρδιά απ’ τη Βηρυτό.

Στη Σιδώνα, πριν από δυο βδομάδες, σε μια διαδήλωση στη μνήμη τριών Λιβανέζων συναδέλφων που τους σκότωσε το Ισραήλ, η Αμάλ Χαλίλ, συνάδελφος κι εκείνη, μου είχε πει ότι δεν απέκλειε να είναι η επόμενη. Είναι. Τη σκότωσαν χθες στον νότιο Λίβανο. Την είχα μπροστά μου, τώρα έχω μόνο το βίντεο.

Ίσως σε κανέναν πόλεμο, πιο πολύ απ’ ό,τι σ’ αυτόν εδώ, δεν είδα τη γραμμή ανάμεσα σ’ αυτόν που καταγράφει και σ’ αυτόν που γίνεται στόχος να έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο με παράνομο οπλισμό και ραδιοεξοπλισμό μετά από άσκοπους πυροβολισμούς

Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ηράκλειο για παράνομο οπλισμό και άσκοπους πυροβολισμούς. Κατασχέθηκαν 3 όπλα, 701 φυσίγγια και ραδιοεξοπλισμός.

Χάρης Μαμουλάκης: «Η μεγάλη νίκη του ΟΦΗ αποτελεί τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του»

Ο Χάρης Μαμουλάκης συνεχάρη τον ΟΦΗ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη νίκη επί του ΠΑΟΚ ως τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία της ομάδας.

Πως οι Προοδευτικοί Γίνονται στυλοβάτες του κατεστημένου

Του Δημήτρη Καντηλιεράκη Πριν από λίγες ημέρες, η Βαρκελώνη αποτέλεσε...