Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη σημερινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, αντιδρώντας στις εσπευσμένες διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για όλα τα αντιλαϊκά νομοθετήματα.
«Έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για διαδικασίες «τσίρκο». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος πρότεινε η συζήτηση του νομοσχεδίου να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για να προλάβουν οι βουλευτές να προετοιμαστούν και να αναδείξουν την αντιλαϊκότητα των μέτρων.
Το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Χαρακτηριστικό του μεγάλου αριθμού μέτρων που περιλαμβάνει είναι το γεγονός ότι οι διατάξεις του αφορούν εννέα υπουργεία.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ του απάντησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την «καραμέλα» που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν γνωστά και επομένως μπορούσε η κυβέρνηση να καταθέσει νωρίτερα το νομοσχέδιο, αλλά επέλεξε τη συγκεκριμένη μεθόδευση για να μη γίνει επί της ουσίας συζήτηση.
Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) διαφώνησαν με τη σύντμηση των διαδικασιών, αλλά τελικά αποδέχθηκαν τη «συμβιβαστική» πρόταση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα επί της αρχής, τη Δευτέρα θα γίνει διπλή συνεδρίαση (ακρόαση φορέων και συζήτηση επί των άρθρων) και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση, ώστε να μπορεί να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος διαφώνησε με την πρόταση και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη σημερινή συνεδρίαση.
[youtube url=”https://youtu.be/1KkCQFiZyYA”]
Τοποθετήσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε κυρίως στις διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, εγκαλώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ολιγώρησε. Επίσης ανέφερε ότι η σχετική διάταξη έχει στόχο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι θα ευνοήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν επιδερμική κριτική εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «στο πόδι»», ενώ δεν διαφώνησαν με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι «πρόχειρο» και «αναποτελεσματικό», ενώ ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις για το αγροτικό πετρέλαιο και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα για τις μικρές ζυθοποιίες.
Η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, δεν έκρυψε τον καημό της για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι το «κόψε ράψε» των τελευταίων ημερών «δημιουργεί ανασφάλεια και κλονίζει την πολιτική σταθερότητα».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή προτεραιοτήτων», καθώς και ότι η κυβέρνηση κάνει «ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω», προσθέτοντας ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα στηρίξει τα άρθρα που είναι θετικά.
Ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, κάλεσε την κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο και με τις ευθύνες της.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς «αρχή, μέση και τέλος».
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, χαρακτήρισε «επιβεβλημένες» τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Ενεργειακά.