33.2 C
Chania
Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2026

Κτηματολόγιο στην Κρήτη: Εξώδικο επιστημονικών φορέων κατά του Δημοσίου και αίτημα για ανάκληση της διαδικασίας – Την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ημερομηνία:

Σε νέα τροχιά αντιδράσεων εισέρχεται το ζήτημα της κτηματογράφησης στην Κρήτη, καθώς η συσσώρευση τεχνικών προβλημάτων οδηγεί την τοπική επιστημονική κοινότητα σε δικαστική παρέμβαση.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι του νησιού και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Ελληνικού Κτηματολογίου και των αναδόχων του έργου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της διαδικασίας κτηματογράφησης.

Οι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό σφαλμάτων και παραλείψεων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην υποβολή χιλιάδων αντιρρήσεων από ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνουν, οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση που είχαν ζητήσει οι τοπικοί φορείς μετά από προηγούμενες παρεμβάσεις τους.

Η σύσκεψη στο Ρέθυμνο και η προσφυγή στη νομική οδό

Η επίσημη απόφαση για την αποστολή του εξωδίκου γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τμημάτων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, καθώς και των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας το κοινό μέτωπο της επιστημονικής κοινότητας του νησιού απέναντι στα προβλήματα της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κοντεζάκης, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων περνούν πλέον σε πιο δυναμική φάση. Ο κ. Κοντεζάκης τόνισε πως οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν τις συνέπειες μιας προβληματικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Οι φορείς της Κρήτης προχωρήσαμε στην κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας κατά του Κτηματολογίου και των αναδόχων. Δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει την προχειρότητα και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Αίτημα για παράταση προθεσμιών και προστασία των ιδιοκτητών

Η κριτική των τεχνικών και νομικών κλάδων εστιάζει στο γεγονός ότι η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του Κτηματολογίου υπό τις παρούσες συνθήκες ενέχει σοβαρούς κινδύνους, λόγω του μεγάλου όγκου των εκκρεμοτήτων που δεν έχουν διευθετηθεί. Για τον λόγο αυτό, προτάσσεται ως άμεση ανάγκη η μετατόπιση των καταληκτικών ημερομηνιών, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Μαρία Λυδάκη, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η λειτουργία του Κτηματολογίου με χιλιάδες αντιρρήσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Όπως σημείωσε, το ζήτημα αφορά άμεσα το δημόσιο συμφέρον και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό αίτημα των φορέων εστιάζει στην παράταση των σχετικών προθεσμιών έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενδελεχή εξέταση των ενστάσεων και τη διόρθωση των λαθών.

Στοχευμένη συνάντηση στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου

Η εξώδικη διαμαρτυρία αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς συντονισμένων ενεργειών, οι οποίες μεταφέρονται πλέον σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για την εξεύρεση οριστικής λύσης. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους, οι επιστημονικοί φορείς έχουν ήδη προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων και των μηχανικών της Κρήτης αναμένεται να παρουσιάσουν αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην κτηματογράφηση του νησιού. Στόχος της παρέμβασης είναι να ζητηθούν άμεσες λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και να επιτευχθεί η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η σημασία της ασφάλειας δικαίου στις ιδιοκτησίες

Η εμπλοκή στη διαδικασία κτηματογράφησης της Κρήτης αναδεικνύει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τις τοπικές επιστημονικές κοινότητες κατά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μεγάλης κλίμακας. Η οργάνωση του εθνικού κτηματολογίου αποτελεί έργο πνοής για τη χώρα, ωστόσο η επιτυχία του εξαρτάται από την ακρίβεια των στοιχείων και τον σεβασμό στην περιουσία των πολιτών.

Η ανταπόκριση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα αιτήματα για παράταση και διορθώσεις θα κρίνει αν η μετάβαση στη νέα εποχή για τις ιδιοκτησίες στην Κρήτη θα γίνει με όρους ασφάλειας δικαίου ή αν θα οδηγήσει σε ένα διαρκές καθεστώς αμφισβήτησης και δικαστικών διενέξεων.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στις 20 Ιουλίου στον Κουμπέ με θέμα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ομιλητής ο Αντρέας Κοκοσάλης.