Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που επισημαίνει τον κίνδυνο ακύρωσης εκατοντάδων ώριμων επενδυτικών σχεδίων στην περιφέρεια Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την επιστολή του Επιμελητηρίου με αριθμό πρωτοκόλλου 1956 και ημερομηνία 19 Μαΐου 2026, επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν. Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη λάβει την έγκριση από τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να ακυρώσει ώριμες και βιώσιμες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου επισημαίνει τρεις βασικές διεκδικήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο. Η πρώτη αφορά την άμεση χρηματοδότηση όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη εγκριθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να μην χαθούν οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη διεκδίκηση αφορά την επιστροφή των πόρων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πίσω στον αρχικό χρηματοδοτικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν θα στερηθούν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης και ανάπτυξης.
Η τρίτη και εξίσου κρίσιμη απαίτηση αφορά τη μετάθεση της ασφυκτικής προθεσμίας της 29ης Μαΐου 2026 και την παροχή εύλογης παράτασης για τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων. Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι το υπάρχον χρονικό πλαίσιο καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μεγάλο αριθμό δικαιούχων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, με την αναφορά του που κατατέθηκε στις 26 Μαΐου 2026, ζητά από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Όπως τονίζεται στην αναφορά, η άμεση ανταπόκριση του υπουργείου κρίνεται απαραίτητη για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Ηρακλείου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται από φορείς της αγοράς για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις τοπικές επιχειρήσεις να επισημαίνουν επανειλημμένα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση.



