25.8 C
Chania
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026

Μαμουλάκης: Άμεση χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων του ΤΑΑ ζητά το Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που επισημαίνει τον κίνδυνο ακύρωσης εκατοντάδων ώριμων επενδυτικών σχεδίων στην περιφέρεια Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Επιμελητηρίου με αριθμό πρωτοκόλλου 1956 και ημερομηνία 19 Μαΐου 2026, επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν. Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη λάβει την έγκριση από τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να ακυρώσει ώριμες και βιώσιμες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου επισημαίνει τρεις βασικές διεκδικήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο. Η πρώτη αφορά την άμεση χρηματοδότηση όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη εγκριθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να μην χαθούν οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι τοπικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη διεκδίκηση αφορά την επιστροφή των πόρων που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πίσω στον αρχικό χρηματοδοτικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν θα στερηθούν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης και ανάπτυξης.

Η τρίτη και εξίσου κρίσιμη απαίτηση αφορά τη μετάθεση της ασφυκτικής προθεσμίας της 29ης Μαΐου 2026 και την παροχή εύλογης παράτασης για τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων. Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι το υπάρχον χρονικό πλαίσιο καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μεγάλο αριθμό δικαιούχων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, με την αναφορά του που κατατέθηκε στις 26 Μαΐου 2026, ζητά από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Όπως τονίζεται στην αναφορά, η άμεση ανταπόκριση του υπουργείου κρίνεται απαραίτητη για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Ηρακλείου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται από φορείς της αγοράς για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις τοπικές επιχειρήσεις να επισημαίνουν επανειλημμένα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μανόλης Χνάρης: Αίτημα για άμεση ολοκλήρωση των τίτλων ιδιοκτησίας στις εργατικές κατοικίες Τσεσμέ, Καστελλάκια και Πέραμα Ρεθύμνου

Ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης κατέθεσε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άμεση ολοκλήρωση των τίτλων ιδιοκτησίας στις εργατικές κατοικίες Τσεσμέ, Καστελλάκια και Πέραμα Ρεθύμνου.