Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου είναι ένας χώρος εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε μετά από προσπάθειες χρόνων και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο η δημιουργία του. Τυχόν επιμονή του Υπουργείου Παιδείας στο κλείσιμό του θα αποτελούσε κλασικό δείγμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος που καταχρέωσε τη χώρα κάνοντας έργα όχι για να λειτουργούν και να προσφέρουν υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, αλλά απλά και μόνο για να «απορροφηθούν» κάποια κονδύλια από την Ε.Ε. και να ωφεληθούν κάποιοι εργολάβοι.
Το κλείσιμό του θα σήμαινε εκτός των άλλων και υποταγή της κυβέρνησης στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται την προστασία της φύσης, που θεωρούν εμπόδιο π.χ. στην τουριστική «ανάπτυξη» την προστασία των παραλιών από την αυθαιρεσία και την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων που θέλουν κάποιοι να σπαταλήσουν αλόγιστα σε γήπεδα γκολφ για τη διασκέδαση και το όφελος λίγων με συνέπεια τη δίψα, τη λειψυδρία και την ερημοποίηση για τους πολλούς (νερό όσο χρειάζεται μια πόλη 11.000 κατοίκων καταναλώνει ένα γήπεδο γκολφ!). Υποταγή ακόμη σε εργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που προωθούν στην Ελλάδα την καύση των σκουπιδιών αντί της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης των σκουπιδιών. Η καύση των σκουπιδιών και κοστίζει πολλαπλάσια και παράγει καρκινογόνες διοξίνες και καλλιεργεί τη λογική στους πολίτες «καταναλώνετε εσείς και μια μαγική λύση θα βρουν οι ειδικοί για να λύσουν το πρόβλημα με τα σκουπίδια».
Όλα αυτά (και άλλα πολλά) αυτοί που φτάσανε τον πλανήτη στο χείλος του γκρεμού, δε θέλουν να τα μαθαίνει ο κόσμος, πολύ δε μάλλον η νεολαία, μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που ορμητική καθώς είναι, θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει καλύτερο.
Γι’ αυτό, πέρα από το τι λένε και τι κάνουν τα Υπουργεία, με τη συνεργασία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, του τοπικού Δήμου και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων φορέων, μπορεί να υλοποιηθεί μια σειρά ημερίδων στο χώρο του ΚΠΕ Βάμου, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του χώρου και προωθώντας την πλήρη λειτουργία του, με θέματα όπως:
- Ατμοσφαιρική ρύπανση κλιματική αλλαγή και ανάγκη στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εναλλακτικούς τρόπους ζωής.
- Η αξία των υγροτόπων.
- Υγιεινή διατροφή και τοπικά βιολογικά προϊόντα.
- Προστασία του δάσους και των περιοχών NATURA 2000 των Χανίων
- Βιοποικιλότητα και η ανάγκη διατήρησης παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών
- Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση των σκουπιδιών
- Προστασία των ζώων και των απειλούμενων ειδών
- Πολιτιστική κληρονομιά και μνημεία
- Ελεύθεροι χώροι και δικαίωμα στην πόλη για ΑΜΕΑ, πεζούς, ποδηλάτες, ηλικιωμένους και παιδιά
Ουδείς γνωρίζει εάν θα υπάρχει το Σεπτέμβριο ο θεσμός του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για να συνεργαστεί με το Δήμο (όπως προτείνει με έγγραφό του το Υπουργείο), ώστε να γίνουν ημερίδες όπως οι παραπάνω. Μπορούν όμως να γίνουν με τη συνεργασία τοπικών φορέων.
Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο όμως είναι να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο που διαμορφώθηκε με έξοδα του ελληνικού λαού οι χιλιάδες μαθητές των Χανίων, ώστε να εκπαιδευτούν στην προστασία της φύσης, στην αλλαγή τρόπου ζωής και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Αυτό για να γίνει απαιτεί την ύπαρξη στο χώρο του ΚΠΕ Βάμου εκπαιδευτικών καθημερινά, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των σχολείων. Για να μιλήσουν με τα παιδιά, για να παίξουν μαθαίνοντας και διδάσκοντας μαζί τους, για να οργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, για να ετοιμάσουν εκπαιδευτικό υλικό, για να συνοδεύσουν σε επισκέψεις σε τόπους φυσικού κάλλους και να ξεναγήσουν τα παιδιά.
Για όλα αυτά χρειάζονται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει προκήρυξη όλων των θέσεων (και των επτά) των εκπαιδευτικών στο ΚΠΕ Βάμου. Όλα τα άλλα θα είναι ημίμετρα.
Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων
http://perivallontikihania.blogspot.com