Σύμφωνα με καταγγελία μεταναστών στην ΚΕΕΡΦΑ, το απόγευμα της Παρασκευής ένας μετανάστης από το Πακιστάν αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας – Έντονες αντιδράσεις των κρατούμενων μεταναστών – Διάβημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Γ. Πανούση ζητώντας να μην ασκηθεί βία – Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αύριο το πρωί στην Αμυγδαλέζα
Το τραγικό γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, οφείλεται στην παράταση της κράτησης του μετανάστη μετά το δεκαοκτάμηνο και έρχεται αμέσως μετά τον θάνατο Αφγανού πρόσφυγα από φυματίωση.
O μετανάστης ονομάζεται Μοχάμεντ Ναντίμ του Μοχάμεντ Νασίρ. Μετανάστες αναφέρουν ότι συνελήφθη για τρίτη φορά και μεταφέρθηκε πριν από δύο μήνες από την Κρήτη. Εκατοντάδες εξεγερμένοι βρίσκονται ακόμη στη πτέρυγα του κελιού Α1 όπου αυτοκτόνησε ο Ναντίμ
Οι εξεγερμένοι έσπασαν δύο πτέρυγες και ενώθηκαν με αρκετούς αλλους στο κελί Α1. Μεγάλη παρουσία των ΜΑΤ
Οι εξεγερμένοι μετανάστες κατευθύνθηκαν στο κελί Α! , όπου ο Ναντίμ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας σεντόνι που το πέρασε ως θηλιά στο λαιμό του. Δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην Αστυνομία.Το τραγικό γεγονός έρχεται αμέσως μετά τον θάνατο Αφγανού πρόσφυγα από φυματίωση.
Πριν από λίγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Πανούση και τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αύριο το πρωί, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην Αμυγδαλέζα.
Κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας γιατί δεν έχει κλείσει ή δεν έχει μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας το κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, τονίζουν ότι είναι ένα από τα στρατόπεδα κράτησης που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας – αφενός λόγω θέσης, αφετέρου γιατί εκεί υπάρχουν ακόμα εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι εκεί, και προφανώς δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι να αφεθούν δίχως μέριμνα στην ευρύτερη περιοχή. “Αυτοί είναι οι όροι του προβλήματος, είτε επί ΝΔ είτε επί ΣΥΡΙΖΑ”, υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι “η διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση που τον δεσμεύει να κλείσει τα στρατόπεδα, ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στα κινήματα και αγωνίστηκαν γι’ αυτό, αξίες που δεν του επιτρέπουν να πάει πίσω και δυναμικό που νοιάζεται και θα δουλέψει για να υπερβεί τις αντικειμενικές δυσκολίες”.
“Η απελευθέρωση, σε πρώτο χρόνο, των ασθενών, των ανηλίκων, των αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που είναι εγκληματικό να κρατούνται, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, μέχρι το κολαστήριο να περάσει οριστικά στην ιστορία ως το πιο φονικό στρατόπεδο της ελληνικής ιστορίας μετά το ’74”, υπογραμμίστηκε με έμφαση.
Η αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε επικοινωνία της με το ThePressProject είπε ότι είχε μόλις ενημερωθεί για το περιστατικό και δεν έχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα αλλά σημείωσε ότι «η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το απαράδεκτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δυστυχώς γραφειοκρατικά δεν έχει περάσει ακόμα στην αρμοδιότητα του υπουργείου μου. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα και με απόλυτη προτεραιότητα προσπαθούμε αρχικώς να μεταφέρουμε από εκεί τα ασυνόδευτα ανήλικα και να τα μεταφέρουμε σε άλλες δομές. Στη συνέχεια θα φύγουν από εκεί οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ασθενείς που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται να κρατούνται. Το στρατόπεδο αυτό πρέπει να κλείσει. Δεν μπορούμε να ζητάμε υπομονή από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει τόσα εκεί μέσα. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατά το ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα θέματα, τα οποία είναι στη βάση τους θέματα πρωτίστως νομικά και δευτερευόντως ανθρώπινα, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν όλοι ότι εδώ και χρόνια δεν τηρείται η νομιμότητα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να προβλέπει κέντρα κράτησης όπως αυτό της Αμυγδαλέζας».
Ανακοίνωση τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
Ο 23χρονος Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί είναι ο τρίτος νεκρός στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα.
Από εκεί, ωστόσο, επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα μόλις την επομένη, για να μεταφερεθεί ξανά στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 8 Φεβρουαρίου, όπου και τελικά εξέπνευσε. Όπως διαπιστώθηκε, ο ίδιος έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα. Χρειάζεται να διερευνηθούν άμεσα οι διοικητικές ευθύνες για την επιστροφή του Αχμπαρί στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, καθώς και για την προφανή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έχει καταγραφεί και καταγγελθεί σε πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δε επισημανθεί τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο τρίτος θάνατος κρατούμενου μετανάστη στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διερεύνηση των διοικητικών ευθυνών, σα να επρόκειτο για περιστατικό ρουτίνας. Οι συνθήκες κολαστηρίου, που αποδεδειγμένα πια κοστίζουν ζωές, καθιστούν επείγοντα τον τερματισμό της απάνθρωπης και παράνομης πρακτικής της διοικητικής κράτησης και δημιουργούν υποχρέωση, πολιτική και ηθική, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων.
Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, η αρχή μπορεί να γίνει με την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων που ανήκουν στις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες: ανηλίκων, ασθενών και ηλικιωμένων. Θυμίζουμε ότι η διοικητική κράτηση μεταναστών χωρίς έγγραφα προβλέπεται ως κατ’ εξαίρεσιν μέτρο, εφαρμόζεται ωστόσο επί χρόνια ως βασικός πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Κι αυτό, μολονότι η εφαρμογή εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων αποτελεί σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων ανεξαιρέτως των διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ο τρίτος θάνατος μετανάστη στην Αμυγδαλέζα έρχεται λίγο μετά την αυτοκτονία μετανάστη στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, περιστατικό που διερευνάται ήδη, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι χρέος μας τα τραγικά αυτά περιστατικά να είναι τα τελευταία.